U kunt bevroren groenten in uw stoomkoker bereiden zonder deze eerst te hoeven ontdooien. Houd er wel rekening mee dat bevroren voedsel meer tijd nodig heeft om gaar te worden dan niet bevroren voedsel.
Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli in 5 tot 6 minuten beetgaar.
Groente met kip of vis
Eigenlijk zijn alle groentesoorten geschikt om te stomen, maar probeer vooral eens wortels, paprika's, asperges, sperziebonen, artisjokken, bloemkool en broccoli te stomen.
U kunt bevroren groenten stomen zonder ze eerst te ontdooien.
Sterker nog, het Voedingscentrum raadt af om je diepvriesgroenten te ontdooien - tenzij je dit op de goede manier doet om schadelijke bacteriën minder kans te geven.
Vanuit de vriezer direct roosteren
Als je ingevroren groentes wilt roosteren, doe dit dan in een voorverwarmde oven. Het is ook belangrijk dat je de groentesoort voorziet van een laagje olijfolie, zodat ze niet te snel schroeien. Het roosteren mag best bij hoge temperatuur: 230℃ is geoorloofd.
Thuis zelf jouw kleding stomen
Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
Naast de lekkere smaak is er nog een voordeel van stomen ten opzichte van koken. Doordat de groente het water niet aanraakt blijven de vitamines en mineralen beter behouden. Bij koken wordt een deel hiervan opgenomen door het water en dat water giet je vervolgens af.
GEZOND & DUURZAAM
Daarnaast is stomen ook nog eens supergezond. Vitamines en mineralen blijven namelijk heel goed behouden. Als je groenten kookt in een pan met kokend water, dan gaan er zo'n 20 tot 50 procent van de vitamines en mineralen verloren. Hoe langer je de groenten kookt, hoe meer vitamines je verliest.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.
Houd er rekening mee dat het proces van invriezen de textuur en smaak kan verminderen. Desalniettemin, kun je ingevroren broccoli altijd gebruiken voor een heerlijke broccoli soep of voor in een ovenschotel of stoofpotje.
Dek de pan af en laat de groenten zo'n 20-25 minuten gaar stomen. Stoom de groenten niet te lang; zo blijven ze lekker knapperig.
Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water. Hierbij blijven smaak en vitamines beter behouden dan bij koken. Om eten te stomen gebruik je een stoomoven, stoompan of stoommandje. Ook een pan met een hittebestendige vergiet en deksel doet het werk.
Diepvriesgroenten gaan ook prima in een Airfryer. Vooral als je weinig tijd hebt om te koken en in slechts. 25min een maaltijd voor 4-5 personen op tafel zet.
Welke gerechten kun je koken met stoom? Stomen wordt vooral gebruikt voor groenten. Maar wist je dat je alles wat je kunt koken, óók kunt stomen? Stoomkook dus de lekkerste groenten, vlees, vis of couscous.
Waarom is het zo gezond? Stomen is één van de gezondste manieren om ingrediënten te bereiden. De reden hiervoor is heel eenvoudig: als je eten stoomt, blijven de vitamines en mineralen in je ingrediënten beter behouden. Heel wat voedingsstoffen zijn warmtegevoelig en lossen makkelijk op in warm water.
De hoeveelheid water verschilt per oppervlak, het is belangrijk dat de bodem bedekt is. Breng het water aan de kook. Verspreid de groente over de geperforeerde bakplaat (stoomoven) of in het stoommandje (stoompan) of in een vergiet. Hoe groter het oppervlak hoe meer groente je gelijk kunt stomen.
Stoom inhaleren helpt bij hoofdpijn, keelpijn, een hoest, een verstopte of geïrriteerde neus en ademhalingsproblemen door luchtwegverstopping. Dat zijn symptomen van griep, verkoudheid, sinusitis, bronchitis en allergieën.
Echter, te vaak stomen is uitdrogend voor je huid, dus probeer hier een balans in te vinden. Als je een droge huid hebt schijnt een keer per maand stomen voldoende te zijn. Is je huid gecombineerd tot vet dan kun je waarschijnlijk vaker stomen.
Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier. Stomen kan door de warmwater-kraan in de badkamer open te draaien en de stoom in te ademen.
Het verschil
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Het invriezen van groenten is een prima bewaartechniek voor het behouden van voedingsstoffen. Diepvries groenten zijn gezond en behouden alle koolhydraten, vetten, eiwitten en het grootste deel van de vitamines en mineralen. Er gaat inderdaad een klein deel van de vitamines verloren.
Kun je roerbakgroenten invriezen? Zeker! Het enige nadeel is dat groenten in een roerbakmix slap en soppig kunnen worden als je het invriest. In dat geval je de groenten het beste voor een lekkere pastasaus of als soepgroente gebruiken.