Dankzij het duo-lidmaatschap kunnen spelers en speelsters jonger dan 16 jaar voor twee verenigingen speelgerechtigd worden verklaard. De KNVB kan dispensatie verlenen aan jeugdleden om voor twee verenigingen uit te mogen komen, als de voetbalontwikkeling van het betreffende voetballertje daarmee gediend is.
Het amateurvoetbal is een van de populairste sporten in Nederland. Er zijn circa 3000 voetbalverenigingen met in totaal 1,2 miljoen leden. Voetbalteams nemen het tegen elkaar op via diverse competities en bekertoornooien georganiseerd door de KNVB.
De hoogte van het abonneebedrag is afhankelijk van het ledenaantal van de vereniging en varieert van 180,60 euro voor kleine tot 1352,30 euro voor de grotere clubs. Deze kosten worden apart doorbelast. Denk hierbij aan cursuskosten, huur van een sporthal, bijdrage Zwaluwen Jeugdactie, verkoop kaarten Oranje, enzovoort.
Als rustend lid ben je niet meer aangemeld bij de KNVB en ben je niet meer speelgerechtigd, maar blijf je wel lid van de club.
In Nederland worden spelers soms al onder de elf jaar gescout, al zeggen scouts zelf dat dat eigenlijk nog te vroeg is. De KNVB scout tussen de leeftijden 11 en 17 jaar. Volgens scouts kun je de potentie van spelers pas écht zien na 14 jaar als de eerste jaren van de puberteit zijn werk hebben gedaan.
Je kan slechts van club veranderen met toestemming van je huidige club. Dit moet gebeuren met een zogenaamde “witte transfer”.
Als je je inschrijft bij een voetbalvereniging, word je ook automatisch lid van de KNVB. Een gedeelte van de contributie die je aan de vereniging betaalt, gaat naar ons. Deze bijdrage steken wij onder meer in de opleiding van trainers, coaches, begeleiders en scheidsrechters.
Als alle spelers 17 jaar of ouder zijn, speelt het team de standaard twee helften van 45 minuten.
Spelers die een directe rode kaart ontvangen, krijgen een boete van 28,60 euro (jeugdspelers 16,20 euro). Na een directe rode kaart is een speler automatisch bij de eerstvolgende wedstrijd uitgesloten van deelname. Daarna bepaalt de KNVB-tuchtcommissie de uiteindelijke straf.
Voetballen hoeft niet duur te zijn
Net als veel andere teamsporten is voetbal een relatief goedkope sport. De contributie die je aan de vereniging betaalt varieert van de paar tientjes tot ongeveer 200 euro, waarbij je meestal aan een bedrag rond de 100 euro per jaar moet denken.
Contributie is een van de belangrijkste inkomsten van een vereniging. De contributie-inkomsten zullen voornamelijk worden gebruikt om de activiteiten van de vereniging te financieren. Het is daarom dan ook belangrijk dat alle leden de contributie op tijd betalen.
De Eerste klasse is met ingang van het seizoen 2016/17 het vierde amateurniveau in het Nederlands amateurvoetbal en het zesde voetbalniveau van Nederland.
Om teams op hun eigen niveau te laten spelen heeft de KNVB verschillende klassen in het leven geroepen. Deze klassen lopen van de topklasse tot en met de vijfde klasse, hierbij is de Topklasse het hoogste amateurniveau en de vijfde klasse het laagste amateurniveau.
Het hoogste Nederlandse voetbalniveau is de Eredivisie.
Wat houdt dit 35+ voetbal in? Eén keer in de maand op vrijdagavond nemen teams, bestaande uit zeven spelers die minimaal 35 jaar oud zijn (geen dispensatie) het op een half veld tegen elkaar op. De competitie loopt van februari t/m mei 2023.
Als voetballer is het je droom om te worden gescout door een profclub. Hoewel het minder gebruikelijk is, is het nog steeds mogelijk om op late leeftijd gescout te worden door een profclub.
Ook dribbelen en drijven, speelt een rol. Als de bal niet bij jou blijft, op snelheid, dan zal een scout niet naar jou kijken. Ook technische balcontrole als kappen en draaien zijn belangrijk. Of je daarbij goed over de bal kijkt letten ze op.
Iedere week bezoeken zo'n honderd KNVB-scouts in Nederland de standaardteams van de verenigingen uit de buurt. Zij kijken naar verschillende aspecten binnen het aanvallen, verdedigen en omschakelen. Heeft een speler(ster) genoeg kwaliteit, dan krijgt deze een uitnodiging voor Jeugdplan Nederland (JPN).
Meer van de KNVB
Het intrekken van een tweede verzoek is ook nog mogelijk, in dat geval kan je alleen nog voor de oude vereniging uitkomen, waarvoor je in het voorgaande seizoen speelgerechtigd was. Het overschrijvingsverzoek kan alleen door de nieuwe vereniging worden ingetrokken.
Ontslag nemen kan volledig online.Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een identiteitskaart of kids-ID, een kaartlezer en een GSM-nummer van een speler of een ouder. Het is dus niet meer nodig om een aangetekende zending te doen naar de KBVB en de huidige club. De club die je verlaat, wordt automatisch ingelicht.
Procedure. De overschrijving dient digitaal door de nieuwe vereniging te worden aangevraagd. De speler meldt dat hij naar een andere vereniging wil en vraagt naar zijn/haar relatiecode, waarmee de overschrijving naar de nieuwe vereniging kan worden aangevraagd.