Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Het is altijd een goed idee om dadels te bewaren in de koelkast. Dankzij de koele temperaturen blijven de vruchten langer vers. Gedroogde dadels kunnen zes tot acht maanden goed blijven in de koelkast. Let hierbij wel op dat na verloop van tijd er een suikerlaagje kan ontstaan.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De dadels zijn donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Maar geen paniek! Als je per ongeluk toch een pit doorslikt, kan dit niet gelijk kwaad.De pit wordt niet verteerd in je lichaam en komt er daardoor gewoon weer via je ontlasting uit. Alleen als je de pit kapot kauwt of fijnmaalt komen er kleine hoeveelheden van de plantengifstoffen vrij.
De dadelpit staat bekend als een uitstekend functioneel voedsel vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen en totale voedingsvezels. De consumptie van dadelpitpoeder zou oxidatieve stress, ontstekingen, mentale gezondheid en prestaties verbeteren.
Voordat je het vraagt, sommige fruitpitten zijn giftig, maar dadelpitten zijn niet giftig en veilig om te eten . De dadelpit kan zelfs veel gezondheidsvoordelen bieden. De antioxidanten erin zijn stressverlagend en versterken je immuunsysteem. Ze bevatten ook veel vitaminen en mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer, zink en kalium.
Dadels helpen de stoelgang
De vezels zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering en een positieve darmgezondheid, maar ook voor een lang verzadigd gevoel. Dit kan helpen bij afvallen en voorkomt trek op korte termijn.
Dadels en rozijnen bieden een combinatie van ijzer en vitamine C. Vijgen daarentegen zitten boordevol ijzer, magnesium, vitamine A en foliumzuur. Het consumeren van een handvol gedroogde vijgen en rozijnen en twee of drie dadels in de ochtend kan u direct energie geven en uw hemoglobinegehalte verbeteren.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Een teveel aan dadels kan het proces van afvallen vertragen of zelfs helemaal stopzetten. Eet dadels tijdens het afvallen met mate. Twee dadels tellen als één portie fruit. Door een kleine portie te eten, krijg je wel de goede voedingsstoffen binnen, maar beperk je je fructose-inname.
Biologische medjoul dadels zijn omvangrijker, zachter en hebben een uitermate hoge smaak intensiteit vergeleken met andere soorten dadels. Vele andere varianten zijn vaak gekonfijt waardoor deze vaak kleiner en harder zijn. De teelt en oogst van deze medjoul dadels is arbeidsintensiever dan gewone dadels.
Pas dan wel op, want in één zakje dadels kunnen maar liefst tien (!) insecten zitten. Ja, je leest het goed. De Nederlandse voedsel- en warenautoriteit staat namelijk toe dat er maximaal 5 insecten per 100 gram dadels worden aangetroffen.
Dadels kunnen ook fruitvliegjes en andere plagen aantrekken als ze niet goed thuis worden bewaard. Uw beste verdedigingslinie hier is om dadels niet in een open bak of zak op kamertemperatuur te bewaren , en ze in een afgesloten bak in de koelkast of vriezer te bewaren. Het hield ze langer dan twee weken vers!
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn. Het telen en oogsten van deze dadels is erg arbeidsintensief.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
De consumptie van 100 gram dadels kan meer dan 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze mineralen leveren. Daarnaast is de hoeveelheid ijzer in dadels ongeveer 0,3 mg tot 10,4 mg per 100 gram. Daarom zal het eten van een paar dadels per dag uw lichaam voorzien van de dagelijkse hoeveelheid ijzer.
Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur :
Foliumzuur verhoogt het hemoglobinegehalte in het lichaam. Enkele voedselbronnen die rijk zijn aan foliumzuur zijn spinazie, rijst, pinda's, black-eyed peas, kidney beans, avocado's en sla. Foliumzuursupplementen kunnen ook het hemoglobinegehalte verhogen. Raadpleeg uw arts voordat u deze supplementen gebruikt.
Voordelen van dadels voor gewichtsverlies
Hoewel ze vaak bekend staan om hun zoetheid, kunnen ze daadwerkelijk gewichtsverlies ondersteunen en zelfs helpen buikvet te verminderen als ze met mate worden gegeten .
Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang. Dit kan weer helpen bij het voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het eten.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Het doorslikken van een dadelpit is geen probleem, omdat het onverteerd in de ontlasting terechtkomt . Maar je moet wel oppassen dat je kind zulke kleine dingen niet krijgt of er niet bij in de buurt komt, want dat kan verstikkingsgevaar opleveren...
Als de dadels vers en zacht zijn, dan is een snelle week van 20-30 minuten voldoende . Week dadels die oud en hard zijn geworden iets langer. Het kan zijn dat je ze een paar uur moet laten weken. Je weet dat je dadels klaar zijn om te gebruiken in een recept als ze vrij zacht zijn en net uit elkaar beginnen te vallen.
Hoewel er zo'n 400! verschillende soorten dadels bestaan, verkopen wij op noten.nl alleen de Medjoul dadel. Dit wordt ook wel dé topper onder de dadels genoemd. De Medjoul dadel is groter en zoeter dan andere soorten Dadels en wordt vaak vaak omschreven als gezond, een goede suikervervanger en vitaminebom.