Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
Door een CI+-module (Common Interface Plus) met smartcard in je tv-toestel te plaatsen kun je digitale televisie kijken zonder decoder of extra kabels. Voorwaarde is wel dat het toestel dan over een ingebouwde DVB-C-tuner beschikt, waarmee digitale kabel-tv ontvangen kan worden.
Digitaal voor de buis? Dan heb je in ieder geval een speciale ontvanger nodig. Zo'n apparaat wordt ook wel decoder, set-top-box, set-up box, receiver of mediabox genoemd. Gelukkig is die decoder meestal al ingebouwd in de televisie, je hebt dan geen los kastje meer nodig.
Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.
De enige manier om 'gratis' tv te kijken zonder kastje is door je televisie direct aan te sluiten op de coaxkabel, uiteraard heb je wel een abonnement nodig. Niet iedere televisie is hier echter voor geschikt.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Je kunt gratis digitaal tv-kijken zonder abonnement. Dan kijk je op kabel tv gratis naar NPO 1, NPO 2, NPO 3 en alle regionale zenders. Maar er zijn ook manieren om zonder coax-kabel tv te kijken.
Tv kijken via wifi of mobiel internet
Via een stabiele internetverbinding volg je dan gewoon live alle zenders. Zo hebben sommige tv-aanbieders een Smart TV-app. Deze installeer je op je Smart TV, waarna je vanaf hier direct een programma kunt aanklikken. Ook hebben sommige tv-aanbieders een speciale tv-app.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
Wil je naar digitale tv kijken, maar heeft je tv geen (geschikte) ingebouwde decoder? Dan heb je een losse digitale decoder nodig. Hiermee zet je de signalen van je tv provider om naar beelden die je vervolgens bekijkt op je tv. Dit apparaat wordt ook een set-top box, digitale receiver of digitale ontvanger genoemd.
Het beste antwoord. Een digitale kabel decoder kun je op ALLE televisies aansluiten, zolang ze maar een SCART aansluiting hebben. De beeldkwaliteit van zo'n decoder in combinatie met een ouderwetse beeldbuis televisie is verbluffend!
Inmiddels is analoge TV een verouderde techniek en heeft het plaats moeten maken voor digitale TV, waarvan de kwaliteit een stuk beter is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heb je voor digitale TV niet altijd een decoder nodig. Bij de meeste TV's (in elk geval van de laatste 5 jaar) zit dit er al ingebouwd.
de gratis Telenet TV-app of via telenet.tv. Je moet het toestel waarop je wil kijken registeren. je Telenet-login en -wachtwoord om toegang te krijgen tot de app.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
Via de webbrowser: Via de internetbrowser surf je naar de website van tv-aanbieders. Hier kan je televisieprogramma's, series of films streamen. Een voorbeeld is de website van NPO Start, waar je gratis alle NPO-zenders kunt bekijken.
IPTV staat voor Internet Protocol TeleVision. Waar je met normaal tv kijken het signaal ontvangt via een coaxkabel, kijk je met IPTV televisie via het internet. Je ontvangt alle tv-zenders die je gewend bent via een razendsnelle ADSL- of glasvezelverbinding.
Voor de oudste actieve versie van decoders heeft de leverancier aan Telenet laten weten niet langer deze 'sleutel' aan te bieden. Daarom moet Telenet het digitale signaal naar deze decoders stopzetten vanaf 31 maart. Het oudste type actieve digicorders en digiboxen werd verdeeld tussen 2007 en 2013.
Coaxkabel van goede kwaliteit heeft een frequentie bereik van 5 Mhz tot 3000Mhz. Deze kabel is goed te gebruiken voor zowel analoge en digitale televisie als satelliet televisie. Dit betekend niet automatisch dat coaxkabel voor satelliet gebruik geschikt is voor analoge en digitale televisie.
Controleer de HDMI- of scartkabel
Probeer daarom eerst het volgende: Controleer of de uiteinden van de kabel aan beide kanten goed zijn aangesloten. Druk de kabel aan beide uiteinden goed aan. Probeer een andere HDMI- of scartaansluiting op de televisie.
Wanneer je ook geen zenders van de publieke omroep ontvangt, ligt het probleem waarschijnlijk bij het tv signaal dat binnenkomt of bij de coax kabel. Controleer of de coax kabel aan beide uiteinden goed is aangesloten en of de kabel nergens beschadigingen toont.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Ziggo alleen TV: Kabel
Je hebt geen mediabox of afstandsbediening nodig, want je kunt gewoon de kabel in de TV pluggen en het ontvangen van digitale TV is geregeld. De zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3 en Ziggo sport ontvang je zelfs in HD kwaliteit. Daarnaast kun je ook meer dan 40 radiozenders beluisteren.