Biefstuk ontdooien in de magnetronOntdooien in een magnetron gaat snel maar heeft invloed op de kwaliteit van het vlees. De kwaliteit blijft het beste als je de biefstuk op de traditionele manier laat ontdooien in de koelkast.
In een kom water (15 à 30 minuten)
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water. Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Het ontdooien van bevroren biefstuk in de magnetron kan de biefstuk van zijn sappen ontdoen, waardoor hij taaier wordt dan je zou willen . Als je echter besluit deze methode te gebruiken, controleer je vlees dan regelmatig en laat het alleen lang genoeg in de magnetron om te ontdooien, in plaats van te koken.
Een steak kun je echter ook gewoon bevroren bereiden. Ja dit kan echt en zonder problemen.
Ja, je kunt elk type vlees (rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, gevogelte en wild) ontdooien in de magnetron, maar zorg ervoor dat je altijd ontdooit op een lage stand (20-30%) . Als je vlees niet goed ontdooit, kan het in de gevarenzone terechtkomen (een temperatuurbereik dat optimaal is voor bacteriegroei) en kun je voedselvergiftiging krijgen.
Om rundvlees in koud water te ontdooien, verwijdert u de verpakking niet. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is of doe het in een lekvrije zak. Dompel het rundvlees onder in koud water en ververs het water elke 30 minuten, zodat het blijft ontdooien . Kleine verpakkingen rundvlees kunnen in een uur of minder ontdooien; een gebraad van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur duren.
Leg het bevroren in een kom die in de microgolfoven mag geplaatst worden.Laat het ontdooien met de defrost-stand van je magnetron. Als jouw toestel deze functie niet heeft, zet het vermogen dan gewoon op de helft om eten te ontdooien. Anders zal de buitenkant garen en de binnenkant bevroren blijven.
Leren hoe je een bevroren biefstuk bakt is relatief eenvoudig. Zorg ervoor dat je begint met een heet kookoppervlak bekleed met olie. Schroei de biefstuk een paar minuten aan elke kant dicht voordat je hem in de oven op 275 graden legt om hem te laten garen tot het gewenste gaarheidsniveau.
Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Over het algemeen duurt het 12 tot 24 uur voordat een biefstuk van 2,5 cm volledig ontdooid is.
Vlees ontdooien in de magnetron
Binnen een paar minuten is je maaltijd ontdooid en kun je 't eten. Toch raden we je af om vlees in de magnetron te ontdooien. Dit gaat namelijk veel te snel en zorgt voor veel temperatuurverschillen in het vlees. Daar wordt het taai van.
Het bereiden van vlees dat deels nog is bevroren heeft een langere bereidingstijd nodig en gaat het ten koste van de kwaliteit. Bij het bereiden gaan er meer vitamines en mineralen verloren en het kost meer energie.
Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht. De magnetron start hierna met het juiste wattage en de juiste ontdooitijd.
Biefstuk opwarmen
Leg het vlees op een ovenrek en bak de biefstuk in de voorverwarmde oven tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak). Verwarm olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht.
Open verpakkingen vers (of ontdooid) rund- of varkensvlees kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur. Bij grotere stukken kan het 2-3 uur duren.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Verwijder de verpakking van de bevroren biefstuk. Bestrijk alles met olijfolie. Schroei de biefstukken op direct middelhoog vuur gedurende 2-3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn . Het kan zijn dat u geen consistente grillstrepen krijgt, omdat de strepen alleen op het deel van de biefstuk verschijnen dat plat contact maakt met de roosters.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
– Bestrijk de bevroren steaks met olijfolie en kruid beide kanten van de steaks met de kruidenmix. – Leg de steaks op het voorbereide kookrek en plaats in de voorverwarmde oven. – Bak gedurende 45 minuten of totdat de steaks een interne temperatuur van 125°F (52°C) hebben bereikt voor medium-rare.
Gebruik de ontdooi stand als uw magnetron daar over beschikt. Anders kunt u uw magnetron instellen op 250 watt. Wilt u snel kleine hoeveelheden ontdooien, dan kunt u dat ook op 350 watt doen. Grotere hoeveelheden, of wat gevoeligere producten kunt u beter op maximaal 100 watt verwarmen.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Risico op voedselinfectie
Eten ontdooien, opwarmen, op tafel of het aanrecht laten staan, terug laten koelen en weer invriezen: dat zorgt voor flinke temperatuurschommelingen in je eten. Bacteriën reageren op deze schommelingen. Ze groeien bijvoorbeeld hard bij kamertemperatuur.