Je kunt de sauzen vervangen, maar de smaken verschillen. Oestersaus heeft een zoete en zoute smaak. Vissaus is zouter en meer umami. Van vissaus heb je minder nodig.
Vissaus heeft een veel sterkere en heel andere smaak dan oestersaus. Als je ervoor kiest om het te vervangen, moet je waarschijnlijk minder gebruiken en verwachten dat het gerecht anders zal smaken.
Oestersaus is van oorsprong Kantonees.Het is wat dikker van structuur en bruiner van kleur ten opzichte van vissaus. Deze saus wordt gemaakt op basis van gefermenteerde soja (hé daar is 'ie weer), oestersap en verdikkingsmiddel zoals bloem. De smaak is minder intens dan die van de vissaus, ofwel: minder 'vissig'.
Hoort er vissaus in je recept maar heb je het niet in huis? Vervang de vissaus door sojasaus. Hoewel de smaak iets anders is, is het een goede vervanger.
Waarom heet het oestersaus? Er zitten oesterextracten in oestersaus, die de saus een diepe en hartige smaak geven. Gebruik oestersaus bij Aziatische gerechten, met bijvoorbeeld varkensvlees of rundvlees. Je kunt de stroperige saus ook gebruiken in marinades.
Marineren: Oestersaus is een uitstekende marinade voor vlees, vis of tofu. Meng het met andere ingrediënten zoals sojasaus, knoflook en gember voor extra smaak. Roerbakken: Voeg een scheutje oestersaus toe aan je roerbakgerechten voor een rijke, hartige smaak.
Het enige wat je hoeft te doen is ingrediënten aan de wok toe te voegen en te blijven roeren terwijl je kookt tot het eten gaar is . Je voegt meestal oestersaus en andere sauzen toe aan het einde van het proces, als andere ingrediënten voldoende gaar zijn om de smaak beter te absorberen.
Probeer eens gelijke delen sojasaus en azijn (witte azijn, cider, wijn- of champagnesaus, of rijst, alles kan, maar geen balsamicoazijn) te mengen en voeg een snufje zout toe . Gebruik het vervolgens in dezelfde verhouding als vissaus.
Het versterkt de hartige smaak en geeft karakter aan soepen of stoofschotels in westerse stijl, zoals Franse uiensoep, of stoofpot van rundvlees. Voor Thaise curry's is vissaus de sleutel tot het geven van dat hartige umami element en het in evenwicht brengen van de kruiden in het gerecht.
Zo kun je oestersaus vervangen
Een populaire vervanger voor oestersaus is hoisinsaus. Hoewel het iets zoeter is, heeft hoisinsaus ook die umami-kwaliteit, waardoor het een uitstekende vervanger is in de meeste gerechten. Het werkt bijzonder goed in marinades en roerbakgerechten.
Hoewel oestersaus al een subtiele vissmaak heeft, brengt vissaus de volle smaak van zeevruchten. Het is een dunner, zouter en minder zoet alternatief dat beter werkt als condiment voor gerechten met vis dan met vlees.
Smaak: Vissaus is veel visachtiger en zouter van smaak dan oestersaus , die meer een zoete en zoute smaak heeft. Ingrediënten: Vissaus wordt meestal gemaakt van een basis van gefermenteerde ansjovis. Zoals de naam al aangeeft, wordt oestersaus gemaakt van gereduceerde en gekarameliseerde oesters.
Vandaag de dag wordt zijn Lee Kum Kee Premium Oestersaus gebruikt door Michelin-sterrenchefs, top Chinese koks en gezinnen die dit beschouwen als de enige echte keuze als het om oestersaus gaat.
Oestersaus is aromatisch sausje uit de Chinese keuken op basis van gefermenteerde soja, oestersap en verdikkingsmiddel (bv. bloem). Het heeft wat weg van vissaus al is de vissige smaak veel minder intens. Oestersaus is ook veel dikker, zeg maar stroperiger, en donkerder van kleur dan vissaus.
Deze versie van een klassieke Vietnamese noedelsoep is troostend, geurig en bevredigend. Meng in een grote pan 8 kopjes water, geroosterde rundvleesbasis, oestersaus , vissaus en bruine suiker. Voeg gember, knoflook, kaneelstokje en steranijs toe; breng aan de kook.
Veelgestelde vragen over recepten
U hebt mogelijk een vervanger voor vissaus nodig als u een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, een visallergie hebt of gewoon geen vissaus bij de hand hebt voor een bepaald recept. Kan ik vissaus gewoon weglaten uit een recept? U kunt vissaus weglaten uit een recept als u geen van de vervangers kunt gebruiken .
Sojasaus
Het meest voor de hand liggende vegan alternatief voor vissaus is ongetwijfeld sojasaus. Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen die gefermenteerd worden en daardoor een ultieme umamismaak krijgen.
Vissaus is in veel toepassingen een ingrediënt met een diepe smaaklaag , dat meestal het middenbereik versterkt met vlezige, hartige, karamelachtige tonen en verzachtende randjes. In een stoofpot, een pastasaus, elke langzame en lang gekookte braadpan voeg je het vroeg toe om het voor de hand liggende aroma te laten verdwijnen tijdens de integratie.
Vissaus uit Phú Quốc, een Vietnamese eiland net voor de zuidwestkust van het vasteland, staat al lang bekend om zijn smaakvolle traditionele Vietnamese vissaus en wordt beschouwd als de bron van de beste vissaus ter wereld.
Als je van Thais eten in afhaalstijl houdt, kan de vissaus in de authentieke pad thai te scherp voor je smaken. Daarom heb ik deze kip pad thai saus ontwikkeld die oestersaus en sojasaus gebruikt om de vissaus te vervangen .
Het wordt gebruikt als basiskruid in de Oost-Aziatische keuken en de keuken van Zuidoost-Azië , met name in Myanmar, Cambodja, Laos, de Filipijnen, Thailand en Vietnam.
Umami – geeft vissaus de smaak van de heerlijkheid
Vissaus in veel Aziatische gerechten een onmisbaar ingrediënt. En hoewel vissaus dus op zijn zachts gezegd heel sterk naar vis ruikt, is de smaak veel subtieler. In plaats van vissig is het eerder zilt en nootachtig zoet, het wordt omschreven als typisch umami.
Oestersaus voegt een hartige smaak toe aan veel vlees- en groentegerechten . De saus is een hoofdbestanddeel van veel Chinese familiegerechten. Het wordt vaak gebruikt in roerbaknoedels, zoals chow mein. Het wordt ook gebruikt in populaire Chinees-Amerikaanse gerechten zoals rundvlees met roergebakken groenten.
Oestersaus is een goede finishing saus voor elk Aziatisch gefrituurd noedelgerecht. Probeer dingen als rijstnoedels of chow mein-noedels in 1-2 lepels oestersaus te gooien, alleen of gecombineerd met andere ingrediënten. Je kunt hetzelfde doen met gebakken rijst in plaats van gebakken noedels.
De meest voorkomende toepassingen voor oestersaus zijn roerbaksauzen, glazuren en marinades . Oestersaus geeft smaak aan kip, rundvlees, groenten zoals broccoli, noedels en rijstgerechten. Het is een belangrijk onderdeel van cashewnotenkip en zelfs een soort radijscake. Maak zelfgemaakte hoisinsaus of teriyakisaus met oestersaus.