Zeventig procent van de vrouwen die borstkanker krijgen is ouder dan vijftig jaar. Dertig procent is jonger dan vijftig. Omdat er steeds meer vrouwen zijn die het krijgen van kinderen uitstellen, gebeurt het ook steeds vaker dat borstkanker wordt ontdekt terwijl een moeder nog borstvoeding geeft.
Ongeveer 1 op de 10.000 zwangere vrouwen krijgt tijdens haar zwangerschap de diagnose borstkanker.
Stoffen in alcohol, tabak, medicijnen, sommige kruiden of cafeïne kunnen wel via de moeder in de moedermelk terechtkomen.Deze stoffen zijn schadelijk voor het kind.
Je krijgt op een mammapoli vaak op één dag veel onderzoeken en ook meteen de uitslag. De eerste onderzoeken die je krijgt zijn een mammografie, een echo en een biopsie.Op basis daarvan kan een oncoloog een definitieve diagnose stellen.
Na het voeden voert je lichaam de cellen in de borst af waarvan het DNA mogelijk beschadigd is. Dit verkleint de kans dat er in de toekomst borstkanker kan ontstaan.
Bij het geven van borstvoeding kun je de volgende punten als probleem ervaren: Je kunt niet meten hoeveel je baby drinkt. Gelukkig geeft je baby vanzelf aan of het honger heeft en wanneer het genoeg gedronken heeft. Je baby is van jou als moeder afhankelijk, alleen jij kunt borstvoeding geven.
Dit zijn symptomen die bij uitgezaaide borstkanker kunnen horen: Pijn in je botten, bijvoorbeeld in je rug, je nek, op je borst en je ribben. En/of pijn bij lopen en zitten. Opgezwollen lymfeklieren rondom je borst en je sleutelbeen en in je oksel en hals.
Wanneer je je borsten bevoelt kan het onder de huid hobbelig of bobbelig aanvoelen. Dat is het klierweefsel. Voel je in je borst een knobbeltje, dan kan dat wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Vaak gaat het om een cyste, een met vocht gevulde holte of een bindweefselknobbel.
Bij borstkanker groeit er een groep kankercellen in uw borst. U kunt klachten hebben, zoals een knobbeltje in de borst of eczeem bij de tepel. U kunt er ook niks van merken en door borstfoto's en ander onderzoek weten dat u borstkanker heeft.
Zijn er etenswaren die je moet vermijden wanneer je borstvoeding geeft? Het goede nieuws is dat er, buiten de beperkte hoeveelheid vette vis, geen andere specifieke etenswaren zijn die je moet vermijden wanneer je je baby borstvoeding geeft.
Woorden als 'borstvoeding' en 'moedermelk' zuden achterhaald zijn, en met een nieuw taalbeleid worden verloskundigen aangemoedigd in plaats daarvan 'mensenmelk' gebruiken, om genderinclusiviteit aan te moedigen.
Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker (in 2021: 3059 vrouwen). Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker. 80% van de vrouwen met borstkanker is ouder dan 50 jaar.
Over het algemeen duurt het ongeveer 5 jaar voordat borstkanker zou uitzaaiingen naar andere plekken in het lichaam.
Mannen kunnen, net als vrouwen, borstkanker krijgen. Zo'n honderd tot honderdvijftig mannen per jaar krijgen deze diagnose in Nederland. Voor mannen is het dus een zeldzame ziekte. Maar mannen hebben niet dezelfde borsten als vrouwen.
Pijn in een of beide borsten is een vaak voorkomende klacht bij vrouwen. Soms voelen zij of hun partner een zwelling of knobbeltje in de borst.
Voel met zachte draaiende bewegingen elk gedeelte van je borst, van buiten naar binnen. Het is belangrijk om helemaal tot aan je sleutelbeen en oksel te voelen. Check of je een knobbel, verharding of andere verandering voelt. Doe hetzelfde met je rechterborst.
Soms is het knobbeltje glad en rond, soms voelt het aan als een strengetje. In de meeste gevallen doet een knobbeltje geen pijn. Een goedaardige tumor drukt het omringende weefsel opzij maar richt verder weinig schade aan.
Borstkanker kun je opmerken door een verandering in je borst. Je voelt bijvoorbeeld een knobbeltje in de borst. Of je tepel of de huid van je borst ziet er anders uit dan normaal. Dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.
Een knobbeltje kan op verschillende manieren aanvoelen; glad en rond als een knikker, een verdikte schijf, of als een strengetje achter de tepel. Een ingetrokken tepel (tenzij je dat altijd al had). Vochtafscheiding uit de tepel. Het vocht kan er bloederig, waterig, bruin of groen van kleur of melkachtig uitzien.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie. Cysten in de hals verschijnen doorgaans niet voor de vroege volwassenheid. Tumoren komen in die leeftijdsgroep vaker voor.
Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op.
Borstvoeding vraagt energie en vocht.Om tijdens de borstvoeding voldoende binnen te krijgen eet je van sommige producten uit de Schijf van Vijf net wat meer. Zo neem je meer noten, vlees of vegetarische keuzes, vet (halvarine of margarine) en volkorenbrood. Zorg er ook voor dat je voldoende drinkt.
Bewezen is dat doorgaan met borstvoeding geven na zes maanden de kans op ziekten in de kindertijd en als volwassene verlaagt en je baby helpt om sneller te herstellen, als hij of zij toch ziek wordt. En hoe langer je ermee doorgaat, hoe langer de bescherming duurt.