Als je besluit om een jaar in Amerika te studeren, heb je de mogelijkheid om huiswaarts te keren met een high school diploma, certificaat, universitaire studiepunten of een gegarandeerde studieplaats aan een Amerikaanse universiteit of college. Alles is mogelijk!
Een college maakt studeren in Amerika dus voor iedereen toegankelijk! Een college volgen in Amerika duurt 2 jaar.
Om als 'buitenlander' te verblijven en studeren in Amerika, heb je een visum noidg. Zonder visum kun je je niet aanmelden voor een studie op een Amerikaanse universiteit of college.
De totale studie- en verblijfkosten verschillen per universiteit: sommige universiteiten hanteren een bedrag van 10.000 dollar per jaar, anderen een bedrag van 80.000 dollar per jaar. Dit zijn de kosten die een student moet betalen aan de universiteit, op het moment dat er geen studiebeurs wordt uitgegeven.
Denk bij de tweejarige colleges aan collegegeld vanaf 3.000 euro. Het collegegeld aan een regulier publiek college is minimaal 18.000 euro, maar kan bij top private universiteiten oplopen tot 50.000 euro per jaar.
De voorwaarden om te studeren in de VS variëren, afhankelijk van de universiteit die jij kiest. In algemene zin omvatten de voorwaarden een middelbaarschooldiploma, goede (gecertificeerde) Engelse taalvaardigheden, een geldig visum en een ziektekostenverzekering voor de gehele studieperiode in Amerika.
Ben je tussen de 15 en 19 jaar oud, ook dan kun je in Amerika een opleiding volgen, namelijk op een échte Amerikaanse High School.
Jaarlijks proberen duizenden ijverige studenten binnen te komen bij prestigieuze Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Princeton of Columbia. En met dat prestige komt ook een fikse som collegegeld, zo'n 40 duizend euro per jaar. Ter vergelijking: in Nederland betalen universitaire studenten 1906 euro per jaar.
En daarmee is zij niet eens de duurste Amerikaanse universiteit. Het bedrag dat Harvard vanaf september aanrekent, valt uiteen in 27.448 dollar inschrijvingskosten, 9.260 dollar voor een kamer en alle maaltijden en 3.172 dollar voor diverse onkosten.
De goedkoopste landen om te studeren bleken Mexico (1), India (2) en Guatemala (3) te zijn. Singapore, Zwitserland en Noorwegen kun je beter vermijden met een klein budget.
Harvard staat bekend om z'n strenge toelatingsbeleid, maar vanaf het najaar kan iedereen aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit studeren.
Vwo-niveau High School Diploma.
Een college (op zijn Engels uitgesproken, afkomstig uit het Latijn: collegium) is in de Verenigde Staten een onderwijsinstelling die geaccrediteerd is om academische graden te verlenen. Een Amerikaans college is kleiner dan een universiteit en verleent alleen bachelor degrees, of lager, associate degrees.
Het Amerikaanse Harvard vraagt al snel een GPA van 3.8." Volgens Schreel is studenten er bovendien veel aan gelegen een judicium binnen te halen. Het GPA bepaalt binnen het college de aard daarvan: "Studenten met een 3.5 krijgen een cum laude. Met een 3.8 krijg je een magna cum laude, met een 3.9 een summa cum laude.
Het Amerikaanse High School diploma wordt in Nederland niet erkend; het is meestal vergelijkbaar met een HAVO-diploma. Toelating tot een Nederlandse universiteit kan doorgaans pas geschieden na het behalen van het International Baccalaureate (IB) diploma of het volgen van 2 jaar Amerikaans college.
Het verschil ligt in de organisatie van de instelling. Over het algemeen zijn colleges kleiner dan universiteiten en bieden zij niet altijd de mogelijkheid om een masteropleiding te volgen. Een universiteit biedt altijd bachelor- en masteropleidingen aan en heeft daarom vaak een groter aantal studenten.
Het collegegeld voor internationale bachelorstudenten ligt meestal rond de 25.000 dollar per jaar. Aan Oxford University en de University of Edinburgh varieert het van 20.000 tot 41.000 USD, afhankelijk van de studierichting (wetenschapsvakken zijn meestal duurder).
“Studeren aan Cambridge is helaas wel een stukje duurder dan in Nederland, en de Brexit heeft het er niet beter op gemaakt. Tegenwoordig betaal je zo'n 30.000 euro per studiejaar omdat het VK niet meer in de EU zit.
Ook zonder vwo toegelaten op universiteit in de VS
Een groot verschil tussen de VS en Nederland is dat je ook zonder vwo-diploma tot een Amerikaanse universiteit kan worden toegelaten. Zo kun je met een vmbo-t-, mavo-, havo-, mbo-, hbo- ofwel vwo-diploma starten met een associate degree in de VS.
Amerikaanse universiteiten domineren de hogere regionen van de ranking, met liefst acht scholen in de top 10. Naast Harvard gaat het om Stanford (2), Massachusetts Institute of Technology (3), Berkeley (5), Princeton (6), Columbia (8), CalTech (9) en Chicago (10).
Studeren aan Princeton University was voorheen al gratis voor studenten uit gezinnen waar het inkomen lager was dan 65.000 dollar. De prijs van een jaar studeren op de Princeton University is zo'n 80.000 dollar.
Bij een semestersysteem is het schooljaar opgedeeld in 2 semester van augustus–december en januari–mei. Bij het quartersysteem is het schooljaar opgedeeld in 3 quarters van september-december, januari–maart en april–juni. Het 4e quarter is dan de zomerperiode die meestal buiten het reguliere onderwijsprogramma valt.
Je kunt een bacheloropleiding in Amerika op een vierjarige college of universiteit volgen. Om het diploma te behalen volg je 4 jaar een undergraduate program, dat voor een deel uit Liberal Arts vakken bestaat en verder uit een hoofdvak en bijvakken.
Hiervoor moet je een VWO-diploma hebben of een propedeuse op het HBO. Gelukkig is dat in Amerika wel anders! In de Verenigde Staten maken ze namelijk geen onderscheid tussen HAVO en VWO. Dit betekent dat je met HAVO ook meteen kan doorstromen naar een Amerikaanse universiteit.