Kan ik zelf de nagels knippen of is een bezoek aan de dierenarts nodig? U kunt als eigenaar prima de nagels van uw hond met een speciale nagelschaar knippen, te koop bij uw dierenarts.
Als een hond te lange nagels heeft, kan een hond zijn poot anders gaan neerzetten tijdens het lopen oftewel 'er naar lopen'. Dit kan problemen veroorzaken voor de spieren en de gewrichten. Bovendien blijft een hond met te lange nagels vaker met een nagel ergens achter hangen waardoor de nagel in kan gaan scheuren.
Je knipt tot maximaal 2 mm voor het leven. Bij honden met zwarte nagels is vanaf de buitenkant niet te zien waar het leven begint. Het beste kun je in dat geval steeds kleine stukjes afknippen tot je in de kern van de nagel een donkerder puntje ziet verschijnen, dan weet je dat je dichtbij het leven zit.
Als stelregel kunt u het beste aanhouden dat wanneer uw hond in rechte stand staat, de nagels de grond net of net niet behoren te raken. Wanneer dat het geval is, hoeft u de nagels niet te knippen. Raken de nagels de grond en staan de tenen scheef of omhoog, dan zijn de nagels te lang.
Je vijlt de nagels van je hond altijd in een hoek van ongeveer 45 graden, zodat de nagel goed aansluit op het grondoppervlak én zijn natuurlijke vorm behoudt. Je start met het vijlen van de nagels op de laagste stand. Dit doe je bij de wat kleinere nagels. Voor de grote nagels gebruik je vaak de hoogste stand.
Nagel hond te ver afgeknipt
Het is niet gevaarlijk, wel kan het pijnlijk zijn voor de hond. U kunt het bloeden proberen te stelpen door er even met een gaasje druk op uit te oefenen, het bloeden stopt dan vaak vanzelf. Ook kunt u aluin gebruiken om het bloeden te stelpen. Dit is bij de meeste drogisterijen te koop.
Knip de nagels bijna helemaal recht af en rond ze een beetje rond de hoeken om de nagels sterk te houden. Door de nagel recht te knippen, verklein je de kans op het ontwikkelen van ingegroeide nagels. Knip je nagels met veel kleine sneden en probeer niet de hele “vrije rand” met één enkele snede weg te knippen.
Honden zetten bij het lopen en rennen voornamelijk met hun achterpoten af. Hierdoor zullen deze nagels sneller slijten dan de nagels van de voorpoten welke vaak wat langer zullen zijn. Kleine honden zijn in lichaamsgewicht te licht waardoor de nagels niet genoeg gewicht dragen om echt goed te kunnen slijten.
Voor de meeste honden is het prima om iedere acht weken de lengte van de nagels na te kijken en als het nodig is te laten knippen. De groei en slijtage kunnen verschillen: de ene hond heeft dus vaker een knipbeurt nodig dan de andere. Hou het goed in de gaten of vraag uw dierenarts om advies.
Een hond heeft aan elke voorpoot 5 nagels waarvan eentje als een soort duim hoger aan de binnenkant van de poot zit. Sommige honden hebben ook een vijfde teen aan de achterpoten, deze wordt ook wel wolfsklauw of Hubertusklauw genoemd.
De duimnagel wordt ook wel de wolfsklauw of hubertusklauw genoemd, dit ondanks dat wolven helemaal geen duimnagel hebben! Deze wolfsklauw komt door zijn positie natuurlijk niet met de ondergrond in aanraking, waardoor deze niet de kans krijgt om te slijten.
Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.
Hoe werkt een nagelknipper? U legt uw nagel onder de knipper en duwt met uw andere hand op de (vergrote) hendel. Dankzij de gebogen knipranden wordt de nagel halfrond afgeknipt. Als u uw nagel in de elektrische knipper steekt, knipt het apparaat op batterijen de nagels (gebogen) af.
Terwijl honden over het algemeen vijf tenen op hun voorpoten hebben, hebben hun achterpoten normaal gesproken slechts vier tenen. De Wolfsklauw van honden is een extra vijfde teen op de achterpoot. Het is dus vergelijkbaar met de grote teen bij de mens.
Het belangrijkste knipadvies is: knip de nagels nooit te kort. Hierdoor voorkomt u dat uw nagelwand ontstoken raakt en eventueel inscheuren van de nagels. Voor het knippen van de nagels kunt u een nagelschaartje of nagelknipper gebruiken. Knip de nagels bij voorkeur nadat u uit bad of uit de douche komt.
Laat uw nagels eerst een tiental minuten weken in warm water. Door de warmte worden ze zachter en gemakkelijker te knippen. U kunt ze ook knippen na een douche of bad. Knip teennagels recht af met een grote tang voor harde nagels.
Meestal is de kwaal zo pijnlijk dat je de nagel door een dierenarts moet laten behandelen. Is de nagel volledig eraf gescheurd, dan kan je zorgen dat het bloeden stopt met het aanleggen van een simpel drukverbandje om de poot. Na een kwartier moet het bloeden gestopt zijn.
Er is geen behandeling nodig wanneer er een pijnloos en kleine bloeding onder de nagel aanwezig is. Dit moet vanzelf overgaan. Mocht u behoorlijk last hebben van de pijn, wat wordt veroorzaakt door de druk onder de nagel, dan kan uw podotherapeut of huisarts een klein gaatje maken in de nagel.
Gescheurde of afgebroken nagel
Een ingescheurde nagel kan erg bloeden en is erg pijnlijk. U merkt dat uw dier kreupel loopt of steeds aan zijn poot zit te likken. Als er nog een stukje nagel bijhangt moeten wij deze eraf halen. We zullen de plek wat verdoven en het restje nagel met een tang eraf trekken.
Knippen is niet aan te raden, dit zet de nagelplaten open en dat willen we niet: knippen is de grootste oorzaak van splijtende nagels. Om sterke en gezonde nagels te krijgen, is het daarom veel beter om je nagels te vijlen.
Je kunt zelf de nagels van je hond knippen maar dit kun je ook door de dierenarts laten doen. De kosten hiervan liggen ongeveer tussen €7,50,- en €12,50,-. Sommige dierenartsen knippen de nagel van je hond gratis bij een consult.