Maak zelf de keuze welke soort rijst je wilt gebruiken. Tegenwoordig kun je zelf bij de supermarkt sushi rijst kopen. Of gebruik pandan rijst want die plakt lekker of zilvervliesrijst voor de meeste voedingswaarde. Voor de dames die het gewicht in balans willen houden is quinoa ook een alternatief.
Weet dat er geen echte vervanging voor kleefrijst of sushi-rijst bestaat. Je kunt gewone rijst zo bereiden dat het wat plakkeriger wordt, maar hij krijgt niet de speciale smaak en textuur waar kleefrijst om bekend staat.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt.
Welke rijst je hebt gekozen: basmati is bijvoorbeeld droger dan pandanrijst. Wil je plakkerige rijst of juist niet? Vraagt het gerecht om plakkerige rijst, dan doe je er goed aan om de rijst juist níet af te spoelen.
Basmati is perfect voor Indiase gerechten. Curry's en pilav bijvoorbeeld, omdat-ie stevig blijft en niet gaat kleven. De korrel is fijn, waardoor hij wat sneller gaart dan witte rijst.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Het belangrijkste verschil tussen sushirijst met de rijst die we dagelijks eten is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en van nature veel zetmeel bevat waardoor deze na het koken veel beter aan elkaar blijft plakken. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi.
Sticky rice of plakkerige rijst maken
En voor sushi- of poké bowl rijst voeg je wat eetlepels suiker en rijstazijn toe! Tip: Probeer je rijst van te voren niet te wassen. Je spoelt dan rijstzetmeel van de korrels af en die helpen je rijst juist plakkerig te maken!
Gemiddeld 75-100 gram rijst p.p.
En dan hebben we het over ongekookte pandan-, basmati-, jasmijn- en zilverliesrijst. Die worden bij het koken namelijk 2,5 keer zo zwaar en dus heb je een mooie hoeveelheid van bijna 200 tot 250 gram gekookte rijst per persoon. Genoeg voor een verantwoorde maaltijd.
Sushirijst, ofwel Japanse rijst, heeft een wat kortere, meer ronde gepolijste korrel. Deze rijstsoort wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat ze zo plakkerig wordt na het koken. Daarom is deze rijst bijzonder geschikt voor het maken van sushi.
Bij AsianFoodLovers heb je keuze uit verschillende soorten authentieke sushirijst waar je thuis direct mee aan de slag kunt.
Rijstazijn kun je vervangen door gewone azijn. In marinades of dipsausjes zou je de rijstazijn ook kunnen vervangen door vers limoensap, dat voegt net zo'n friszure smaak toe.
Basmati kan maar op één plaats ter wereld groeien: aan de voet van de Himalaya. De combinatie van het unieke klimaat, de conditie van de grond en het pure smeltwater uit de bergen zorgt ervoor dat de Basmati kan uitbloeien tot de beste rijstsoort.
Ten slotte krijgen wij vaak de vraag of basmatirijst gezond is. Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen.
Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren.
Doe de rijst in de pan en voeg 750 ml water toe. Doe het deksel op de pan, breng de sushirijst aan de kook en laat het 2 minuten koken. Zet vervolgens het vuur laag en laat de rijst nog ongeveer 15 minuten doorkoken op laag vuur met het deksel op de pan.
Er zijn nog veel meer verschillende rijstsoorten. Bijvoorbeeld sushirijst. Net als risottorijst is deze rijst een zetmeelrijke rijstsoort met een korte korrel. Sushirijst plakt na het koken aan elkaar en wordt daarom ook wel 'kleefrijst' genoemd.
Perfecte rijst om sushi en andere oriëntaalse gerechten te maken. De hoge kwaliteit Japonica rijst met kleine korrel is plakkeriger en zoeter van smaak dan bijvoorbeeld basmati rijst. Zelf toevoegen: nori (zeewier), rijstazijn, verse groenten en/of vis.
Sushi kan gezond zijn, maar helaas is het vaak niet zo. Sushirijst wordt bijvoorbeeld gemaakt met heel veel suiker (om het wat zoeter en extra plakkerig te maken). Bovendien zitten er ook niet bepaald veel goede voedingsstoffen in deze witte rijst en bevat het wél veel calorieën. Daar kun je dik van worden.
Uruchimai is de standaard rijst, ofwel wat wij sushirijst noemen. Maar het wordt voor van alles gebruikt in de Japanse keuken, gewoon om te eten maar ook bijvoorbeeld saké van te maken.
Haar naam heeft basmatirijst te danken aan haar fijne geur. Basmati is namelijk afgeleid van 'vasmati' uit het Sanskriet, wat geurig betekent. De rijstsoort is vergelijkbaar met pandan, maar is dunner, langer en droger. Lekker met Indiase gerechten als dahl, kedgeree of een kip tikka masala.
Basmatirijst is een langkorrelige rijstsoort die vooral in het Himalayagebergte wordt verbouwd. Het gewas is voor velen een basisvoedsel. Basmatirijst komt vooral voor in de Aziatische keuken. Basmatirijst wordt als gezond beschouwd vanwege de samenstelling van de zetmeelkorrels.
Als de rijst te kleverig of gomachtig is, betekent dit dat de rijst te gaar is. Giet na het uitlekken van de rijst een lichte stroom koel water over de zeef of het vergiet. Maak de rijstkorrels voorzichtig los met je vingers. Bak de rijst vijf minuten in de oven om het overtollige water te verwijderen.