Voordat je kan openen, moet je in orde zijn met vergunningen en sociale wetgeving. Ben je daar niet goed in thuis, laat je dan helpen door de juiste mensen. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.” “Mensen kiezen een frituur uit waar de beste frieten gemaakt worden.
Exploitatievergunning: hiermee geeft de gemeente je toestemming om een snackbar te openen. Informeer bij de gemeente waarin je je bedrijf start, of je de exploitatievergunning moet aanvragen. Alcoholwet: als je alcohol serveert, moet je aan deze regels voldoen. De gemeente houdt toezicht op de naleving van de wet.
Het is moeilijk om exact te bepalen hoeveel geld je nodig hebt om een eigen frituur te starten. Al kan het snel oplopen. Wist je dat een mooie frietketel gemakkelijk zo'n 75.000 euro kan kosten? Denk vooral goed na over wat je wil doen.
Het loon van een zelfstandig frituuruitbaatster: 3.500 euro netto.
Voordat je kan openen, moet je in orde zijn met vergunningen en sociale wetgeving. Ben je daar niet goed in thuis, laat je dan helpen door de juiste mensen. Zo kom je achteraf niet voor vervelende verrassingen te staan.” “Mensen kiezen een frituur uit waar de beste frieten gemaakt worden.
Hoewel beschermde visbestanden en andere economische factoren de kosten van de basisingrediënten hebben opgedreven, blijven fish and chips betaalbaar - en er is nog steeds een goede winst op elke portie fish and chips die wordt verkocht. Een schatting van HMRC suggereert dat u brutowinsten van ongeveer 50% mag verwachten.
De frituren in Vlaanderen zijn behoorlijk rendabel, blijkt uit een onderzoek van Trends samen met de financieel-economische databank Trends Business Information. “Zelfs de kleinste frituren halen een gemiddelde cashflow van 29.000 euro.
Aangezien je voedingsmiddelen gaat fabriceren, in-of uitvoeren, heb je een voedingsmiddelenvergunning nodig, hou daar dus zeker rekening mee! Zo'n vergunning moet je schriftelijk aanvragen bij het Ministerie van Sociale zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu en Algemene Eetwareninspectie.
Dat kan met eender welke job als het goed draaid. Een frituur is gewoon makkelijk maar hard werk. Maar je kan evengoed op je 40ste mogelijks op pensioen met een bedrijf in zwembaden, ontwerp bureaus van alle aard, loodgieter etc. Dit artikel is zoals zeggen dat je miljonair kan worden met de lotto.
In de grafiek onder ziet u dat het gemiddelde bedrijfsresultaat of netto marge van de branche restaurants en cafetaria's tussen 2009 en 2020 is gedaald met 7.05% procentpunt naar 4.88%. Hierbij wordt in de branche restaurants en cafetaria's gemiddeld een bruto marge van 68.9% behaald.
Als je een foodtruck exploiteert op eigen terrein heb je in principe geen standplaatsvergunning nodig, maar je raadt het al: de regels kunnen per gemeente verschillen. Het is dan ook altijd zinvol om de gemeentelijke regelgeving te bestuderen. Elke gemeente heeft een eigen Algemene Plaatselijke Verordening (APV).
Wat verdient een Caféhouder? Het gemiddelde salaris van een Caféhouder in Nederland ligt tussen de € 2.371 en € 4.474 per maand, afhankelijk van ervaring en kennis. Een Senior Caféhouder kan tot € 5.000 verdienen. Dit salaris geldt bij een 40-urige werkweek.
Wie vol-au-vent met frieten serveert, heeft een koksdiploma nodig. Wie er alleen brood bij opdient, heeft die verplichting niet.
Hoewel veel thuis- en professionele keukens een frituurpan hebben om te frituren, is het geen essentieel stuk gereedschap - alles wat u nodig hebt is een koekenpan, wat bakolie en een schuimspaan. Een keukenthermometer is erg handig om de temperatuur van de olie te controleren, maar nogmaals, niet essentieel.
Het gemiddelde salaris van een Medewerker Snackbar in Nederland in 2025 is € 2.839 bruto per maand, waarbij de ondergrens ligt bij € 2.628 en de bovengrens bij € 3.050.
Een frituurpan heeft over het algemeen een vermogen van 1500 tot 2500 watt. Bij continu gebruik gedurende één uur zou een frituurpan dus tussen de 1,5 en 2,5 kWh aan elektriciteit verbruiken. Als je regelmatig frituurt, kan het energieverbruik van je frituurpan behoorlijk oplopen.
De prijs ligt momenteel op ongeveer 30 eurocent per kilo. Eind 2021, ten tijde van de laatste lockdown, was de kiloprijs met 10 tot 15 eurocent juist nog laag.
Daar spreken we toch over een winstmarge van zo'n 250 à 300 procent (dus tussen aankoopprijs voor de friturist en verkoopprijs aan de klant, red.). Dat is wel een uitzondering en heb je lang niet op alle snacks.”
U vraagt zich af wat het kost om een frietkraam te huren. De prijzen lopen uiteen tussen de €3,20 en de €14,50 per persoon. Dit is afhankelijk van het gewenste menu en de grote van de groep. U kunt een frietkraam huren vanaf 30 personen.