Is bramen plukken verboden? Het is in Nederland niet verboden om bramen te plukken. Voor bramen is een klein bakje met een hoeveelheid van 250 gram voor eigen gebruik en op eigen risico toegestaan. Op grote schaal of commercieel plukken wordt door Staatsbosbeheer beschouwd als diefstal en beschadiging van zijn terrein.
De voornaamste reden dat wildplukken verboden is, is om de natuur te beschermen. "De bessen zijn voedsel voor dieren", legt de woordvoerder van Staatsbosbeheer uit.
In de berm langs wandelpaden, in weilanden, bossen, duinen en bij rivieren. Let er bij het plukken op dat de bramen rijp en niet aangevreten zijn en pluk bramen dichtbij de grond niet. Twijfel je of de bramen goed zijn? Pluk ze dan niet.
Bramen, frambozen en bosbessen: hartstikke lekker natuurlijk. Misschien wist je het niet, maar zelf plukken mag niet en kan gevaarlijk zijn. Vooral in Zuid-Limburg loop je dan risico om besmet te raken met vossenlintworm. Pluk ze daarom niet.
Wildplukken is in Nederland verboden en bij een overtreding kun je een fikse boete krijgen. Máár een kleine hoeveelheid plukken voor eigen gebruik wordt meestal gedoogd. Pluk dus nooit meer dan ongeveer een champignonbakje vol per persoon en wees altijd respectvol voor de natuur.
Onder het kroontje willen nog wel eens wormpjes voorkomen. In de winkel komt u dat zelden tegen, maar bij zelfgeplukte bramen wel. Als u ze tegenkomt legt u de bramen even in zout water. Spoel ze daarna goed af en alle wormpjes zijn er uit.
Waarom zijn bramen goed voor je gezondheid:
Bramen zitten tjokvol vitamines. Zo bevatten ze vitamine E en vitamine C, welke beiden als antioxidant je lichaamscellen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.
De plant is al eeuwenoud en werd door de Grieken behalve voor de lekkere smaak, ook gebruikt om wonden te helen en jicht te behandelen. De tannine of looizuur van de vruchten was bovendien heilzaam bij keelpijn of diarree. Bramen groeien dus vaak ook in het wild.
Gevaren van wildplukken
Er kleven verschillende risico's aan wildplukken. Zoals hierboven al werd gezegd, is het soms lastig om giftige soorten te onderscheiden van niet-giftige soorten. Planten en bloemen kunnen daarnaast vervuild zijn door uitlaatgassen of bodemvervuiling.
Bramen hangen niet het hele jaar door aan de struiken, daarvoor moet je wachten op het bramen seizoen. De bramen kun je oogsten in augustus en september, dan zijn ze op hun best. Al kun je ze zelfs in oktober nog vinden.
We spreken rond Katwijk en Noordwijk niet voor niets van een zeedorpenlandschap. Dus, alhoewel de regels zeggen dat het duin alleen op wegen en paden betreden mag worden, is er voor een korte periode (tot 15 september van dit jaar) een uitzondering voor het zoeken naar bramen.
"Zolang je maar op de paden blijft en geen belachelijke hoeveelheden meeneemt, is er niks aan de hand. Het is niet de bedoeling dat je met emmers of tassen vol uit het bos komt. Je haalt zo je het voedsel weg uit de natuur voor de dieren. Die hebben dat nodig om de winter door te komen."
Door goed snoeien en leiden houd je de plant gezond, in toom en krijg je de beste opbrengst. Als je de struik niet goed verzorgt kan ze enorm groot worden, met heel veel stekken en uitlopers.
Wat mag je niet plukken? Pluk nooit willekeurige wilde planten. Ze kunnen zeldzaam zijn, of giftig. Pluk ook nooit “gewoon voor de lol”, maar pluk met een reden: ik pluk bijvoorbeeld jaarlijks vlierbloesem om siroop te maken, maar ik pluk nooit meer dan ik nodig heb voor 1 pan siroop.
Verse bramen kun je, nadat je het fruit gewassen hebt, ook goed verwerken in een salade. Dit kan een fruitsalade zijn, maar door het frisse en zoete karakter van het fruit passen de vruchten eigenlijk bij alle salades. Je kunt de bramen ook persen, en het sap gebruiken om een dressing te maken voor de salade.
Bewaren invriezen
Haal eventueel beschadigde bramen zo snel mogelijk weg bij de anderen. Je kunt bramen ook invriezen, Leg ze dan (niet op elkaar) op een vel bakpapier en laat ze bevriezen. Verpak ze daarna in een goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij -18°C) kun je de bramen dan tot 12 maanden bewaren.
Bloemen plukken uit het gemeenteplantsoen mag al helemaal niet. Die krokussen die elk jaar opkomen, daar mag je met je ogen én neus van genieten, niet met je handen. Wel kun je bij de gemeente aanvragen of je een stuk gazon zelf in beheer mag nemen. Dan bepaal je zelf wat er met dat stukje groen gebeurt.
Planten die bessen of vruchten dragen zijn gevoelig voor zonnebrand: bramen, kruisbessen, rode aalbessen, witte trosbessen, etc.
De bramen moeten makkelijk loslaten van het steeltje, je hoeft geen kracht te zetten. Rode of groene bramen moet je laten zitten aan de struik. Waar plukken? Aan de randen van bossen en in de duinen vind je vaak grote bramenstruiken.
Bramen hebben een zoete, sappige en soms iets zure smaak. Je kunt ze lekker uit de hand eten, maar ook gebruiken voor heerlijke gerechten. Verwerk ze bijv. in een fruitsalade, smoothie (bowl) of als garnering op ijs, taart of gebak.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Bramen vormen gezonde snacks voor je hond. Misschien moet je ze wel in kleine stukjes snijden. Jouw hond zal een uitgesproken voorkeur hebben voor zoete bramen en niet voor de zure. Omdat bramen antibacteriële eigenschappen hebben zijn ze goed voor een mond- en tandhygiëne.
Verschillende vogelsoorten, vliegen, wespen, muizen, de das en de vos eten bramen.