Daarom wordt vaak het advies gegeven na 2 of 3 strips toch een stopweek in te lassen omdat je hiermee de kans van doorbraakbloedingen verkleint. De reden dat de huisartsen in Nederland nog terughoudend zijn met het advies om door te slikken is omdat risico's op de langere termijn nog niet wetenschappelijk bekend zijn.
Als je de pil doorneemt, las je best elke drie maanden een stopweek van maximum 7 dagen in. Als je de pil langer dan 3 maanden wil doornemen, overleg dit dan eerst met je arts: niet elke pil is hiervoor immers geschikt. Je last ook best een stopweek in van maximum 7 dagen als je een doorbraakbloeding krijgt.
Conclusie. Je mag de pil (of pleister of vaginale ring) gewoon doornemen zonder hormoonvrije periode. Voor sommige vrouwen met ernstige menstruatiegebonden klachten kan dit een hele opluchting zijn. De maandelijkse bloeding in de pilvrije week is niet nodig om gezond te blijven.
Het is geen probleem om de stopweek over te slaan. Dat betekent dat je na 21 dagen gewoon verder gaat met de pil slikken.
Je kunt op dat moment een stopweek inlassen, ongeacht hoever je op dat moment in de pilstrip bent. Zorg wel dat je na maximaal 7 dagen weer met een nieuwe strip begint: dus niet de restjes van de vorige strip opmaken. Doorslikken van de pil kan ook als je bijvoorbeeld niet ongesteld wilt worden in je vakantie.
Na elke pilstrip slik je gedurende één week geen pillen. Dit noemen we de stopweek. Let op, dit is niet bij elke pilsoort het geval. De menstruatie komt meestal na 2 tot 3 dagen na het innemen van de laatste anticonceptiepil op gang.
Door de pilstrip niet af te maken vervroeg je de menstruatie. De pilcyclus mag echter niet korter zijn dan 14 dagen om doorbraakbloedingen te voorkomen bij het starten van een nieuwe strip. Bij een driefasenpil kan eerder worden gestopt met de pillen van de laatste fase.
De hormonen zijn te kort in je lichaam. Je kunt dan zwanger raken. Als je de pil daarna 7 dagen goed slikt, is het weer veilig.
Om de menstruatie uit te stellen kun je inderdaad de pil een week doorslikken. In principe kun je doorgaan met een nieuwe strip en deze geheel afmaken. Er zal in de regel geen menstruatie volgen. Je kunt ook kiezen om een week door te slikken en dan een stopweek in te lassen.
Het maakt niet uit hoelang je de pil doorslikt.
Sommige mensen denken dat het goed is om wél regelmatig een stopweek in te lassen, want een menstruatie zou goed voor je lichaam zijn. Hier zijn alleen geen wetenschappelijke bewijzen voor, dus de pil doorslikken kan zolang als jij dat wil.
Zo kan spotting lichtroze van kleur zijn zijn maar kan het ook voorkomen dat het een wat meer roestbruine kleur heeft. Spotting kan bruin zijn doordat het gevormd wordt door oud bloed dat je baarmoeder tijdens de vorige menstruatie niet heeft verlaten.
Meestal duurt het bloedverlies één tot een paar dagen. Je herkent spotting aan de volgende kenmerken: Het komt op onverwachte momenten, buiten je menstruatie om. Soms treedt spotting na het vrijen op.
Tussentijds bloedverlies kan geen kwaad, je blijft beschermd tegen een ongewenste zwangerschap. Een doorbraakbloeding is bloedverlies buiten de stopweek van de pil. Tijdens de eerste drie tot vier maanden kan er bij het gebruik van de anticonceptiepil soms wat bloedverlies optreden tussen de menstruaties.
Slik de volgende pil op het normale tijdstip: het is niet erg dat je nu twee pillen op een dag moet innemen. Je kunt nu verder gaan met het normale schema. De werkzaamheid van je pil is niet verminderd. Kortom, je bent voldoende beschermd en loopt geen risico om zwanger te worden.
Je weet dat je, voor zover mogelijk, de pil elke dag moet innemen en dat liefst op hetzelfde tijdstip. Als je vergeet de pil in te nemen op het gebruikelijke tijdstip, is het zeer belangrijk dat het tijdsverschil niet groter is dan 12 uur. Alleen dan ben je nog beschermd.
Seks tijdens ongesteldheid en condoom
Wanneer je ongesteld bent en dus bloed verliest is het risico op infecties, hiv en andere soa's groter. Het is dus is verstandig om een condoom te gebruiken, zelfs als je normaal geen condoom gebruikt.
Ook in de stopweek ben je beschermd tegen zwangerschap. Met dit type pil kun je incidenteel de stopweek en dus je menstruatie overslaan. Dit doe je door na de vorige pilstrip meteen met de volgende strip te beginnen. Ook is het met dit type anticonceptiepil mogelijk om de stopweek te verschuiven.
√ Starten met de pil
Je kunt op iedere dag van de week beginnen met een strip. Je hoeft niet te wachten tot je ongesteld wordt. De eerste 7 dagen is het nog onveilig: je moet dan geen seks hebben.
De pil beschermt niet tegen SOA (geslachtsziekten). Om je te beschermen tegen SOA, moet je een condoom gebruiken bij het vrijen.
Het condoom voorkomt zwangerschap minder goed dan voorbehoedmiddelen met hormonen of een spiraaltje. Het condoom beschermt ook tegen soa's.
Doorbraakbloeding voorkomen
Als je bijvoorbeeld elke drie maanden een doorbraakbloeding hebt, kun je elke tien weken een stopweek inlassen. Hiermee voorkom je dat je een doorbraakbloeding krijgt op een moment dat dit je niet uitkomt. Verder kun je doorbraakbloedingen voorkomen door te stoppen met roken.
Een gezonde bloed kleur varieert van fel rood tot donker rood of bruin, afhangend van hoe vers het bloedverlies van de baarmoeder is. Sommige mensen beschrijven hun oude bloed soms als zwart, maar dit kan een teken zijn van iets anders (lees door!).
Die innestelingsbloeding gebeurt ongeveer 10 tot 14 dagen na de bevruchting. Als je regelmatige maandstonden hebt is dat ongeveer op het moment dat die normaal gezien starten.
De pil is een zeer betrouwbare anticonceptiemethode. Hoewel de kans dat je zwanger wordt bij de pil zeer klein is, geeft geen enkele vorm van anticonceptie 100% garantie. Wanneer je de pil netjes elke dag slikt dan is de kans op een zwangerschap kleiner dan ongeveer 1%.