Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
De bloemen van bekende (doorgeschoten) keukenkruiden en groenten kunnen goed gebruikt worden. Bijvoorbeeld de bloemen van bies- en daslook, tijm, rozemarijn, munt en basilicum.
Maar wat soms minder bekend is over de bieslook is dat de bloemen net zo eetbaar (en net zo lekker) zijn als de stengels. Net als de stengels hebben de bloemen een ui-achtige smaak. Ze kunnen een mooie garnering zijn voor salades, pasta's en eiersalades.
Doordat de smaak niet al te overheersend is kunnen de bloemblaadjes al gauw als garnering dienen. Een salade wordt door toevoeging van salie bloemen ook voor het oog verleidelijk.
Wist je dat alle bloemen van groenten en kruiden eetbaar zijn? Denk bijvoorbeeld aan de bloemen van bieslook, daslook, borage (ofwel komkommerkruid, en ja, bloemetjes smaken inderdaad naar komkommer), courgette, pompoen en broccoli. Dus: heb je bieslook in je tuin staan, eet dan ook rustig de paarse bloemetjes!
We zien dat heel veel planten hun eerste bloei hebben gehad en wat is het leuk om voor een tweede bloei te gaan. Dit geldt niet alleen voor veel vaste planten, maar ook rozen gaan voor een tweede bloei. Salvia (salie), knip na de eerste bloei alle uitgebloeide aren weg.
Bieslook is een vaste plant. In het najaar sterven de bovengrondse delen van de plant af en in het voorjaar loopt ze weer uit. Aan het eind van de lente gaat de plant bloeien, met mooie ronde paarse bloemetjes. Na de bloei kun je het beste de uitgebloeide bloemetjes verwijderen, behalve als je zaadjes wilt oogsten.
Bieslook snoeien
Wanneer je wilt dat de bieslook plant zijn energie blijft gebruiken om nieuwe stengels aan te maken kun je het beste de bloemknoppen gaan snoeien wanneer deze zijn opgekomen. Doe dit in het groeiseizoen. Snoei ook de uitgebloeide stengels terug tot ongeveer 4 cm.
In welke gerechten kan je bieslook gebruiken? In de keuken komen vooral de dunne stengels van bieslook van pas als smaakbrenger in allerlei gerechten. Maar ook de blauw-roze-violette bloempjes zijn eetbaar en kan je probleemloos gebruiken als garnituur.
Zelfs de bloempjes die aan verse kruiden zoals bieslook, salie, dille en rozemarijn komen, zijn perfect eetbaar.
Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten.
Tijm wordt aan het begin van de bloei gesnoeid of in de zomer. Het snoeien wordt gecombineerd met het oogsten. De stekken worden in bundels verzameld en ondersteboven te drogen gehangen.
Nog beter: oogst na de bloeiperiode alleen de zachte toppen van zo'n vijf centimeter. Die zijn het lekkerst, en de knipbeurt stimuleert nieuwe groei. Vroeg in de lente, dus voor de plant weer echt begint te groeien, kun je ook terugsnoeien tot zo'n vijf centimeter boven de grond.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden.
Verplaats je uitgebloeide planten even
Spit de bollen met groen en al uit en plant ze tijdelijk op een ander plek in je tuin waar ze minder in het zicht staan. Net zo lang tot het groen zo ver verwelkt is, dat je het kunt afknippen. Vergeet niet om de bollen weer op de gewenste plek terug te zetten in het najaar.
Je kunt van harde kruiden (rozemarijn, tijm, laurier) kruidenazijn of kruidenolie maken. Vul een afsluitbare pot of fles met de harde kruiden die jij lekker vindt. Zorg ervoor dat de kruiden helemaal onder de olie of azijn staan. Zo blijven de kruiden langer goed.
Bieslook is winterhard. In volle grond sterft de plant in de winter af en komt in het voorjaar weer op. Je kunt het voor de winter kort knippen.
Bieslook heeft een lichte uiensmaak. In vele gerechten is dit kruid lekker, maar het mag niet meegekookt worden. Je kunt de blaadjes fijngesnipperd toevoegen aan bijvoorbeeld salades, soepen, sauzen of eiergerechten. Of maak er kruidenboter van!
Bieslook, munt, rozemarijn, dragon, oregano, salie en tijm worden allemaal gemakkelijk vermeerderd door deling. Je kan de gedeelde planten ook eerst in een plantcontainer met potgrond zetten tot ze voldoende wortels hebben gemaakt om vervolgens in de volle grond uit te planten.
Hartstikke gezond: het levert volop vitamine a, b en c en diverse mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer… Daarnaast werkt bieslook bacterieremmend, reguleert het een hoge bloeddruk en voorkomt het het vasthouden van een teveel aan vocht. Bieslook versterkt de spijsvertering en de bloedsomloop.
De echte tijm (Thymus vulgaris) snoei je in het voorjaar door alle takjes voor ongeveer een derde af te knippen, of tot op 5-7 centimeter boven de grond. Bescherm je plant wel als er toch nog vorst komt. Na de bloei snoei je echte tijm door de oudste stengels flink terug te knippen tot vlak voor een jong zijscheutje.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Zodra de strengste vorst voorbij is (begin april) kun je de lavendel flink snoeien. Je ziet al wat groei verschijnen. Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond.