Ondanks het aantal koolhydraten en de fructose (fruitsuikers; 3,2 gram suiker per 100 gram) is mais geen dikmaker. Het reguleert de spijsvertering en zorgt voor een gezonde bloedsuikerspiegel, mede door de vitamine B en de proteïnen (eiwitten) in mais. Dit maakt mais gezond.
Alhoewel je het wel zou denken, vanwege de koolhydraten en fructose ( 3,2 gram fruitsuikers per 100 gram) is maïs geen dikmaker. Zoals eerder geschreven bevat het erg veel voedingsvezel, wat de spijsvertering reguleert en zorgt voor een goede balans in de bloedsuikerspiegel.
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Daar kunnen we kort over zijn: ja! Het maakt voor de vitamines en vezels niet uit of je groenten zelf vers kookt of uit blik of pot eet. Kies dan het liefst wel voor "pure" groenten uit blik of pot, zoals sperzieboontjes, worteltjes, mais, doperwten en rode kool.
Een verse maiskolf bevat ongeveer 70 tot 85 calorieën per 100 gram. Mais bevat per 100 gram ongeveer 11% vet, 76% koolhydraten (in de vorm van zetmeel) en 13% eiwitten. Wat mais gezond maakt is dat het veel voedingsvezels bevat, zo'n 3 gram; dit is 12% van wat je ongeveer per dag nodig hebt.
Er zitten 130 kilocalorieën in 1 kolf (175 gram) mais, gekookt, met zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mais, gekookt, met zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Wat zijn echte dikmakers? In principe kun je van alle voedingsmiddelen aankomen. Je komt aan als je meer eiwitrijke, vetrijke of koolhydraatrijke producten eet dan je nodig hebt. Helaas zijn er geen wondermiddeltjes of producten in de supermarkt die ervoor gaan zorgen dat je snel gewicht verliest.
Je kan dus niet zomaar 1, 2 of 3 kilo vet aankomen in 1 dag! Een stijging in het lichaamsgewicht is dus zeker niet hetzelfde als een stijging in het lichaamsvet. Aangezien de meeste weegschalen enkel het lichaamsgewicht meten is het dus moeilijk om te weten wat de oorzaak van de plotse stijging was.
Gezondheid
AH Geroosterde mais is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voeding. AH Geroosterde mais kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Van een blikje mais kan je lekkere maiskoekjes maken. Prima als vleesvervanger bij een warme maaltijd. Ook kinderen zijn er dol op.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais. In de winkel vind je mais terug in verschillende vormen, zoals: maiskolven, korrels in blik of pot, cornflakes, maïzena en popcorn.
Poepen en afvallen
Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow. Sterker nog, als je veel vezels binnenkrijgt kun je tot wel 1,5 kilo per eh… sessie verliezen.
Wat maakt dik
Dik word je meestal door een teveel aan calorieën en een te weinig aan verbranding. Er komt dus meer energie binnen dan dat eruit gaat. Zie het als een fles water van 1000 cc, die je elke dag vult met 100 cc water en er elke dag 90 cc water uitdrinkt.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Eet veel producten met eiwit
Om spieren weer op te bouwen is eiwit nodig en is het belangrijk dat je veel beweegt. Eiwit haal je vooral uit vlees, kip, vleesvervangers, vis, ei, melk(producten), sojaproducten, peulvruchten en noten. Recepten met veel eiwit vind je hier.
Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten. Bijvoorbeeld volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, volkoren bulgur en zilvervliesrijst. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten.
Stoffen in maismeel kunnen vrije radicalen vangen. Dat zijn allemaal kenmerken die erop duiden dat mais de gezondheid in het algemeen ten goede komt. Het is preventief inzetbaar tegen kanker.
Doordat je de maïskorrels verhit ontstaat er stoom aan de binnenkant en barst de schil open et voilà: daar is de popcorn. Per 40 gram zoute popcorn krijg je circa 151 kcal binnen, 5,1 gram eiwitten, 2 gram vet (waarvan 0,4 verzadigd), 0,94 gram zout en 28,1 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker).