Maar AliExpress is slechts één webwinkel buiten Europa. Alles wat voor AliExpress geldt zal op het gebied van BTW, invoerrechten en inklaringskosten vanaf 1 juli 2021 ook gelden voor alle andere niet-Europese webwinkels.
Volgens AliExpress zelf gaat er hier namelijk iets mis met de server, of is het op dit moment door een update van de site niet mogelijk om te bestellen. Probeer eens opnieuw in te loggen op de site? Misschien is het gewoon een kortdurende storing, maar kun je zo meteen gewoon alsnog bestellen.
Vanaf 1 juli 2021 vervalt de invoervrijstelling voor de BTW bij goederenzendingen van niet meer dan € 22 door ondernemers buiten de EU aan consumenten binnen de EU. Bestelt een consument straks dus bijvoorbeeld iets bij AliExpress dan moet dit bedrijf BTW in rekening brengen aan de consument.
De nieuwe regeling vanaf 1 juli 2021
De btw-vrijstelling voor de invoer van goederen tot en met 22 euro komt definitief te vervallen. Vanaf 1 juli 2021 geldt dat er btw en douanekosten betaald moeten worden op álle pakjes van buiten de Europese Unie.
Voordeel van de AliExpress website ten opzichte van die van Wish is, dat je geen profiel nodig hebt om de producten in te zien. Als je wil bestellen is dit wel nodig. Dan de verzendkosten die bij Wish erg duur zijn, bij AliExpress worden producten gratis verzonden. Hierdoor wordt het erg aantrekkelijk om te bestellen.
Maar er zit een lastig element aan de hele aanschaf, er is namelijk niet een winkel die verantwoordelijk is voor deze producten. Zo zijn er verschillende verkopers voor verschillende producten en is ook de controle, in combinatie met de lage prijs, niet optimaal.
Wish heeft, net als verschillende andere Chinese webshops, producten voor hele lage prijzen te koop. Dit roept vaak vraagtekens op: hoe kan het dat het zo goedkoop is? Dit heeft voornamelijk te maken met de arbeidsvoorwaarden in China, waar het gemiddelde loon een stuk lager ligt dan in Nederland.
Vanaf 1 juli valt die vrijstelling weg. Je zal dan 21 procent btw moeten betalen, wat neerkomt op een meerkost van 2,1 euro. Opgelet: ook als je je bestelling plaatst vóór 1 juli, maar het pakje komt aan ná 1 juli, zal je btw moeten betalen.
Op 1 juli 2021 verdween de btw-vrijstelling voor de invoer van goederen met een waarde van niet meer dan 22 euro. Dat betekent dat je als consument voor alle goederen die je in de EU invoert vanaf 1 juli btw moet betalen, ook als je ze online aankoopt.
Als je iets uit een niet EU land bestelt, zoals bij AliExpress het geval is, hoef je niks extra's te betalen als je pakketje maar maximaal 22 euro waard is. Als je dus meerdere dingen bij dezelfde verkoper wilt kopen, is het verstandiger om ze apart te kopen, zodat je onder de 22 euro blijft.
Op AliExpress zijn nog bijzonder veel leuke, interessante en handige koopjes te vinden. Deze zijn wel (iets) duurder geworden, maar over het algemeen nog steeds interessant om aan te schaffen.
Volgens Android Planet is AliExpress veiliger dan een site als Marktplaats, 'waar je nooit zeker weet wie er precies verkoopt'. Dat is komt mede doordat gebruikers feedback kunnen achterlaten bij elke verkoper. Al die gebruikersreviews krijg je te zien naast het product dat je op het oog hebt.
Het grote verschil tussen Alibaba en AliExpress is dat Alibaba meer gericht is op bedrijven en AliExpress meer op consumenten. Bij Alibaba moet je producten vaak in grote aantallen kopen maar bij AliExpress kan je als particulier losse producten kopen.
Betalen bij Aliexpress vanuit Nederland
Alie is blij met ons Nederlanders (en natuurlijk ook de Belgen) Zo blij zelfs, dat je met Ideal kan betalen. Daarnaast kan je betalen met een creditcard bij Alie.
Ga naar je winkelwagen en klik op “kopen”. Omdat jij in je account al je gegevens hebt ingevoerd, hoef jij die gegevens alleen nog maar te controleren. Hoe handig is dat? Klik op “nu betalen” en je bent klaar.
Inklaringskosten betalen of pakket weigeren
Als je inklaringskosten moet betalen, ontvang je een betaalverzoek via e-mail en/of post. Je inklaringskosten betaal je dan via track & trace. Je kunt hier ook het pakket weigeren.
Als je weigert de invoerkosten te betalen, zullen we je zending niet kunnen leveren en wordt ze teruggestuurd naar de afzender. Je kan contact opnemen met de afzender om te zien of de waarde van de aankoop (deels) aan jou kan worden terugbetaald. Weigeren kan je online.
Let niet alleen op prijs
Grote webshops als AliExpress en Wish zijn platforms waarop meerdere Chinese leveranciers producten aanbieden. Welke verkoper kies je? Kies niet meteen de goedkoopste. Is de prijs voor het product in verhouding tot andere producten in dezelfde categorie opvallend veel lager, wees dan alert.
Door de nieuwe btw-regels worden veel producten van onder meer AliExpress 21 procent duurder. Al geldt er voor diverse artikelen, waaronder boeken, een lager btw-tarief van 9 procent. In Nederland rekent PostNL ook nog extra kosten voor het in rekening brengen van de btw, als dat nog niet in de webshop verrekend is.
Aliexpress en bijkomende kosten
Tot en met 31 december 2020 betaal voor pakketten met een waarde van minder dan 22 euro geen extra kosten. Pas vanaf 22 euro betaal je 21% BTW. Is je zending meer waard dan 150 euro dan komen er naast de BTW ook nog eens invoerrechten bij.
Wanneer je puur naar de prijs kijkt, dan is AliExpress de goedkopere webshop. De producten bij Wish zijn gewoon allemaal net iets duurder. Hoe dat kan? Dat heeft voornamelijk met het verdienmodel van beide websites te maken.
Hoe lang is de levertijd van AliExpress? De levertijd na bestelling op AliExpress is maximaal 60 dagen, gemiddeld is een bestelling binnen tussen de 2 a 3 weken.
Betrouwbare webshop met goede afhandeling
Ik heb hierover mail contact gehad met SHEIN en kreeg steeds erg snel antwoord terug en ze hebben de gehele bestelling teruggedraaid. Ik ben zeer tevreden over deze afhandeling. Ik heb al vaker bij SHEIN besteld en het gaat eigenlijk ook altijd gewoon goed. Dit lag aan DHL.