Het is een mooi gezicht, die veelheid van oranje bloemblaadjes rond het gele hart. Vergeet niet om je tanden erin te zetten, want ook deze bloem is eetbaar. De smaak: heel bescheiden, maar toch duidelijk peperachtig. De bloem kun je eten, maar ook de opvallende blaadjes.
Calendula bij open wonden
De bloem werkt ontstekingsremmend en heeft een wondhelende werking. Daarom kan de goudsbloem gebruikt worden om de wondheling te bevorderen. Bovendien werkt het ook verzachtend en kalmerend. Wel is het belangrijk om de Calendula te verdunnen wanneer je het op een open wonde doet.
Niet alleen staan goudsbloemen mooi in je tuin, de bloemen kun je ook eten! De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak (licht scherp en een vleugje bitter). Voeg de bloemblaadjes bijvoorbeeld eens toe aan een salade of rijstgerecht. Soepen, sauzen en roereieren krijgen met deze blaadjes een mooie kleur.
Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, volgt met haar kopje gedurende de hele dag de zon. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat vervolgens wordt omgezet in talrijke actieve bestanddelen.
Goudsbloemthee wordt uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen, wonden en om make-up te verwijderen. Bij inwendig gebruik stimuleert het de werking van de gal en de lever en helpt het krampen te verlichten. Start met het drinken van goudsbloemthee 2 weken voor de menstruatie om menstruatiekrampen te verminderen.
De jonge blaadjes zijn net als de bloemen eetbaar en kun je fijnsnijden en verwerken in gerechten. Als je fijngesneden goudsbloempjes door de rijst roert, krijgt die een mooie geeloranje kleur. Je kunt de bloemblaadjes ook gebruiken om boter, roerei of aardappelpuree mee te kleuren.
Meng een gedeelte van de goudsbloemolie met bijenwas of carnaubawas in de volgende verhouding: 1 deel was op 6 delen olie. Verwarm de was samen met de olie langzaam middels au-bain-marie totdat de was gesmolten is. Giet het warme mengsel over in een steriel gemaakt potje.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Voor een pot thee heb je 6 dl kokend water nodig en 20 gram gedroogde of 30 gram verse goudsbloemen. Hiervan kun je ongeveer 4 koppen thee drinken. Verwarm de pot, doe de bloemen erin en giet het kokende water op de bloemen. Laat het geheel 10 minuten trekken en giet de thee door een zeefje in het theeglas.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Goudsbloem is eetbaar én heeft een geneeskrachtige werking. Het is dus zeker niet giftig. Goudsbloem wordt verwerkt in crèmes en zalven en is verzachtend en kalmerend. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij huidaandoeningen, zoals wonden, eczeem en zonnebrand.
Zelfs Afrikaantjes zijn eetbaar. De enkelbloemige kun je zo over de sla strooien, van de dubbele pluis je de bloemblaadjes er eerst uit. Of zet er thee van; lekker en kalmerend voor de spijsvertering.
Korenbloemen. De korenbloem is natuurlijk bekend vanwege de prachtige blauwe bloem, je hebt daarnaast echter ook witte en gemengde variëteiten. De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.
Weleda Calendula zalf voor de verzorging van kleine huidaandoeningen zoals ruwe, schrale of gesprongen huid. Wondjes genezen sneller en er blijven minder littekens achter. Calendula zalf is ook goed te gebruiken bij tepelkloven, huidirritatie en bij nabehandeling van wondjes.
Zalf op basis van bijenwas
Gebruik 200 ml (medicinale) kruidenolie en 25 gram bijenwas. Verwam de olie au bain marie en doe geraspte bijenwas beetje bij beetje erbij. Zorg dat alles helemaal gesmolten is. Voeg eventueel nog een paar druppels etherische olie toe.
Calendula wordt gemaakt van de Goudsbloem (Calendula officinalis). Deze plant is een winterhard en éénjarig. Hij bloeit van juni tot en met september en als het weer het toe laat vaak nog langer. De bloem is standaard oranje/geel met een doorsnede van 4 tot 7 centimeter.
Ongeveer twee weken nadat je de bloemknoppen hebt weggezet, zijn ze droog. Je kunt de oranje blaadjes nu heel gemakkelijk van het bloemhoofd trekken. Ik bewaar mijn gedroogde goudsbloemen in een weckpot, maar ieder glazen potje dat je kunt afsluiten is geschikt. Je kunt de bloemen zo maanden tot zelfs een jaar bewaren.
De goudsbloem wordt zo'n 30 tot 45 cm hoog met bloemen die bloeien van juni tot september. Als niet moeilijk te zaaien planten doen ze het goed in de border, in bloembanken of op zomaar een hoekje van de tuin.
Citroenmelisse geeft troost en ontspant. Door onderzoek weet men tegenwoordig dat het kruid inwerkt in ons limbisch systeem. Dit is het deel van de grote hersenen dat betrokken is bij emoties en het emotioneel geheugen. Citroenmelisse beschermt de grote hersenen tegen overdreven prikkels van buitenaf.
Geurig en eetbaar: lavendel
De paarse pluimpjes waarmee lavendel de tuin siert zijn erg sterk van smaak. Verwerkt in koekjes, siroop of desserts is de smaak erg aangenaam. Vaak is 1 theelepel of een halve eetlepel lavendelbloempjes al genoeg, natuurlijk is dit naar smaak aan te passen.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa. Het is een eenjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen.
Goudsbloemolie maken
Pluk de goudsbloem aan het einde van een zonnige dag, als deze een beetje is uitgedroogd. Doe de bloemtoppen in het potje en giet er de olie over, tot de bloemen helemaal onder staan. Dek het potje af met een doekje en bevestig deze met het elastiek. Zet de pot in de zon.