Veel mensen die motorrijden zullen er vast wel eens over nagedacht hebben hoe het zou zijn om de wereld rond te rijden. Een flinke opgave. Als je de hele wereld rond wil rijden moet je namelijk zo'n vijfenveertigduizend kilometer afleggen. Maar het is niet onmogelijk, iemand heeft het zelfs al gedaan!
omlooptijd is 5460 s (91 minuten). Invullen van v = s/t geeft v = 7700 ms-1.
Eén rondje rondom de wereld telt ruim 40.000 km.
De excentriciteit van de baan bedraagt 0,0167. De gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon is 149,60 miljoen km, en een complete omloop (siderisch jaar) duurt 365,256 dagen, waarin de aarde 940 miljoen km aflegt.
De aardkern is het binnenste deel van de Aarde, dat zich uitstrekt van de onderkant van de aardmantel op zo'n 2900 km diepte tot aan het middelpunt van de Aarde op ongeveer 6370 km diepte.
Het heelal is oneindig groot en blijft zich voortdurend uitbreiden. Het is moeilijk voor te stellen hoe groot het heelal werkelijk is, maar wetenschappers schatten dat de zichtbare ruimte ongeveer 93 miljard lichtjaar breed is.
Zwaartekracht is de aantrekkende kracht die twee dingen op elkaar uitoefenen. Onze aarde is eigenlijk een grote magneet.Een magneet trekt ijzer aan, maar de aarde trekt alles aan. Daardoor blijven we ook met onze voeten netjes op de grond staan en vallen de mensen in Australië niet van de aarde af.
Uitleg. In 2021 waren er 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat waren de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hadden bij de VN, en Kosovo. Al deze staten werden door een meerderheid van de landen van de Verenigde Naties erkend als onafhankelijk.
De aarde draait in vrijwel 24 uur om haar eigen as. Dat doet ze tegen de wijzers van de klok in. Kijk je vanuit een ruimteschip boven op de noordpool naar de aarde (zie tekening hieronder) dan draait de aarde dus linksom of te wel van west naar oost.
Op de evenaar van onze blauwe bol draai je met circa 1670 km/uur rond de aardas. Waarom merk je daar niks van? De aarde is een razendsnelle draaimolen. Op de evenaar draai je met zo'n 1670 kilometer per uur rond de aardas.
De aarde draait rond zijn as in 23 uur 56 minuten en 4 seconden. Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h.
De aarde draait om zijn as. Om één keer helemaal rond te draaien heeft de aarde 23 uur, 56 minuten en 4 seconden nodig.
Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven.
Maar hoe lang duurt een reis naar de maan? De eerste succesvolle reis naar de maan duurde vier dagen. Tegenwoordig zou dat een dag korter zijn, door het gebruik van chemische raketten. De vlucht naar de maan is 386.000 kilometer lang.
De planeet blijft tot half juni dicht bij de aarde. De afstand tussen Mars en de aarde wisselt sterk. De maximale afstand is ongeveer 400 miljoen kilometer. Maar Mars kan de aarde ook tot op een afstand van 'slechts' 56 miljoen kilometer naderen.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn. De metgezel van Marinus stichtte in datzelfde jaar het naburige San Leo.
Zuid-Soedan is het nieuwste land ter wereld. Op 9 juli 2011 riep het zijn onafhankelijkheid uit en werd het officieel erkend door de internationale gemeenschap.
Met 0,44 vierkante kilometer is Vaticaanstad het kleinste land ter wereld. Om daar een idee van te geven: het terrein van de Efteling is zo'n anderhalf keer groter. Vaticaanstad heeft dan ook een bijzondere geschiedenis. Vele eeuwen lang was de Rooms-katholieke kerk ook de baas over een groot grondgebied.
Als er een jaar geen zonlicht is, raakt de aarde bedekt met een pantser van ijs. De gemiddelde temperatuur is -73 °C. De duisternis en de ijzige kou zullen het leven op aarde terugbrengen naar het nulpunt, de meest mensen en dieren sterven en het duurt miljoenen jaren voordat de planeet herstelt.
De regendruppels onder de aardbol vallen ook naar de aarde toe. Maar ze vallen precies de andere kant op. De zwaartekracht zorgt er namelijk voor dat alles naar het midden van de aarde toe wordt getrokken. Daardoor kun je nooit van de aarde af vallen, ook al sta je aan de andere kant van de aarde!
Vrijwel al het leven op aarde zou per direct kapotgaan. De reden is dat onze atmosfeer net zo hard met de aarde meedraait. Stopt de planeet, dan zwiept de atmosfeer nog wel even verder, en wel met de oorspronkelijke 1.670 kilometer per uur.Over het oppervlak gaat dan een waanzinnige wind waaien.
Voor zover onderzoekers nu weten is er geen einde aan het heelal. Er is dus geen rand waar de ruimte stopt. Sterker nog: het heelal blijft groeien. Sterren en planeten bewegen steeds verder van elkaar af.
Men denkt dat het heelal ongeveer zestien miljard jaar geleden is ontstaan uit een enorme explosie. Deze explosie noemen we ook wel de Grote Knal, of de Big Bang. Voor de Big Bang zat al het materiaal en alle energie in één klein gebiedje (een punt). Door deze explosie werd al het materiaal de ruimte ingeslingerd.
Fysicus Roger Penrose heeft bewijs gevonden dat er voor de oerknal een universum was, en daarvoor nog een universum. Kortom: de oerknal was niet het begin. Penrose verwacht dat de uitbreiding van het universum ooit stopt, aldus PopSci. Het heelal dijt continu uit, waardoor een zwarte leegte ontstaat.