De keuring voor verkoop is wettelijk verplicht wanneer een particulier of handelaar een voertuig verkoopt dat ingeschreven zal worden op naam van een andere titularis. De tweedehandskeuring voor inschrijving is verplicht voor personenwagens, lichte berdrijfsvoertuigen en kampeerwagens.
Bij de tweedehandsverkoop van een voertuig is het verplicht om dat voertuig te laten keuren. Die tweedehandskeuring moet gebeuren vóór het voertuig wordt ingeschreven op naam van de nieuwe eigenaar.
Als je de Car-Pass vergeet, heeft de koper het recht de verkoop te laten ontbinden. Net als het tweedehandsrapport en de aanvraag tot inschrijving is ook de Car-Pass twee maanden geldig.
Vergeet niet alle autopapieren om de verkoop compleet te maken, zoals het inschrijvingsbewijs Deel I en Deel II. Welke papieren meegeven bij verkoop auto zonder keuring niet verplicht zijn maar wel belangrijk zijn documenten als: de aankoopfactuur, bonnen van accessoires en de onderhoudshistorie.
Op het keuringsbewijs van je wagen staat een geldigheidsdatum. Is die datum verstreken? Dan moet je zo snel mogelijk met jouw wagen naar de keuring.Bij de keuring zal je meer moeten betalen dan normaal.
Hoe lang mag je rijden met een verlopen APK? Als je 2 maanden na het verstrijken van je APK-datum je auto nog steeds niet hebt laten keuren, krijg je automatisch een boete van de RDW. Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen. Zet na elke APK afspraak even een reminder in je agenda voor de volgende verplichte keuring.
Bent u verzekerd met wagen zonder geldige keuring? Verzekeraars kunnen weigeren om tussen te komen of zal de kosten op u verhalen wanneer u een ongeval veroorzaakt met een wagen die niet over een geldig keuringsbewijs beschikt.
Als je je auto wil verkopen, moet je een technische keuring voor verkoop of tweedehandskeuring laten uitvoeren. De kostprijs van deze keuring bedraagt € 59,10.
Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen.
De boete voor een verlopen APK bedraagt momenteel €130. Je krijgt de boete automatisch thuisgestuurd van het RDW als de auto na 2 maanden en een 1e waarschuwingsbrief van het RDW nog steeds niet is gekeurd.
Afspraak nodig? Voertuigen kunnen voor een tweedehandskeuring enkel met afspraak voorgereden worden.
- Kentekenbewijs deel 1B van de auto die je wilt verkopen. - Overschrijvingsbewijs (deel 2) van de auto die je wilt verkopen. Heb je een nieuwe of occasion gekocht NA 1 januari 2014 dan heb je de kentekencard en de 2 tenaamstellingscodes nodig voor het overschrijven van de auto.
Mag iemand anders mijn voertuig voorrijden voor de periodieke/tweedehandskeuring? Ja. Wie het voertuig voorrijdt, is van geen enkel belang. Wel dienen alle originele boorddocumenten van het voertuig voorgelegd te worden.
Het kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) is een roze of zandkleurig document van formaat A4 (voor de voertuigen ingeschreven na 15/01/2011). Dit document levert het bewijs dat uw voertuig ingeschreven is bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen).
Online via WebDIV
Vul het roze formulier 'Aanvraag tot inschrijving van een voertuig' in. Dat formulier kunt u krijgen bij de firma die het voertuig levert, de verzekeringsmaatschappij die de burgerlijke aansprakelijkheid dekt, een keuringscentrum of de DIV.
Hoe verloopt de betaling? Voor de levering van een nummerplaat betaalt u 30 euro en voor een inschrijvingsbewijs is dat 26 euro.
Wat moet u doen als u uw platen wil behouden met het oog op een nieuwe inschrijving ? De plaat mag hergebruikt worden op een nieuwe wagen.Hiertoe dient u enkel een aanvraag voor inschrijving in te dienen binnen de vier maanden volgend op de verkoop van het oude voertuig.
een geldboete van 80 tot 80.000 euro; of één van deze straffen alleen.
Dan loop je het risico dat de politie bij een controle een boete zal uitschrijven van minimaal 80 en maximaal 80.000 euro. Op de openbare weg rijden zonder geldig keuringsbewijs kan ook leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden.
Wat te doen bij een verlopen APK
Je mag volgens dit artikel met jouw voertuig tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum stilstaan op de openbare weg. Let op: je mag er dus niet mee rijden! Na deze periode moet jouw auto APK goedgekeurd zijn, of moet het voertuig zijn geschorst.