De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Baby's en jonge kinderen kunnen last hebben van het KISS-syndroom. Dat is een blokkade van de bovenste nekwervels, waardoor er allerlei problemen voor het kind ontstaan. Een van de symptomen is veel en ontroostbaar huilen.
Het is daarom heel belangrijk het hoofdje steeds goed te ondersteunen. Doe je dat niet of schud je de baby hard door elkaar, dan kunnen kleine bloedvaatjes in de hersenen scheuren door de beweging met alle gevolgen vandien zoals blindheid, doofheid, stuipen, leermoeilijkeheden, hersenbeschadiging of zelfs de dood.
Een kinder-manueel therapeut onderzoekt en behandelt met zijn handen de gewrichten middels rustige en gerichte technieken om de beweeglijkheid te optimaliseren. Tevens zal de kinder-manueel therapeut adviezen geven omtrent de beste houding en beweging voor uw baby of kind.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
De redenen waarom je baby met z'n hoofdje tegen de muur bonkt, kunnen uiteenlopen. Maar voor de meeste kinderen is het gewoon een ritueeltje om in slaap te vallen. Je kind doet er zichzelf dus geen pijn mee, integendeel zelfs: hij wordt er rustig van en wiegt er zichzelf in feite mee in slaap.
Osteopathie is een behandelingswijze die zowel het bewegingsapparaat (botten, spieren, het skelet en gewrichten) als de organen en het zenuwstelsel behandelt. Manueel therapie behandelt uitsluitend het bewegingsapparaat. Dus manuele therapie is een onderdeel van de osteopathie.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.
Ook kan de behandeling bestaan uit een snelle impuls in het gewricht tijdens een beweging. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid; dit noemen we manipulaties. De meeste mensen ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken.
Kinderen met een afgeplat hoofdje hebben geen min of meer rond hoofd, maar aan een kant van het hoofd een afplatting. Vaak zit deze afplatting meer aan een kant van het hoofd, soms zit de afplatting in het midden. Vaak bolt het voorhoofd schuin tegenover de kant waar het achterhoofd platter is, meer naar voren toe.
Als uw baby een platter hoofd heeft
In de eerste levensjaren kan de schedel snel groeien. De hersenen groeien dan ook snel. Als de hersenen stoppen met groeien, gaan de schedelnaden dicht. Bij ongeveer 1 van de 5 baby's is de vorm van de schedel anders in de eerste maanden na de geboorte.
Al op heel vroege leeftijd zijn sommige baby's erg onrustig en huilen veel. Vaak is dit een gevolg van een onregelmatig slaap- en drinkpatroon. Hierdoor raakt je baby oververmoeid en huilerig. Zo'n onregelmatig patroon kan ontstaan doordat je de lichaamstaal van je baby onvoldoende verstaat.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Baby's met het KISS-syndroom worden vaak behandeld door een manueel therapeut. Ook een kinderfysiotherapeut, osteopaat, cranio-sacraal therapeut of chiropractor voert de behandeling uit. Behandeling bestaat uit kleine en zachte bewegingstechnieken die zich richten op de bovenste wervels van het nekje.
Al vanaf de eerste dagen na de geboorte is het mogelijk als osteopaat baby's veilig te behandelen met osteopathie. Dit kan omdat er alleen met hele zachte en subtiele technieken wordt gewerkt.
Baby's reageren goed en snel op de behandelingen. Vaak is er na één of twee behandelingen al een positief resultaat. Osteopathie is een complementaire geneeswijze. Het is belangrijk dat u bij aanhoudende klachten ook overlegt met uw huisarts of kinderarts.
Je kunt denken aan een bedrag tussen de tachtig en honderd euro voor een consult van een uur. De meeste zorgverzekeraars vergoeden consulten van osteopaten die zijn aangesloten bij een beroepsvereniging deels vanuit een aanvullend pakket.
Osteopathie is meer holistisch van aard en richt zich op lichaamsfuncties zoals circulatie en spijsvertering. Een chiropractor kan oefeningen en stretches op maat maken om specifieke gebieden van pijn of letsel aan te pakken. Een osteopaat gebruikt manipulatie om de algehele functie te verbeteren.
Hieruit blijkt dat het merendeel van de patiënten een osteopaat consulteert voor klachten van het bewegingsapparaat (in hoofdzaak rug- en nekklachten) en dat de osteopathie een bewezen effectiviteit heeft voor deze lage rug- en nekklachten.
Over het algemeen is de behandeling niet pijnlijk.
Ook hebben ze meer kans op een depressie en concentratiestoornissen. Baby's van moeders die vaak schreeuwen toen ze huilden, bleken op hun vijfde of zesde een hogere bloeddruk te hebben dan baby's van moeders die dat niet hadden gedaan. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.
Onrust bij baby's is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Het moeilijk kunnen verwerken van deze prikkels uit zich in ongecontroleerde schrikbewegingen, ook wel Moro reflex genoemd.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.