Als je eerder van je hypotheek af wilt dan het einde van je rentevaste periode, kun je de rente van je hypotheek afkopen. Het bedrag dat je aan de bank moet betalen heet in dit geval de boeterente. Dit betaal je als je een groot bedrag wilt aflossen óf als je jouw hypotheek wilt oversluiten naar een andere bank.
De notariskosten voor het oversluiten van je hypotheek bij oversluiten bedragen zo'n 700 tot 1.000 euro, afhankelijk van de notaris die je kiest. Omdat je huis dient als onderpand voor de hypotheek, heb je ook een taxatierapport nodig waarin de waarde van je woning wordt vastgesteld.
Vaak is dit 10% - 20% van het hypotheek. De bank berekent de boeterente over het deel dat je niet boetevrij mag aflossen. De resterende rentevaste periode. Hoe langer je rentevaste periode nog loopt, hoe hoger de boeterente zal zijn.
Je kunt je gehele hypotheek met eigen vermogen aflossen als je aan het einde van de looptijd voldoende vermogen hebt opgebouwd (bijvoorbeeld via een Bankspaarhypotheek). Of als je buiten je hypotheek vermogen hebt (bijvoorbeeld spaargeld of een erfenis).
Je hypotheek oversluiten is interessant als je financieel voordeel kunt behalen. Is de hypotheekrente lager dan de rente die je nu voor je hypotheek betaalt, dan kan oversluiten je financieel voordeel opleveren. De lagere rente zorgt voor lagere maandlasten. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten.
Omdat je bij je huidige bank blijft, heb je geen advies-, bemiddelings-, notaris- en taxatiekosten. De bank vraagt hooguit een paar honderd euro administratiekosten. Wel betaal je aan de bank een boete om de periode dat de rente nog vaststaat af te kopen. Die boete is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.
Meestal hoeft er bij het aflossen van de hypotheek vanwege de verkoop van de woning geen vergoeding betaald te worden. Er wordt vaak gesproken over een 'boete', maar in werkelijkheid betaal je soms een vergoeding voor vervroegde aflossing voor je hypotheek: als je meer dan 10% extra aflost per kalenderjaar.
Per jaar mag je een percentage van de hoofdsom van je hypotheek boetevrij aflossen. Vaak mag 10 tot 20 procent van de hoofdsom per jaar boetevrij ingelost worden. Als je meer dan dit boetevrije gedeelte aflost, kan het zo zijn dat je een boeterente verschuldigd bent.
In de meeste hypotheekvoorwaarden staat dat er niet alleen sprake moet zijn van verkoop en juridische levering, maar ook van een feitelijke levering. Het huis moet leeg ter beschikking worden gesteld aan de nieuwe eigenaars en dus moet er daadwerkelijk sprake zijn van een verhuizing.
Korte rente stijgt en lange rente eerst omlaag, dan omhoog. Verwacht wordt dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt en de rente op leningen met een lange looptijd eerst daalt en dan ook stijgt. De inflatie in de eurozone is het afgelopen jaar fors gestegen van 2,2% in juli 2021 naar 8,9% in juli 2022.
Als je in je huidige woning wil blijven wonen en de overwaarde wil verzilveren, heb je een aantal mogelijkheden: een lening afsluiten bij de bank. een lening afsluiten via de gemeente. je huis verkopen en terug huren.
Dit is bij alle geldverstrekkers mogelijk. Je kunt je gehele hypotheek meenemen óf alleen je rente. Dit doe je voor de resterende rentevaste periode. De voorwaarden zijn bij elke geldverstrekker anders.
Vaak mag je 10 tot 20 procent van de hoofdsom per jaar boetevrij aflossen. Als je meer dan dit boetevrije gedeelte aflost, betaal je mogelijk een boeterente. Er zijn ook hypotheekverstrekkers die in hun voorwaarden hebben opgenomen dat ze geen boete in rekening brengen als je de hypotheek uit je eigen middelen aflost.
Maximaal aflossen hypotheek
Je mag elk jaar een percentage van de hoofdsom van je hypotheek vergoedingsvrij aflossen. Hoeveel procent dit is, hangt af van de geldverstrekker. Vaak is het 10% tot 20% van je oorspronkelijke hypotheekschuld.
Als de hypotheek na die dertig jaar niet wordt afgelost, gaat de hypotheek over naar box 3. * In de meeste gevallen stijgen daardoor de netto rentelasten. Vaak is met de bank afgesproken dat de aflossingsvrije hypotheek een looptijd heeft van dertig jaar.
Waar moet je op letten? Vaak moet je een boeterente betalen aan je bank als je je bestaande hypotheek aflost. Naast boeterente zijn er ook een aantal afsluitkosten. Verder moet je er rekening mee houden dat de lage rente gevolgen kan hebben voor je spaarbedrag of aflosbedrag.
Het loont dus maar de moeite als u de herfinancieringskosten kunt terugverdienen. Bij dezelfde bank herfinancieren. Dat kost u doorgaans dossierkosten (maximaal €250) en een wederbeleggingsvergoeding (= drie maanden interesten op het openstaande saldo dat vervroegd wordt terugbetaald).
Je hebt overwaarde als de netto verkoopopbrengst van je huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek. De overwaarde is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde van je woning en de hoogte van de nog resterende (hypotheek-)schuld, min de verkoopkosten.
Binnen een rentevaste periode hoeft u, als u een aflossingsvrije hypotheek hebt, niet tussentijds af te lossen. Na dertig jaar is uw hypotheek wel volledig opeisbaar. Een rentevaste periode wordt, als u akkoord bent met de nieuwe rente, vrijwel automatisch verlengd.
Om in de woning te kunnen blijven wonen, samen een mogelijke nieuwe partner, in uw eentje of samen met de kinderen, zal de hypotheek moeten worden overgenomen. Het uitkopen van uw (aanstaande) ex-partner is hiervoor benodigd. Pas daarna kunt u de hypotheek op één naam zetten bij scheiding.
Volgens de wet mag je een aflossingsvrije hypotheek gewoon oversluiten naar een andere bank. Banken zijn hier niet zo happig op. Zij houden de regel aan dat een hypotheek maximaal 50% van de huidige woningwaarde aflossingsvrij mag zijn. In overleg kan dit percentage soms wat hoger zijn.