Dit hoeft niet alleen water te zijn, ook frisdrank, sportdrank, thee of bouillon mag. Drink niet bij de maaltijden, maar ervoor of erna. Drink liever geen vruchtensappen (die zijn vaak te zuur voor de maag) of verdun ze met wat water. Appelsap is eventueel wel een optie.
Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt.
Voel je je misselijk? Probeer dan eerst een klein beetje te drinken. Kies voor water of thee, want koffie en sinaasappelsap maken je net misselijk. Voorkom een lege maag.
Koude dranken worden over het algemeen beter verdragen bij misselijkheid. Vervang water door sap, limonade, melk, karnemelk of yoghurtdranken. Drinken met een rietje wordt vaak beter verdragen dan drinken vanuit een glas. Door te weinig drinken kunt u een vieze smaak in de mond krijgen.
Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen misselijkheid. En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
Vermijd sterk gekruide of vette voeding. Een wat minder gekruid, flauwer dieet met voedingsmiddelen zoals bananen, rijst, appelsap, crackers of aardappelen kan de kans dat je last krijgt van je maag en dat je misselijk wordt verkleinen. Vermijd gebakken, gefrituurd, geroosterd en erg heet voedsel.
Als je misselijk bent zijn bananen de ideale oplossing! Ze zijn namelijk makkelijk verteerbaar, waardoor ze niet zo zwaar op je maag liggen. Ook als je kampt met diarree kunnen bananen helpen: de pectine die je in bananen vindt zorgt ervoor dat je ontlasting harder wordt.
Banaan - zijn een goede bron van calorieën en voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen tegen diarree en als je misselijk bent.
Eet veel vezels zoals havermout, zilvervliesrijst of volkorenpasta. Dit bevat weinig vet waardoor je maag wat kalmeert. Vis en bonen: Deze bevatten beide weinig vet en veel eiwitten. Pak lekker een kopje verse gember thee of gebruik wat gember in je avondmaaltijd.
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Onverdunde sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder goed, omdat deze veel fructose (vruchtensuiker) bevatten. Fructose kan laxerend werken. Vruchtensap dat met veel water is verdund kan wel.
Eet op regelmatige tijden; eet rustig en kauw uw eten goed. Vermijd erg grote en/of vette maaltijden. Alcohol, pepermunt, chocolade, koolzuurhoudende dranken, sterk gekruid eten en vet voedsel kunnen klachten veroorzaken. Wees voorzichtig met gasvormende voedingsmiddelen, zoals bonen, koolsoorten, ui en prei.
Drinken van gemberthee en koolzuurhoudende frisdranken
Het drinken van cola (of andere frisdrank met koolzuur) of verse gemberthee kan misselijkheid verminderen. Gember is een hulpmiddel uit de Chinese geneeskunde en werkt tegen allerlei soorten misselijkheid.
Eet wat je kan, maar begin met kleine porties. Je kan best kiezen voor yoghurt en vezelarm eten zoals wit brood, omdat dit licht verteerbaar is. Vers fruit of rauwe groenten laat je best even links liggen, want die prikkelen de darmen.
Voeding met veel vezels is goed voor uw spijsvertering en helpt maagklachten voorkomen en verminderen. Voorbeelden van vezelrijk eten zijn: Volkoren producten zoals volkoren brood, zilvervliesrijst, volkoren pasta en bulgur. Peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen.
Een tal van natuurlijke oplossingen
Melissa, munt en wilde tijm, alleen of in kruidenthee zijn eveneens een oplossing tegen misselijkheid.
Gal speelt een rol in het voedselverteringsproces door vooral vetten af te breken en deze om te zetten in vetzuren. Gal overgeven kan zowel milde als ernstige oorzaken hebben. De milde oorzaken zijn bijvoorbeeld overmatig alcoholgebruik, voedselvergiftiging of buikgriep.
,,Water drinken is goed voor je, maar let wel op dat je niet een hele plons, koud water binnenkrijgt. Dat werkt verkrampend en kan zorgen voor maagproblemen. Je kunt water beter op kamertemperatuur drinken.''
Er moet zout in (anders wordt het vocht niet voldoende in de weefsels opgenomen). en er moet suiker in (dat helpt tegen misselijkheid en dan heb je niet te gauw honger). Kies voor thee, slappe koffie, magere bouillon, fruitsap, of Cola (liefst Pepsi Cola).
Drinken is extra belangrijk als je ook overgeeft. Water, thee, bouillon of verdund vruchtensap zijn geschikt. Heldere sappen, zoals appelsap, perensap en druivensap zijn minder geschikt, omdat deze drankjes voor sommige mensen juist laxerend werken.
Het is niet wetenschappelijk bewezen dat cola helpt tegen buikgriep. Het koolzuur in cola kan je klachten zelfs verergeren.