Sommige kinderen worden doofblind geboren, bijvoorbeeld door vroeggeboorte of een ziekte of syndroom. Als een kind doofblind wordt, voordat de taalontwikkeling op gang komt, spreken we van aangeboren doofblindheid. Het kan zijn dat het kind ook andere beperkingen en een ontwikkelingsachterstand heeft.
Iedereen heeft zichzelf de vraag wel eens gesteld: wat is erger, doof of blind? De visueel ingestelde mens concludeert meestal dat doof erg is, maar dat blind veel beperkender is, ook al door de manier waarop de maatschappij is ingericht.
'Doofblindheid is een combinatie van doof-/slechthorendheid en blind-/slechtziendheid. Doofblindheid belemmert mensen in hun communicatie, het verwerven van informatie en de mobiliteit.
1 op de 1000 mensen wordt doof geboren, en 1 op de 1000 mensen wordt doof op kinderleeftijd. Aan het onderzoek hebben 274 mensen meegedaan: 88 doven en 186 slechthorenden.
U kunt op verschillende manieren communiceren bij doofblindheid. Technieken zijn bijvoorbeeld: Vierhanden- of tactiele gebaren. Vingerspelling in de lucht of in de hand (handalfabet)
Het aantal doofblinden in Nederland wordt geschat op ten minste 4.000. Van deze groep is vijf procent doofblind geboren (congenitale doofblindheid) en vijfennegentig procent in de loop van hun leven doofblind geworden (verworven doofblindheid).
We noemen iemand blind als zijn gezichtsscherpte kleiner dan of gelijk aan 1/20 (één twintigste) is, zelfs met een bril of lenzen. Dit betekent dat als iemand met twee goede ogen een stoel al op twintig meter afstand ziet, iemand met heel slechte ogen dezelfde stoel pas op één meter afstand of minder kan zien.
Doofheid kan niet genezen worden. Als er sprake is van slechthorendheid, kan er vaak wel gezorgd worden dat het gehoor beter wordt. Bij jonge kinderen kan wel gebruik gemaakt worden van een oorimplantaat om horen mogelijk te maken of gemakkelijker te maken.
Slechthorendheid kan dus in verschillende generaties overerven en daardoor bij meerdere personen in een de familie voorkomen. Ook als er geen slechthorendheid voorkomt in de familie kan gehoorverlies erfelijk zijn. Meer dan de helft van alle gehoorproblemen die bij kinderen ontdekt worden, hebben een erfelijke oorzaak.
Oorzaken. Doofheid kan erfelijk zijn, of veroorzaakt worden door een ziekte of een ongeval. Voorbeelden van erfelijke vormen doofheid zijn het Syndroom van Usher, Syndroom van Waardenburg en de Ziekte van Van Buchem. In sommige families komt de erfelijke doofheid meerdere generaties voor, soms tot de 17e generatie.
Vroeger werden doofblinden dan ook eigenlijk beschouwd als ook mentaal diep gehandicapt. Sinds ongeveer 1890 (de zaak Helen Keller) weten we dat ook doofblinden 'normaal' een taal (gebarentaal door middel van aanraking van handen en gezicht) kunnen leren, alsook lezen en schrijven met behulp van braille.
Soms gaat het om ziektes die erfelijk zijn zoals amaurosis congenita van Leber. Of die soms erfelijk zijn, zoals aangeboren staar. Soms ontstaat de blindheid of slechtziendheid door infecties van de moeder tijdens de zwangerschap, zoals rodehond of toxoplasmose.
Als je doof bent, kun je bij ons terecht voor:
gehooronderzoek. hulp voor jou, gezinsleden en andere betrokkenen. cursussen Nederlandse Gebarentaal (NGT) speciaal onderwijs of onderwijsondersteuning.
Deze mensen hebben als hoofdtaal (in Nederland) de Nederlandse Gebarentaal (NGT). In medische (audiologische) zin kunnen we vrijwel nooit van volledige doofheid spreken. Elke dove hoort wel iets en kan wel enigszins spraak herkennen.
Horende mensen kunnen zo'n 400.000 geluiden horen. Oren kunnen kapot gaan als je hard valt of een harde knal hoort. Baby's kunnen ook slechthorend of doof geboren worden. Sommige dove en slechthorende kinderen gaan naar een gewone school.
Congenitaal (aangeboren) gehoorverlies. Sommige mensen worden geboren met gehoorverlies dat erfelijk (genetisch bepaald) is of veroorzaakt is tijdens de zwangerschap of geboorte. Tegenwoordig worden alle kinderen vlak na de geboorte gescreend, dus in de meeste gevallen wordt dit gehoorverlies meteen ontdekt.
Door een hard geluid kunt u last krijgen van ruis of een piep in de oren. Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Het geluid dat u wél hoort, klinkt soms doffer, blikkerig of vervormd. U kunt ook een echo horen. Als één oor helemaal doof is, kunt u moeilijk herkennen uit welke richting een geluid komt. U kunt ook last hebben van duizeligheid, een gevoel van druk op uw oor en/of oorsuizen.
Zijn de geluiden hard of zacht? Door je oren te trainen in het luisteren en focussen op verschillende muzikale geluiden, kan je je beter concentreren op de alledaagse geluiden om je heen. Daarnaast is het leren bespelen van een instrument een geweldige manier om je muzikale training uit te breiden.
Als één oog niet meer (goed) werkt, heeft dat invloed op het leven. Naast (mogelijke) angst dat er iets met het goede oog gebeurt, ervaren mensen problemen in het dagelijks leven. Zo is bij diepte zien de verwerking van informatie door twee ogen van essentieel belang.
Retinitis pigmentosa is een groep erfelijke ziekten van het netvlies. Het is een ernstige oogziekte waarbi uw netvlies langzaam kapot gaat. Daardoor kunt u uiteindelijk zeer slechtziend of blind worden. Het kan vlak na de geboorte al duidelijk worden dat iemand deze oogziekte heeft, maar ook op latere leeftijd.
Weten blinde mensen hoe kleuren er uit zien? Iemand die blind geboren is heeft nooit bewust kleuren gezien. Hij kan zich daarvan dan ook geen voorstelling maken. Vaak is het ook niet echt belangrijk welke kleur dingen hebben.
Het Usher syndroom is een erfelijke aandoening waarbij zowel het horen als het zien aangetast is. Bij deze combinatie spreken we vaak over doofblindheid, terwijl de meeste mensen niet volledig doof en blind zijn, maar slechthorend en slechtziend.
Doven hebben voor de communicatie geen bruikbare gehoorresten, waardoor zij in een gesprek zonder doventolk afhankelijk zijn van spraakafzien (liplezen). Hierbij moet gezegd worden dat slechts 40% van de woorden afgelezen kunnen worden. De rest moet gegokt worden.