In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan roestvrij staal toch roesten. Een correctere benaming is roestvast staal. Wanneer de omstandigheden hardnekkig genoeg zijn (chloor, zouten, scheikundige producten …) kan er roestvorming plaatsvinden.
Inox is een groep roestvaste (en niet roestvrije) staalsoorten. Het is een legering van voornamelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken moet het minimaal 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bevatten.
Kan inox roesten ? Ja ! Net als de meeste andere metalen kan inox roesten (oxideren). Het corrosiegedrag van metalen is afhankelijk van de legerings- elementen.
Roestvast staal smelt bij 1.538 °C. Staal bij 1370° C. Inox kan geen zware schokken weerstaan terwijl staal schokken absorbeert. RVS is roestvrij terwijl staal zeer corrosief is en dus snel roest.
Meng een eetlepel wijnsteen met een paar druppels citroensap. Dek de roestige plekken op je RVS object af met de pasta. Wrijf met een zachte spons de pasta stevig over de roest. Veeg het weg met een vochtige spons.
Veeg je werkbladen in roestvrij staal dagelijks schoon met een zachte doek en een sopje van water en mild afwasmiddel. Veeg na met een droge (microvezel)doek. Er bestaan in de handel ook speciale producten om dergelijke werkbladen schoon te maken. Raar maar waar, ook babyolie werkt!
Roestvast wil namelijk zeggen dat het staal wel kan roesten, maar dat het hier veel beter tegen bestand is dan de meeste andere materialen. Rvs is een zeer sterk materiaal en kan verwerkt worden in allerlei verschillende vormen en kleuren. Hierom is het geschikt voor zeer uiteenlopende toepassingen.
inox 18/8. Dit geeft aan dat de legering uit 18% chroom, 8% nikkel bestaat. Deze legering heeft een mechanische treksterkte van 600 N/mm² en een hardheid van 175-200 HB. Het is een veelgebruikt staal vanwege zijn goede warmte-ongevoeligheid tot 400°C.
Inox is op vlak van kleur gelijkaardig aan aluminium. Wil je het verschil (her)kennen? Op vlak van gewicht merk je een groot verschil. Inox is veel zwaarder dan aluminium.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Roestvast staal roest niet
RVS wordt door veel mensen roestvrij staal genoemd, maar de juiste term is roestvast staal. Dit versterkt de verkeerde opvatting dat RVS helemaal roestvrij is. RVS is een legering van ijzer, nikkel, chroom en koolstof.
Roest verwijderen met huishoudelijke middelen
Azijn is behoorlijk zuur en die zuren bijten door de roest heen. Limoen en zout. Strooi wat zout over de verroeste delen om het daarna te besprenkelen met limoen- of citroensap. Het ruwe zout en de zuren van de citrusvrucht lossen roest op.
Roestvast staal, ook rvs of inox genoemd en vaak foutief bestempeld als roestvrij staal, is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.
Chroom of RVS
RVS heeft een geborstelde of zijdeglans afwerking terwijl chroom een hoogglans afwerking heeft. Op RVS zie je dan ook minder snel vingerafdrukken en vuil dan op chroom. RVS krast minder snel dan chroom en krassen zijn minder zichtbaar. RVS is roestvast.
Naast vuil is zeelucht één van de grootste vijanden van RVS. Zeelucht bestaat uit minuscule druppeltjes zeewater die zowel zout als chloriden bevatten.
De belangrijkste eigenschap van roestvast staal is de relatief hoge bestendigheid tegen corrosie. RVS is over het algemeen een taai materiaal en daarmee moeilijk verspaanbaar. In verhouding tot staal heeft RVS een slechte thermische en elektrische geleidbaarheid.
Er zijn diverse soorten inox te benoemen, waardoor een grote variatie is ontstaan binnen het aantal soorten, types en varianten inox, echter zijn de meest gebruikte soorten gebaseerd op de Amerikaanse normalisatie, waarbij onderscheid wordt gemaakt in inox 304, inox 316, inox 316L en inox 316Ti.
RVS heeft als nadeel dat de kostprijs veel hoger ligt. RVS kan relatief veel nikkel bevatten. In het veel gebruikte RVS304 zit bijvoorbeeld 8 - 10,5 % nikkel. Nikkel is vele malen duurder dan staal en de prijs van RVS wordt dus grotendeels bepaald door de nikkelprijzen.
Om van roestvast staal te spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. De toevoeging van nikkel aan roestvast staal maakt dat het niet magnetisch is.
RVS is roest en kalk bestendig en milieuvriendelijker dan gewoon staal. Bij staal stopt corrosie niet, dus zal het materiaal uiteindelijk helemaal aangetast worden. Om roestvorming bij staal te voorkomen moet het materiaal voorzien worden van een beschermlaag.
RVS Schroeven
RVS staat voor roestvast staal (en dus niet voor roestvrij staal, zoals veel mensen denken!). Om van RVS te mogen spreken, moet de samenstelling van de schroef voor minimaal 11 tot 12% uit chroom bestaan en maximaal 1,2% koolstof bevatten.
Meestal kan men producten uit roestvrij staal schoonmaken door ze te wassen in de vaatwasmachine. In bepaalde gevallen kunnen blokjes voor de vaat roestvrij staal aantasten, het betreft dan rvs van een inferieure kwaliteit. Let op met zoute of zure stoffen. Zo kan azijn of citroensap rvs aantasten.
Je kan bijvoorbeeld een licht, vochtig microvezeldoekje gebruiken om ze te verwijderen. Om het inox daarna terug mooi te laten glanzen, kan je een vettig laagje aanbrengen. Wrijf het inox bijvoorbeeld in met een beetje sla-olie of olijfolie. Ook glaspoetsmiddel kan wonderen verrichten!
Strepen en vingervlekken op RVS verwijderen
Met olijfolie of zonnebloemolie krijg je roestvrij staal weer streeploos schoon! Wat ook goed werkt, is afwasmiddel op een doekje doen en over het RVS wrijven. Daarna inwrijven met glansspoelmiddel. Ook dan blijven de strepen weg!