Kies in ieder geval melkproducten (zoals yoghurt en kwark) zonder toegevoegde suikers. Of jij het beste kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten is erg persoonlijk, vraag daarover advies aan een diëtist.
Je mag lekker gevarieerd eten tijdens het suikervrij dieet en genieten van onder andere bruine rijst, avocado, vette vis, olijfolie, wild vlees, kip, noten en eieren.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Voor mensen die een dieet met weinig koolhydraten volgen of die een lactose-intolerantie hebben, heeft Griekse yoghurt wel een voordeel, omdat de wei –die lactose bevat - eruit gefilterd is.
Eet elke dag yoghurt of kwark
Neem de onbewerkte vorm, zonder suiker, zoetstoffen of andere toevoegingen. Het kan helpen om diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes te voorkomen. Hoe dit komt, is nog niet precies bekend. U kunt kiezen voor magere, halfvolle of volle producten.
“ Het regelmatig eten van yoghurt, minstens 2 kopjes (3 porties) per week, kan het risico op diabetes type 2 verminderen, volgens beperkt wetenschappelijk bewijs .”
Voor Griekse yoghurt naturel geldt dat de hoeveelheid koolhydraten gelijk staat aan de hoeveelheid suiker. Dit komt doordat de koolhydraten bestaan uit melksuiker (lactose), iets dan van nature in zuivelproducten aanwezig is. Aan de varianten die ik met elkaar heb vergeleken zijn geen suikers toegevoegd.
Naturel- of Griekse yoghurt bevat geen toegevoegde suikers of zoetstoffen en is daarom de beste keuze. U kunt er ook uw eigen fruit aan toevoegen.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Als je een koolhydraatarm dieet volgt eet je geen bewerkt vlees of vleeswaren en juist veel groentes, vezels, gezonde vetten en eiwitten. Je kan dan daarom makkelijk 7/8 eieren per week eten.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Tijdens je dieet kun je het beste kiezen voor een yoghurt met veel eiwit, weinig suiker en weinig verzadigd vet. Goede voorbeelden zijn magere yoghurt, halfvolle yoghurt en Griekse yoghurt.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Je kunt last krijgen van vervelende afkickverschijnselen van suiker als diarree, misselijkheid en hoofdpijn.Ook vermoeidheid en prikkelbaarheid komen veel voor.
Vervang toegevoegde suikers. U kunt beginnen met het stoppen met suiker door toegevoegde suikers te verwijderen uit voedingsmiddelen en dranken die u het vaakst eet . U kunt bijvoorbeeld thee zoeten met een schijfje sinaasappel of koffie met een beetje melk. U kunt ook pannenkoeken, ontbijtgranen of havermout eten met vers of gedroogd fruit.
Griekse yoghurt met 10% vet is een goede basis voor een ontbijt. Doordat deze variant meer vetten bevat kan het zorgen voor een langer verzadigd gevoel dan de andere varianten. Als je niet van Griekse yoghurt houdt zijn er genoeg andere gezonde alternatieven, zoals kwark.
Optimel Griekse stijl yoghurt is heerlijk fris en vol van smaak. De producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers. Smaakt lekker, voelt goed.
Nee, het is niet beter om volle melk en yoghurt te nemen als je wilt afvallen. Volle zuivelproducten bevatten meer verzadigd vet en meer calorieën dan magere of halfvolle zuivel. Als je elke dag volle producten kiest, krijg je sneller meer calorieën binnen dan je nodig hebt.
Volle Griekse yoghurt is een eiwitrijke optie die weinig koolhydraten bevat.
Ook andere wetenschappers ontdekten dat yoghurt het risico op een hartaandoening verkleint. Bovenal heeft onderzoek uitgewezen dat zuivelproducten zoals yoghurt een hoge bloeddruk kunnen verlagen. Dit effect bleek het grootst bij mensen die reeds waren gediagnosticeerd met hypertensie.
Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker en diabetes type 2. Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Yoghurt heb je in vele varianten maar als je af wilt vallen dan ga je het beste voor de echte Griekse yoghurt. Deze is erg rijk aan hoogwaardige eiwitten wat helpt tegen het hongergevoel. Het helpt je bij het stabiel houden van de bloedglucosespiegel wat ook gunstig is als je af wilt vallen.
Wie volvet eet, kiest het best voor Campina Griekse stijl yoghurt. Die yoghurt bevat 7 procent vet en bevat 121 kilocalorieën per 100 gram. Hiermee zit deze variant ver boven de grens van het Voedingscentrum. Ook Milbona heeft een vette versie met 6,6 procent vet: Greek Style yoghurt extra creamy heet-ie.
Griekse yoghurt is een goede zuiveloptie voor diabetici. Het kan de bloedsuikerspiegel verbeteren en het risico op hartziekte verlagen, mogelijk mede dankzij de probiotica die het bevat (54, 55, 56, 57).