Gebruik steeltjes van bijvoorbeeld peterselie, koriander of dille om bouillon smaak te geven. Bind de kruiden eventueel samen met keukentouw of stop stukjes in een bouillon- of thee-ei. Voor gerechten waarin je de kruiden fijnmaalt, kun je ook de steeltjes gebruiken. Ze hebben net zoveel smaak!
Voor bouillons of soepen gebruik je inderdaad best enkel peterseliestengels. Als je de blaadjes gebruikt, gaan ze bij het koken bruin kleuren. In de stengels zit bovendien ook het meeste smaak. Peterseliewortel doet van structuur eerder wat denken aan pastinaak.
De peterselie wordt meestal gebruikt om een gerecht mee af te maken/ mee te garneren zoals op de foto hieronder. Er wordt dus meestal niet mee gekookt. Wil je er toch mee gaan koken dan kun je het beste de steeltjes ervan gebruiken.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Peterselie oogsten is eenvoudig. Voor individuele bladeren, pluk ze met uw vinger aan de basis. Voor grotere hoeveelheden, bijvoorbeeld als u peterselie wilt invriezen, wordt een schaar gebruikt. Men snijdt niet te diep om de volgende scheuten in het hart te houden.
Peterselie is goed voor de spijsvertering. Het doodt bacteriën in de maag en brengt een goede balans in het aantal microben dat verantwoordelijk is voor een gezonde spijsvertering. Peterselie wordt vaak als garnering op een bord gelegd.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Over het algemeen geldt dat gedroogde kruiden mee moeten koken om de smaak af te kunnen geven, verse kruiden moeten juist niet meekoken. Uitzonderingen daarop zijn o.a. venkel, dille, rozemarijn en laurier. Gedroogde kruiden zijn vaak sterker, dus moet je daar minder van nemen.
Harde en zachte stelen
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar. Ze hebben dezelfde smaak als de blaadjes van het kruid. Kruiden met een zachte, eetbare, steel zijn bijvoorbeeld bieslook, dille, peterselie, basilicum en koriander.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Bladpeterselie bereiden & bewaren
Wikkel het restje kruiden in nat keukenpapier. Bewaar ze in de groentelade van de koelkast. In de diepvries is peterselie in een goed gesloten bakje of zakje tot 2 maanden houdbaar bij minimaal -18ºC. Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe.
Je kunt de peterselie eerst 20 seconden blancheren en vervolgens laten drogen. Verwijder de stengels en rol de peterselieblaadjes tot een bal. Door de bal goed strak op te rollen, blijven de blaadjes langer goed. Doe deze vervolgens in een diepvrieszak.
Verwijder de steeltjes van de peterselie. 2. Hak met het koksmes in een wiegende beweging de peterselie zo fijn mogelijk. Dit doe je door regelmatig van richting te veranderen en de peterselie op een hoopje te schuiven.
Gebruik de bloemen van peterselie, dragon, maggiekruid en zuring niet in de keuken.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
De eigenschappen van de essentiële olie van peterselie worden omschreven als chemobeschermend omdat ze bepaalde stoffen (zoals de giftige stoffen die vrij komen bij sigarettenrook) kan neutraliseren. Myristicine en apigenine hebben ook een gunstig effect op de lever.
De peterseliewortel wordt gekweekt om de grote witte wortel en niet om het blad. De wortel kan tot 15 cm lang worden. De wortel heeft een smaak die doet denken aan knolselderij en pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie.
Het grootste verschil tussen platte peterselie en normale krulpeterselie? De bladeren zijn platter, gladder, hebben een hoger watergehalte en een fijnere, pittigere smaak.
Bladselderij heeft dezelfde frisse, hartige smaak als peterselie. Bladselderij heeft in tegenstelling tot peterselie een veel sterke smaak.
Peterselie is een tweejarig kruid dat graag in de halfschaduw staat op voldoende vochtige en humusrijke grond.
Peterseliethee. Maak ook eens een heerlijke,gezonde, reinigende thee van verse peterselie: Stop de verse takjes peterselie in een mok en schenk hier kokend water overheen. Laat dit 5 minuten trekken en zeef vervolgens tot een thee.