Javel, zout of azijn gebruiken als onkruidbestrijder is geen goed idee: De actieve stof van javel, natriumhypochloriet, is zeer giftig voor al het leven in water en in de bodem. Voor de mens is het schadelijk bij inademing en bij contact met de huid.
De actieve stof in javel is zeer giftig voor al het leven in water en de bodem. Het onkruid zal weg zijn, maar alles wat in de buurt groeit of leeft ook... Chloor is ook allesbehalve afbreekbaar en zorgt voor een verzilting van de bodem.
Een veelgebruikte methode is met bleekwater. Dat goedje verdun je met water, waarna je het over je terras verspreidt met een gieter. Toegegeven: de methode werkt snel. Maar je pleegt ermee een aanslag op de fauna en flora in je tuin.
Gebruik een oplossing van 1l javel in 10l (heet) water voor het reinigen en laat dit even intrekken, achteraf goed schrobben en afspoelen met water en kees is klaar.
Niks werkt zo goed tegen de groene aanslag op je terras(meubelen) als bleekwater. Alleen doodt die javel in één klap ook al het andere leven in je tuin. Het is ook nog eens giftig voor mens en dier. "Daarom is het gebruik van javel buiten verboden.
De chlooroplossing minimaal 5 minuten laten inwerken.
Verdun het schoonmaakazijn 1 op 1 met water en verspreid het over de groene aanslag op de tuintegels. Dit doe je heel makkelijk zelf met een gieter of spuit. Laat het mengsel een paar dagen intrekken en borstel de terrastegels vervolgens gemakkelijk schoon.
Een mengeling van groene zeep en baksoda kan ook helpen met het reinigen van je terras. Los 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep op in 10 liter water. Giet het over de tegels en laat het inwerken. Schrob dan de vloer met een harde borstel of spuit het schoon met de tuinslang.
Groene aanslag verwijderen van tegels, hout of beton kunt u doen met een hogedrukreiniger, schoonmaakazijn, soda en groene zeep of een speciale groene aanslagreiniger. Let wel op! Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger, chloor of schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor uw terrastegels.
Bleekwater is daarbij nog eens gevaarlijk voor de mens. Er kan chloorgas of chlooramines ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater mengt met andere producten bv ontkalkers.
Bleekwater is hetzelfde product als javel of eau de javel: het is een oplossing van natriumhypochloriet in water. Natriumhypochloriet is een scheikundige stof met een ontsmettende werking: het doodt bacteriën, virussen en schimmels.
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Wil je toch liever wat dichter bij het zwembad planten, kies dan voor Viburnum Tinus, Leucothoe, Skimmia of Prunus lusitanica. Ook niet woekerende bamboe's zijn geschikt, zoals bijvoorbeeld de Fargesia soorten. Voor vaste planten kun je het beste Lavendel, Geranium, Vinca, Hosta of Liriope gebruiken.
Schoonmaakazijn is een goedkoop en effectief middel voor het bestrijden van onkruid. In plaats van dat u urenlang zit te sloven om het onkruid weg te pulken tussen de tegels, giet u er gewoon schoonmaakazijn over. Schoonmaakazijn is ook niet erg slecht voor het milieu.
Niet doen: zout of soda
Zout is het enige natuurlijke middel dat ook de wortel van planten doodt. Klinkt heel handig, maar gebruik het niet. Zout lijkt onschuldig, maar het hoopt zich op in de bodem en zorgt voor verzilting.
Groene aanslag verwijderen met biotex kan erg gevaarlijk zijn. Er wordt vaak niet of nauwelijks stil gestaan bij het feit dat het aanbrengen van biotex ervoor zorgt dat tegels en met name hout enorm glad worden, met alle gevolgen van dien.
Je terras schoonmaken is essentieel, zodra de eerste voorjaarszonnestralen tevoorschijn komen. Dit is een teken dat het de hoogste tijd is om de winter achter je te laten en lekker naar buiten te gaan! Het voorjaar is dé periode om het terras te reinigen.
Beschadiging aan tegels
Azijn kan dus slecht zijn voor uw tegels. Wees er dus voorzichtig mee en gebruik minder azijn als u gekleurde terrastegels heeft.
Een ander belangrijk voordeel van groene zeep: in tegenstelling tot schoonmaakazijn, is groene zeep niet schadelijk voor de bloemen en planten in de tuin. Groene zeep is biologisch afbreekbaar en dus het een heel milieuvriendelijk middel om je terras mee schoon te maken.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
De beste aanpak is om de groei van groene aanslag te voorkomen. Dit kun je doen door je tuin van een goede afwatering te voorzien. Hierdoor blijft er geen water liggen op je bestrating en krijgt groene aanslag geen kans om te groeien. Als je een dichtbegroeide tuin hebt, kan het ook helpen om te snoeien.
Blauwe steen vergt weinig onderhoud
Het is een niet-poreuze steen, wat niet veel onderhoud nodig heeft. Als de blauwe steen buiten ligt, kan je in het begin van de lente de steen gewoon schoonmaken met een borstel en javel en water om het mos enz te verwijderen. Vermijd schoonmaken met zeep.
Chloor doodt ziektekiemen als bacteriën en virussen door in te breken in de chemische huishouding van hun moleculen. De desinfectiemiddelen die daarvoor worden gebruikt, bestaan uit chloorverbindingen die hun atomen op andere verbindingen kunnen overbrengen, zoals enzymen in bacteriën en andere cellen.
Zowel chloor-bleekmiddelen (waar je mee schoonmaakt) als zuurstofrijke bleekmiddelen (het soort dat je in veel wasmiddelen en vlekkenbestrijders tegenkomt) blijven effectief in warm of heet water. Dat bleek minder goed zou werken door het toevoegen van heet water, is volgens haar dan ook absoluut niet waar.