In Nederland en de meeste Europese landen ben je niet verplicht een groene kaart bij je te hebben. Aan de hand van jouw kenteken kan de politie (ook in het buitenland) namelijk al zien of en waar je bent verzekerd.
Geen grenscontrole in EU
In Nederland hoef je het internationaal verzekeringsbewijs (de groene kaart) niet bij je te hebben. In andere EU-landen moet je de verzekering van het voertuig kunnen laten zien. Toch is het ook in Nederland handig het internationaal verzekeringsbewijs bij je te hebben.
De groene kaart is bijna overal ter wereld geldig. Je hebt dus geen aparte kaart nodig als je met je auto naar het buitenland gaat. Dat de groene kaart overal geldig is, zegt nog niet dat je verzekering ook in ieder land geldig is. In welke landen je verzekering dekking biedt, zie je op de groene kaart staan.
Wil je naar Duitsland op reis met je auto, dan hoef je je groene kaart niet verplicht bij je te hebben. Het is alleen wel aan te raden om 'm mee te nemen. Ga je naar Duitsland toe met je caravan, dan moet je wel een groene kaart bij je hebben.
Vraag dan tijdig een groene kaart aan via Mijn ANWB. Dan ontvang je de kaart binnen 5 werkdagen per post. In de landen die niet genoemd zijn hoeft de groene kaart niet groen te zijn. Een groene kaart digitaal of op wit papier is dan voldoende.
In de volgende landen is het verplicht om de originele groene kaart bij u te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Hoe kom ik aan een groene kaart? Als u een verzekering afsluit voor uw voertuig dan krijgt u een groene kaart. Via de post of digitaal. U kunt de groene kaart voor uw voertuig via Mijn Centraal Beheer downloaden en uitprinten.
Als je je auto verzekert, krijg je automatisch de groene kaart van je verzekeraar. Dit pasje of document is het bewijs dat je auto verzekerd is. De kaart dankt zijn naam aan de groene kleur die het document altijd had. Sinds 1 juli 2020 wordt de groene kaart echter op wit papier gedrukt.
Bij uw autoverzekering hoort de groene kaart. Daarin staan ook de landcodes van kentekenplaten van Europese landen. Het is een pasje of op papier met de afkortingen van deze landen. Op de groene kaart staat wanneer en in welke landen uw auto verzekerd is en op de kaart ziet u ook dat u niet in elk land verzekerd bent.
Leden van het Verbond van Verzekeraars zijn verplicht om voor alle producten waar Verzekeringskaarten voor zijn ontwikkeld, maatschappij- en productspecifieke Verzekeringskaarten aan te maken voor die producten die vanaf 1 januari 2016 actief aangeboden worden.
Als je je groene kaart kwijt bent geraakt, dan zal je een nieuwe moeten aanvragen. Het verschilt per verzekeraar hoe je je nieuwe groene kaart ontvangt. Meestal krijg je de groene kaart via de post thuisgestuurd. Het kan ook zo zijn dat je de groene kaart per e-mail toegestuurd krijgt.
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs. Zo kan de politie overal binnen de EU in de centrale registers nakijken of u wel verzekerd bent. Op de groene kaart staat ook allerlei praktische informatie zoals telefoonnummers die u kunt bellen in het geval van pech, een ongeval of diefstal.
Met een internationaal verzekeringsbewijs (IVB) kun je aantonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Wanneer de verzekering eindigt, vervalt ook de WA-dekking en daarmee de geldigheid van de IVB. De IVB wordt door de verzekeraar afgegeven en kan de vorm hebben van een pasje of een document.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
In principe is de kaart één jaar geldig. Op de groene kaart wordt de geldigheidsdatum vermeld. Meestal staat er een geldigheid op van 13 maanden in plaats van 12 maanden. Ieder jaar, bij verlenging van de verzekering, krijgt u automatisch van de verzekeraar een nieuwe groene kaart opgestuurd.
Een grensverzekering is een BA-autoverzekering die bij het binnenrijden van een land voor een beperkte periode wordt afgesloten.
Is een krik nodig? Het bezit en gebruik van een geel zichtbaarheidsvest is in Nederland niet verplicht, maar in andere landen kan dat wel het geval zijn: gele vesten zijn verplicht voor alle inzittenden in onder meer Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Slowakije en Tsjechië.
Je moet je rijbewijs en het kentekenbewijs van je auto bij je hebben. Verder is het belangrijk om een Europees schadeformulier mee te nemen, omdat je dan direct na een aanrijding het schadeformulier kunt invullen. Een visum is niet nodig in bij onze oosterburen.
Op de groene kaart ofwel het 'Internationale Motorrijtuigverzekeringskaart', staan de landen waar je verzekerd bent. Dit is een belangrijk document en wordt afgegeven bij bijvoorbeeld een autoverzekering, een motorverzekering of een camperverzekering. Er wordt dan ook geadviseerd om het bij de autopapieren te bewaren.
De originele groene kaart is verplicht in de volgende landen: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Israël, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland, Servië, Tunesië, en Turkije.
Ja, uw autoverzekering blijft geldig. De Europese dekking is niet gekoppeld aan een EU-lidmaatschap.