Zelf de waterdruk verhogen met een drukverhoger is de oplossing bij een waterdruk probleem. Het installeren van een drukverhoger is relatief eenvoudig. De pomp moet tussen de leiding geplaatst worden. Met behulp van flexibele RVS omvlochten slangen sluit je de pomp op de bestaande waterleiding aan.
Een drukverhoger is de oplossing voor extra waterdruk in uw woning. Deze waterdruk kan afgenomen zijn door bijvoorbeeld een tweede badkamer of een stortdouche. De CV-ketel levert in deze gevallen niet voldoende water. Wilt u verzekerd zijn van een hoge waterdruk in huis, laat dan een drukverhoger installeren.
De waterdruk verhogen kan meestal eenvoudig met een hydrofoorpomp. Je plaatst deze het liefst op de plek waar de waterleiding een gebouw of woning binnenkomt, dus net na de watermeter. Zo kun je de waterdruk overal in een woning of voor een complete VvE verhogen.
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. Je kan dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn. Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden.
Soorten drukverhogers
In de meeste gevallen kunt prima uit de voeten met de Mini Booster. Wij leveren een drukverhoger al vanaf € 299,- en kunnen deze binnen twee weken bij u thuis installeren. De types drukverhogers van mooiwater zijn tevens geschikt voor drinkwater.
Lage waterdruk
Vaak zit het probleem bij de kraan zelf, doordat bijvoorbeeld het zeefje in de kraan is verstopt door kalk. Het schoonmaken van het zeefje met azijn is vaak al voldoende. Heeft u te weinig waterdruk op al uw kranen, controleer dan of de hoofdkraan helemaal openstaat.
Hoe meet ik de waterdruk in mijn huis? Om de waterdruk in uw huis te meten kunt het beste gebruikmaken van een waterdrukmeter. Deze waterdrukmeters, ook wel manometers genoemd, zijn te verkrijgen vanaf een tientje in elke doe-het-zelf winkel.
Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.
Waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages, voldoende water beschikbaar is. Het waterleidingbedrijf zorgt voor een waterdruk van 2,5 bar bij de hoofdmeter. De minimale waterdruk die je thuis nodig hebt voor de werking van een cv-installatie of een wasmachine is 1,5 bar.
Als u uw huidige douchekop van de douche afschroeft kunt u met een emmer en een stopwatch meten hoeveel liter water per minuut er uit uw huidige douche komt. Door hem zonder douchekop te laten stromen ziet u ook meteen of de afvoer voldoende capaciteit heeft voor deze waterstroom.
Haal de deksel van de drukschakelaar af. De schroef in de grote veer, bestuurt zowel de inschakel- als de uitschakeldruk. Naar rechts draaien verhoogt beide waarden, naar links verlaagt beide waarden. De schroef in de kleine veer bestuurt enkel de uitschakeldruk.
Waterdruk. Heb je een goede waterdruk dan heb je hoogstwaarschijnlijk geen last van een waterbesparende douchekop die werkt met beluchting. Heb je wel al een lage waterdruk dan is een pulserende douchekop een betere optie voor je.
De Watergroep streeft ernaar drinkwater te leveren aan een druk van minimum 2,5 bar. Uiteraard is de druk op het leidingnet afhankelijk van het verbruikspatroon.
Over het algemeen ligt de hoeveelheid druk op de waterleiding tussen de 2.5 en 4 bar in. Wanneer de druk boven de 5 bar uitkomt, is sprake van een te hoge waterdruk. In dit geval kan water zo hard door de leidingen stromen dat er scheuren en lekkages ontstaan, met waterschade als gevolg.
De waterdruk Nederland varieert per gemeente, het gemiddelde ligt rond de 2bar. De minimale druk die u op de waterleiding heeft is 1,5bar.
Doordat er wisseling plaatsvindt van koud naar warm water vermindert de druk langzaam in de leidingen. Het ontluchten van radiatoren is ook een oorzaak van het verlagen van de druk in de cv-ketel.
Drukbooster DPA
De drukverhoger DPA is een drukverhoger met dubbele zuiger voor het comprimeren van lucht. Als de persluchtversterker DPA onder druk wordt gezet, wordt automatisch secundaire zijdelingse druk opgebouwd. De uitgangsdruk p2 kan oplopen tot tweemaal de waarde van de ingangsdruk p1.
Een drukverhoger zorgt ervoor dat de waterdruk in heel uw woning constant blijft, ongeacht hoeveel tappunten er tegelijkertijd open staan. U kunt dus genieten van een heerlijke waterstraal onder de douche, terwijl de wasmachine ook draait.
Hoe werkt een drukverhogingspomp
De pomp slaat automatisch aan bij een te lage druk en zuigt water aan vult de leiding en het drukvat tot de vooraf ingestelde druk. In het drukvat zit een membraam, wat zich op laat blazen als een ballon.
De waterdruk in je cv-ketel moet tussen 1,5 en 2 bar staan. Met een druk lager dan 1,2 bar kom je zeker in de problemen. Vul in dat geval het water in je ketel bij tot 1,8 bar, ontlucht de ketel en controleer of er weer warm water uit de kraan komt.
Aftakkingen van de hoofdleiding naar een bad- of douchekraan of een keukenkraan hebben een diameter van 15mm (koperen buis) of 16m (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).
Laat een emmer vollopen met 2/3 deel azijn en 1/3 deel water. Laat de chromen douchekop vervolgens minimaal een paar uur in de emmer liggen. Het beste is om de douchekop een hele nacht in de emmer te laten liggen, zo verwijder je de meeste kalk. Azijn is een effectief middel bij het ontkalken van een chromen douchekop.
De waterpomp is een slijtage-onderdeel. Door regelmatig de koelvloeistof de vervangen zorgt u ervoor dat de pomp minder snel slijt. Een kapotte waterpomp is te herkennen aan lekkende koelvloeistof, oververhitting van de motor, een zeurend geluid en – als het helemaal mis is – stoom uit de radiateur.