Bij het plukken van een hond denken veel mensen aan het kaal plukken. Dit is echter niet wat er gebeurt in een goede trimsalon. Bij het plukken van honden worden alleen de haren verwijderd die ook daadwerkelijk los zitten. Er zal dus eerst gekeken worden of de vacht wel 'plukrijp' is.
Je hond plukken
Trek met je duim en wijsvinger de lange, losse en soms zelfs verkleurde haren uit de vacht. Wanneer de haren niet goed los zitten moet je er niet aan trekken, dit doet erg veel pijn bij de hond! Na het plukken heeft de ruwharige vacht plaats gemaakt voor een gladde, egale vacht.
Doet het plukken van een hond pijn? Als de vacht van uw hond pluk rijp is, heeft uw hond absoluut geen pijn van het plukken. De meeste honden vinden het zelfs prettig, omdat de rijpe vacht “de dode haren” meestal ook jeuk met zich mee brengt.
Als een hond te lange nagels heeft, kan een hond zijn poot anders gaan neerzetten tijdens het lopen oftewel 'er naar lopen'. Dit kan problemen veroorzaken voor de spieren en de gewrichten. Bovendien blijft een hond met te lange nagels vaker met een nagel ergens achter hangen waardoor de nagel in kan gaan scheuren.
Wanneer de hond niet plukrijp is, zal de hond pijn hebben tijdens het plukken. Het plukken werkt volgens het principe van de haargroei volgen. Trek bij jezelf maar eens een enkele haar uit: dit doet pijn. Maar trek nou eens heel zachtjes aan een grote bos haar.
Mag ik mijn ruwhaar/plukhond laten scheren? Plukken is voor de ruwhaar de beste oplossing. Als de vacht hier (plaatselijk) niet geschikt voor is, of als de (oudere of zieke) hond zo'n lange behandeling niet meer aankan, wordt in overleg met U een andere techniek gekozen, bijvoorbeeld scheren of knippen.
De plukvacht van een hond bestaat in de meeste gevallen uit een zachte dikke onderwol en een laag draadachtige (langere) dekharen. De dekharen vormen de bovenste laag van de vacht. Voorbeeld van rassen met een plukvacht: Ruw harige teckel, Foxterriër, Cairnterriër .
Plukken. Bouviers, Schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met wortel en al met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.
Er is één ding waar alle trimexperten het over eens zijn: plukken kan alleen bij ruwharige hondenrassen of honden met een plukvacht! Deze vachten hebben twee soorten haar: een zachte ondervacht en een lange, dichte en ruwe bovenvacht.
Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.
Knippen of scheren
Poedels hebben bijvoorbeeld een vacht die door blijft groeien. Deze honden moeten dus regelmatig geschoren of geknipt worden omdat anders de haren teveel gaan klitten. Ook sommige andere langharige honden zoals Shih Tzu's, kunnen baat hebben bij een korte vacht. Bijvoorbeeld in de zomer.
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.
Doet dit pijn? Nee, als de haren plukrijp zijn betekend het dat ze oud genoeg zijn en los in de huid staan. Is de hond niet plukrijp, zal het wel pijn doen en wordt de plukbeurt uitgesteld. Plukken gebeurd vaak bij ruwharige honden zoals: Teckels en Jack Russels.
Een volledige trimbeurt duurt 1 tot 5 uur. Dit is afhankelijk van het ras, conditie van de vacht en het temperament van de hond. Iedere hond behandel ik met de grootst mogelijke aandacht.
Druk niet door klitten heen en trek de huidplooien van de hond glad. Nu zijn de voorpoten aan de beurt. Daarna scheer je de rug van de hond en de flanken en scheer door over de achterpoten. Scheer altijd met de haren mee, anders wordt de vacht te kort.
De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Honden met een plukvacht zijn onder meer de ruwharige Teckel, Schnauzer, West Highland White Terriër en de Schnauzer.
Eén van de meest voorkomende oorzaken van overmatig haarverlies bij honden is een parasietenplaag, zoals mijt, luizen of vlooien. Krijgt je hond met name bij de staartaanzet en de nek kale plekken, dan zijn vlooien vaak de boosdoeners.
Eigenlijk zijn het niet echt messen. Ze hebben een vlak, metalen lemmet met een botte en getande rand. De afstand tussen de tanden kan fijn, middelmatig of grof zijn. Dit helpt je om de haren tussen je duim en het trimmes met gemak vast te pakken en meer grip te hebben om ze vervolgens uit te trekken.
Rond de zevende of achtste maand wanneer het echt plukrijp is plukken wij de pup voor de eerste keer. Er word dus niet geschoren of geknipt. Om een tijdsindicatie te geven duurt een plukbeurt gemiddeld rond de 4 uur mits de plukvacht is zoals deze hoort te zijn.
Ruwharige teckels moeten 2 tot 4 keer per jaar worden “geplukt”. Door te plukken zorg je ervoor dat er ruimte komt voor nieuwe vacht. Plukken is niet pijnlijk omdat die haren verwijderd worden die dood zijn of los zitten.
Ontwollen is het verwijderen van de loszittende ondervacht van de hond. Dit gebeurd bij bijvoorbeeld een duitse herder, berner sennen, friese stabij, husky een golden retriever of labrador. Het ontwollen doen we door middel van het wassen van de hond en de huid goed masseren met een cremespoeling.