Zelfgemaakte en verse pasta kun je afgedekt 24 uur in de koelkast en tot maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren. Laat de pasta voor gebruik niet ontdooien, maar kook een halve minuut extra. Reeds bereide pasta kun je afgedekt in de koelkast 2 dagen bewaren en tot maximaal 3 maanden in de diepvries.
Ja, je kunt zowel gekookte als verse pasta invriezen. Verse pasta invriezen vereist dat je de pasta eerst lichtjes laat drogen voordat je het in luchtdichte zakken of bakjes doet. Gekookte pasta kan tot drie maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de smaak of kwaliteit achteruit gaat.
Zelfgemaakte pasta (waaronder ook lasagne) kun je zowel rauw als klaargemaakt invriezen. Maar de regel luidt: klaargemaakt (dus gegaard) is beter. 'Rauwe' pasta heeft immers de neiging om uit te drogen in de diepvriezer. Denk er wel aan om alles goed in te pakken voor de pasta in de vriezer verdwijnt.
U kunt onze maaltijden bewaren in uw vriezer.
Leg de gevulde pasta eerst op een bakplaat in een enkele laag, zodat ze niet aan elkaar plakken. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overplaatsen naar een geschikte diepvrieszak.Hierdoor blijven ze tot wel drie maanden goed, en kun je ze eenvoudig koken wanneer je zin hebt in een snelle en smakelijke maaltijd.
Gevulde pasta invriezen
Stap 1 - Blancheer de pasta 30 seconden in kokend water, giet af en doe het in een theedoek. Laat het 15 minuten aan de lucht drogen. Stap 2 - Doe het op een bakplaat met bakpapier en griesmeel, vries het vervolgens 1 uur onafgedekt in, voordat je het in een luchtdichte Ziploc-zak in de vriezer bewaart .
Dingen die je beter niet kunt invriezen
Gefrituurde gerechten zoals frietjes, snacks en loempia's. Verse kruiden, mits je ze fijngehakt in een ijsblokhouder doet met een beetje olie. Een stuk kaas, dit komt de smaak en structuur niet ten goede. Rauwe en gekookte eieren, gebakken eieren kan dan weer wel.
De meeste afzonderlijke ingrediënten kunnen worden ingevroren en alle Good Food-recepten zijn handig gelabeld met instructies voor het invriezen . Sommige voedingsmiddelen zijn echter gewoon niet geschikt voor de vriezer: hardgekookte eieren worden rubberachtig. Groenten met een hoog watergehalte, zoals sla, komkommer, taugé en radijsjes, worden slap en papperig.
Je kunt appeltaart ook invriezen in een goed afgesloten bak of diepvrieszak, en het zo 3 maanden bewaren. Appeltaart opwarmen gaat het beste in een oven op 175 °C, ongeveer 15 minuten.
Verse, rauwe pasta kan je maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Bewerk verse pasta al tot linten, spaghettislierten of lasagnevellen als je ze in de diepvriezer wil bewaren. Gaar verse pasta alvorens ze in te vriezen, zo zal de pasta minder snel 'uitdrogen'.
Pak gewoon je heerlijke pastamaaltijd direct uit de vriezer of laat hem gedurende de nacht ontdooien. Tip: Hoe bereid je ingevroren verse pasta? Als je klaar bent om je ingevroren zelfgemaakte pasta te bereiden, haal je hem uit de vriezer en doe je hem direct in een pan met kokend water met zout.
We vriezen allemaal wel eens restjes in, zo ook bereide pasta. Doe je vers bereide pasta met saus gewoon in een diepvrieszak of luchtdichte verpakking om hem veilig tot een maand te bewaren. Het verdelen van je pasta in porties in aparte verpakkingen is een uitstekende oplossing voor een druk leven.
Afbeelding: Verse pasta is vier tot vijf dagen goed te houden in de koelkast.
Het invriezen van deegproducten (zoals pasta) is vaak niet aan te raden omdat de textuur verloren gaat. Het beste resultaat krijg je door de pasta samen met de saus in te vriezen. Dit voorkomt plakken en zorgt ervoor dat je een complete maaltijd hebt als je het weer ontdooit.
Verse pasta is ook goed in te vriezen. Doe de bevroren pasta dan direct in het kokend water en verleng de kooktijd met een minuut. Laat het zeker niet ontdooien voordat je het gaat koken, dan blijft er niets over van je verse pasta.
Kan ik bereide en kant-en-klare maaltijden invriezen? Vers bereide maaltijden kan je perfect invriezen: je kan ze tot 3 maanden bewaren. Het is belangrijk dat je je gerecht eerst laat afkoelen alvorens het in te vriezen. Stop het daarna in een afgesloten (luchtdicht) bakje en schrijf de datum erop.
Ui en paprika veranderen van smaak tijdens het invriezen. Selderijkruiden worden sterker. Curry krijgt een muffe, onaangename smaak. Zout verliest smaak en heeft de neiging om de ranzigheid van elk item dat vet bevat te vergroten.
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Als je het wilt invriezen, doe het dan in een diepvriesbestendige container of zak. Zorg ervoor dat het goed is afgekoeld voordat je het invriest. Het gerecht kan tot 2-3 maanden in de vriezer worden bewaard. Wanneer je het wilt eten, laat je het langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het opnieuw opwarmt.
De structuur wordt er niet beter op. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en crème fraîche. Ook kliekjes met zuivelproducten worden soms wat 'vlokkig'. Je kunt het nog wel eten.
Verse pasta bewaren
Verse pasta kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Rol hem op tot nestjes, bestuif met bloem en bewaar onder een theedoek in de koelkast. Let erop bij gevulde pasta (ravioli, tortellini…) dat ze elkaar niet raken.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.