Kan ik werken als ik ziek ben?

Wanneer je ziek bent maar toch moet werken, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een bedrijfsarts wordt ingeschakeld. Alleen de bedrijfsarts kan namelijk een oordeel geven over de vraag of je ziek bent en moet werken. Als je nog geen bedrijfsarts hebt gezien, vraag hier dan schriftelijk om.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtopjuristen.nl

Wat moet je doen als je ziek bent en moet werken?

Als je arbeidsongeschikt wordt, moet je dit altijd onmiddellijk aan je werkgever melden (dat kan bijvoorbeeld via telefoon, iemand van de familie of een collega, …). Dit is verplicht, ook al zegt het arbeidsreglement of een cao hier niets over.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aclvb.be

Wat zijn je rechten als je ziek bent?

Loondoorbetaling. Als u ziek bent, moet uw werkgever uw loon doorbetalen over een periode van maximaal 104 weken. De werkgever moet minimaal 70% van het laatstverdiende loon betalen en de eerste 52 weken ten minste het wettelijke minimumloon. Of de werkgever meer moet betalen, moet uit uw arbeidscontract of cao blijken ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Wat mag wel en niet als je ziek bent?

De werkgever mag wel vragen naar noodzakelijke informatie rondom je ziekte. Bijvoorbeeld hoe lang je denkt dat je thuisblijft, of je enigszins in staat bent om thuis wat te werken, of er afspraken verzet moeten worden en hoe je te bereiken bent. Het is niet toegestaan om te vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ictrecht.nl

Wat mag ik doen tijdens mijn ziekteverlof?

Je mag dus tijdens een periode van ziekte in principe wel degelijk elders werken (zo bijvoorbeeld als je een bij-activiteit hebt tijdens de weekends), aan sport doen of werken aan je huis of het huishouden doen. Je werkgever kan je dat niet verhinderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op regiotalent.be

Kan ik ontslagen worden als ik ziek ben?

36 gerelateerde vragen gevonden

Kan je halftijds werken en halftijds ziekenkas?

Zodra je aanvraag is ingediend, mag je reeds het werk deeltijds hervatten of een job uitoefenen aangepast aan je gezondheidssituatie (bv. lichter werk of werk met verminderd rendement). Je hoeft dus de beslissing van de adviserend arts niet af te wachten. Je kunt deeltijds blijven werken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op cm.be

Kan ik vroeger gaan werken dan doktersbriefje?

Je werkgever mag je niet verbieden om het werk te hervatten voor de ziekteperiode geattesteerd op het ziektebriefje is afgelopen. Wat is je huidige job? Bedankt, je gegevens werden correct bewaard. Wanneer je als werknemer verklaart dat je arbeidsgeschikt bent, kan je zonder rechtvaardiging terugkomen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jobat.be

Kan een werkgever je verplichten om te komen werken als je ziek bent?

Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtopjuristen.nl

Kan je ontslagen worden als je te vaak ziek bent?

Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Hoe vaak mag je per jaar ziek zijn?

De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maasland-personeel.nl

Kan mijn werkgever mijn huisarts bellen?

De gesprekken met de arts zijn vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming mag hij niet praten over je ziekte met je werkgever, huisarts of specialist.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fnv.nl

Wat is een goede reden om ziek te melden?

Volgens de ondervraagde bazen zijn dit de 10 meest geldige redenen om je ziek te melden:
  • Griep.
  • Rug pijn.
  • Klachten na een ongeval.
  • Stress.
  • Niet noodzakelijke operatie.
  • Depressie.
  • Angst.
  • Verkoudheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ze.nl

Kun je een ziekmelding weigeren?

In beginsel dient een werkgever de ziekmelding van zijn werknemer te accepteren. Het is niet aan de werkgever om te oordelen of de ziekmelding terecht is: alleen een Arboarts mag deze beoordeling maken. Het is niet onmogelijk voor een werkgever om de ziekmelding te weigeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op joostenadvocaten.nl

Wat kost het een werkgever als iemand ziek is?

Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zilverenkruis.nl

Hoeveel dagen ziek zonder doktersbriefje?

Is je werknemer een dag afwezig wegens ziekte of een ongeval? Dan is hij niet verplicht om een medisch attest voor te leggen. En dit kan tot drie keer per kalenderjaar. Die vrijstelling geldt zowel voor een arbeidsongeschiktheid van één dag, als voor de eerste dag van een langere periode van arbeidsongeschiktheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liantis.be

Kan werkgever vakantie weigeren tijdens ziekte?

Ja, ook als je ziek bent - waarbij je werkgever je loon doorbetaalt - mag je op vakantie gaan. Je vakantieperiode stem je net zoals niet zieke medewerkers af met je werkgever. Zo nodig kan de (bedrijfs)arts een uitspraak doen of hij medische bezwaren heeft tegen je voorgenomen vakantie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op perspectief.eu

Hoe lang mag je ziek zijn van werk?

Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent. Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). UWV bekijkt of u hier recht op heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat te doen als je baas je weg wil hebben?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Kan je zonder reden ontslagen worden?

Uw werkgever mag u alleen ontslaan als hij daarvoor een goede reden (redelijke grond) heeft. Dit staat in het ontslagrecht. In veel gevallen moet uw werkgever wel eerst proberen u te herplaatsen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe vaak contact met werkgever tijdens ziekte?

Binnen acht weken na de ziekmelding moet je als werkgever, in overleg met je zieke werknemer, een Plan van Aanpak (PvA) maken voor zijn re-integratie. Iedere zes weken moet je als werkgever met je werknemer de voortgang bespreken. Je kunt ook een 'casemanager' kiezen die dit samen met jou of namens jou doet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ondernemenmetpersoneel.nl

Wie betaalt eerste dag ziekte?

De eerste dagen arbeidsongeschiktheid worden door de werkgever betaald: Voor bedienden is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 30 dagen van de arbeidsongeschiktheid. Voor arbeiders is het loon gewaarborgd gedurende de eerste 7 dagen; daarna krijgen ze gedurende 7 dagen 85,88% van hun normale loon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op socialsecurity.be

Kan werkgever ziektebriefje weigeren?

Zijn er geen richtlijnen voorzien, dan moet je het attest binnen de 2 werkdagen na het begin van de ziekte versturen. Verstuur je het attest niet binnen de voorgeschreven termijn, dan kan de werkgever het gewaarborgd loon voor niet-gedekte dagen weigeren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Is doktersattest verplicht?

U legt de verplichting om bij ziekte een medisch attest te bezorgen dus best vast in uw arbeidsreglement. U kan dan zelf bepalen binnen welke termijn uw werknemer u het attest moet bezorgen. Bovendien kan u bijvoorbeeld ook vastleggen dat er enkel een medisch attest nodig is voor afwezigheden vanaf twee werkdagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op securex.be

Is 32 uur fulltime of parttime Belgie?

Wat is voltijds werk? Werkt een medewerker een maximum aantal uren per week, dan is er sprake van een voltijdse arbeidsovereenkomst. Dat maximum verschilt naargelang de sector, maar over het algemeen komt dit neer op 8 uur per dag en 40 uur per week.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op liantis.be

Hoeveel uur per dag moet je minimum werken?

Hoelang moet je minimaal werken per dag? Niet minder dan 3 uur per shift. Dit kan naar 2 uur worden gebracht op voorwaarde dat je werkgever dit gemotiveerd meldt aan het Paritair Comité 302.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op guidea.be

Populaire vragen