Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Kun je achter glas verbranden door de zon? Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen.
Wanneer je veel in de zon komt, worden er meer en grotere melanoyten gemaakt en komen ze, als een soort verdedigingsleger, naar de oppervlakte van de huid. Omdat de pigmentkorrels bruin gekleurd zijn, krijgt je huid een bruine kleur.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
De snelste en veiligste manier om bruin te worden zonder lang in de zon te hoeven liggen is door het gebruik van een zelfbruiner. Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat je tijdelijk dat mooie bruine kleurtje geeft zonder dat je er uren voor hoeft te zonnen.
'DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.
Wat je wel moet doen bij zelfbruiner:
Aan te raden is om de spray aan te brengen na het douchen en voor het slapen gaan. De meeste spray tans en mousse tans zijn na 20 minuten droog, je kan er dus gerust mee slapen zonder dat het afgeeft.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.
Sneller bruin worden door het eten van groenten
Groenten als wortels, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool en tomaten bevatten caroteen. Een stof die ervoor zorgt dat je huidskleur warmer wordt. De uitspraken van Dr. Stuart zijn gebaseerd op een Brits onderzoek uit 2011.
Sommige mensen zoeken de schaduw op tijdens zonnige dagen. Zij denken soms ten onrechte dat zij in de schaduw niet bruin kunnen worden. Dit is niet waar, want zelfs in de schaduw kunnen we bruin worden. Dit komt doordat de uv-straling ook in de schaduw de huid weet te bereiken.
Blijf niet meer dan 10 minuten onbeschermd in de zon. Wil je langer van de zon genieten, gebruik dan zonbeschermingsproducten van NIVEA. Voorafgaand aan het in de zon zitten, kun je je huid scrubben.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Blijf langer bruin door je huid te scrubben
Nee je scrubt je kleur niet eraf. Sterker nog, door dode huidcellen te verwijderen zal je langer bruin blijven. Het bruiningsproces speelt zich af op cel niveau in de diepere huidlagen en niet in de opperhuid.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water.
Voor een mooi bruin kleurtje is het namelijk goed om je huid 24 uur voordat je de zon in gaat te scrubben. De dode huidcellen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe huidcellen. En deze verkleuren sneller. Let wel op: door het scrubben verbrand je ook sneller, dus smeer je wel goed in als je gaat zonnen.
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.
Douche op goede tijden, dus voor het zelfbruinen of juist minimaal 12 uur na het zelfbruinen. Wanneer je onder de douche springt terwijl de zelfbruiner nog niet 'uitgewerkt' is, is de kans groot dat de kleur wegspoelt.
UV-straling en zelfbruiner
Als je zelfbruiner gebruikt, kun je gewoon de zon in. De zelfbruiner hecht zich namelijk alleen aan de bovenliggende huidcellen. Deze teint verdwijnt normaal gesproken na een aantal dagen.