Eens u cataract hebt, kan de aandoening snel toenemen over verloop van enkele maanden, of net traag evolueren over meerdere jaren. Als u cataract niet behandelt, zal de ziekte uiteindelijk leiden tot blindheid.
Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor uw zicht minder scherp wordt. Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden. De ooglens zit direct achter de pupil in het oog.
U kunt immers niet blind worden van staar, hoogstens slechtziend. Een staaroperatie is een optie als u: Ook een netvliesaandoening heeft, zoals diabetische retinopathie. Een staaroperatie maakt dan de behandeling of het in de gaten houden van deze aandoening gemakkelijker.
Als je last hebt van cataract, ga je minder goed zien en heb je volgende symptomen: wazig zicht, zowel van dichtbij als van veraf. Het zicht kan niet gecorrigeerd worden met een bril. verminderde helderheid van kleuren; soms worden ze gelig of bruinig.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.
Door een kunstlens met de juiste sterkte uit te kiezen, is geprobeerd om uw zicht van veraf zo goed mogelijk te maken. De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden. Vlak na de operatie kan alles blauwpaars van kleur lijken.
Neen, de cataract operatie is niet pijnlijk. We gebruiken druppelverdoving, de werking van zo'n verdovende druppel is bijzonder goed, waardoor je oog snel volledig pijnloos is. Wel kan men wat druk voelen, soms hindert het water dat gebruikt wordt tijdens de ingreep omdat het wat langs het oog naar beneden kan lopen.
De gemiddelde leeftijd bij een staaroperatie bedraagt 70-75 jaar (maar kan ook op jonge leeftijd voorkomen). Als iemand aan één oog geopereerd is, dan is de kans redelijk groot dat het andere oog ook een keer volgt (in ongeveer 50% van de gevallen).
Cataract neemt toe met de leeftijd. Ongeveer de helft van de mensen tussen 50 en 65 jaar heeft al tekenen van cataract. Meestal ondervindt u dan nog geen hinder. Vanaf 75 jaar heeft ongeveer iedereen cataract.
Bij staar (cataract) wordt de ooglens troebel. Hierdoor kan het licht het netvlies niet meer goed bereiken en gaat u waziger zien. Het is een veelvoorkomende oogziekte.
Als u zich niet laat opereren, kunt u niet blind worden. Uw zicht gaat dan wel langzaam achteruit. Een staaroperatie is pas nodig als de staar u gaat belemmeren in uw dagelijkse bezigheden. Uiteindelijk ondergaan de meeste mensen met staar vroeg of laat een operatie.
De kans dat het lenszakje tijdens een staaroperatie scheurt is klein, ongeveer bij 1-2% van de staaroperaties. Een kapselscheur kan onverwachts optreden bij een staaroperatie. Het treedt eerder op bij technisch moeilijkere operaties. Dit is vaak vóór de operatie bekend en wordt dan ook met u besproken.
Cataractextractie met multifocale torische lensimplantatie:
Ziekenhuis: ongeveer 1700 euro per oog. Oogcentrum: ongeveer 1850 euro per oog.
De operatie doet geen pijn. Artsen kunnen de staaroperatie ook met een laser doen. Onderzoek heeft laten zien dat dit meestal niet beter is dan een gewone operatie. Na de operatie krijgt u meestal een plastic doorzichtig oogkapje op uw oog.
De enige efficiënte behandeling is een operatie, waarbij de troebele lens door een kunstlens wordt vervangen. Zolang het zicht goed genoeg is om de dagdagelijkse activiteiten probleemloos uit te voeren, is een operatie niet noodzakelijk. Pas als de staar hinderlijk wordt, kun je een ingreep overwegen.
Oorzaken van aangeboren staar (congenitaal cataract)
Deze oogziekte kan in 1 of in beide ogen aanwezig zijn. Aangeboren staar kan het gevolg zijn van: een genetische afwijking in het DNA (dan is het erfelijk); een infectie tijdens uw zwangerschap (bijvoorbeeld rode hond);
Staar: deze ziekte ontwikkelt zich over tijd en kan uiteindelijk leiden tot slecht zicht. Maar in vroege stadia mag je vaak nog autorijden. De juiste behandeling kan het rijvermogen ook in een later stadium (weer) verbeteren.
Kiest u een implantlens om dichtbij scherp te kunnen zien en had u voor de operatie ook een bril nodig om veraf goed te kunnen zien? Dan heeft u ná uw staaroperatie ook geen leesbril meer nodig, maar nog wel een bril of contactlenzen voor veraf.
Na een algemene verdoving kunt u zich wat slaperig, ijl of duizelig voelen. Daarom mag u de eerste 24 uur geen voertuigen of machines besturen, alcohol gebruiken of belangrijke documenten ondertekenen. Kinderen mogen de dag na de ingreep niet fietsen, rolschaatsen of skateboarden.
De genezing duurt gemiddeld 4 weken. U moet ook uw bril laten aanpassen aan uw nieuwe zicht. U krijgt oogdruppels om het oog optimaal te laten genezen. Ook thuis moet u blijven druppelen tot een viertal weken na de operatie.
Ongeveer binnen 4 tot 6 weken na de staaroperatie(s) kunt u een nieuwe bril of contactlenzen laten aanmeten. U kunt dan weer scherp en helder zien. Als uw ene oog hersteld is dan kunt u ook een afspraak maken voor de operatie van uw andere oog.
Tijd tussen twee staaroperaties
Wanneer u aan beide ogen geopereerd moet worden, wordt tussen beide ingrepen ongeveer vier weken aangehouden. Dit in verband met het herstel van het oog. Een periode van vier weken kan onwenselijk zijn.
Sinds kort is het mogelijk om bij bij staar in één keer 2 ogen te laten behandelen. Is de tweezijdige (bilaterale) staaroperatie iets voor u? Anneke Jansen (adviseur Oogzorg bij de Oogvereniging) geeft advies. Eind 2021 is de behandelrichtlijn voor staar (cataract) vernieuwd.
Enkele maanden tot jaren na een cataractoperatie kan zich nastaar of secundair cataract ontwikkelen. U ziet geleidelijk aan steeds waziger alsof de cataract terugkomt.