Leg je druiven in de oplossing van water en azijn. Laat ze daar vijf tot tien minuten in liggen. Deze oplossing verwijdert pesticiden en ongeveer 98% van de bacteriƫn op fruit. Gebruik een spuitfles om de druiven schoon te maken als je ze niet wilt laten weken.
Moet je druiven wassen voordat je ze eet? In het algemeen moet je fruit/groenten altijd afspoelen voordat je ze eet. Spoel ze niet af en bewaar ze dan, want als je de witte waslaag verwijdert, zullen ze door de blootstelling aan vocht en lucht sneller gaan rotten.
De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
2) Wassen zelfs als je de schil niet gaat eten
De schil hiervan heeft een zachte, poreuze structuur, wat een perfecte schuilplaats is voor microben. Je kunt deze volgens Sanja verwijderen door de schil onder de kraan schoon te schrobben met een plastic borstel. Let op: dit moet natuurlijk wel voor het snijden!
Druiven snoeien in het voor- en najaar
Zorg er dan voor dat je jouw druif goed vastgezet is aan een schutting of pergola. Je zet eigenlijk alleen de lange en mooie takken van de druivenplant vast, de rest snoei je weg. Je knipt de wat kleinere takjes aan de zijkant van de hoofdtakken tot ongeveer tien centimeter terug.
Wacht met het wassen van je druiven totdat je ze wilt eten. Dit voorkomt dat extra vocht het rottingsproces bevordert. Bewaar de druiven in hun oorspronkelijke verpakking. Trek de hoeveelheid druiven die je wilt eten van de tros af en was die.
Druiven zijn erg gezond. Ze bevatten veel belangrijke vitamines en mineralen, voldoende vocht en weinig calorieƫn. Maar let op: Hoewel je druiven kunt eten wanneer je gewicht wilt verliezen, is het wel verstandig om genoeg te variƫren met voeding. Druiven bevatten namelijk fruitsuiker (fructose).
Schimmels en bacteriƫn
Je kunt er ook voor kiezen om geen baking soda, maar azijn bij het water te doen. Daardoor blijven je groente en fruit iets langer goed en verwijder je tegelijkertijd bacteriƫn en schimmels.
Grauwe schimmel is een ernstige druivenziekte die wordt veroorzaakt door de bekende schimmel Botrytis cinerea. De ziekte treft vooral rijpe druiven vlak voor de oogst. We zien vooral een bruine vlek op de druiven die geleidelijk de hele vrucht bedekt.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriƫn zou het wassen van groente en fruit helpen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om zeep of schoonmaakmiddel te gebruiken.
Pesticiden, oftewel gif, op fruit is niet echt gezond. Maar ondanks dat neemt het gifgebruik van boeren toe en niet zo'n beetje ook. En dat terwijl de Europese Commissie (EC) verkondigt dat boeren minder gaan spuiten. Pesticiden worden in verband gebracht met veel ernstige ziekten.
Uit analyse van de NVWA-meetgegevens van 2020 blijkt dat de meest zwaar vervuilde fruitproducten rozijnen (gemiddeld 11,3 bestrijdingsmiddelen) en nectarines (6,8) zijn. Op gepaste afstand volgen aardbeien (6,3) en druiven (6,0).
Volgens een onderzoek van de University of California, Riverside, is driedubbel in ijswater gewassen sla leuk en aardig, maar heb je alsnog kans op voedselvergiftiging. Het vuil schijnt zich namelijk goed te kunnen verschuilen in hoekjes van bladgroente.
Druiven staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een trosje druiven van 100 gram telt als Ć©Ć©n portie fruit. Als je steeds andere fruitsoorten kiest, krijg je alle voedingsstoffen uit fruit binnen die je nodig hebt.
Mee-eten ā maar dan ook echt
Om ervoor te zorgen dat ons organisme de waardevolle ingrediƫnten van de druivenzaden kan gebruiken, moeten ze bij het eten wel worden doorgebeten, want anders passeren ze de darm onbenut. Eet je liever pitloze druiven? Geen probleem, ook die voorzien je van vitaminen en mineraalstoffen.
Als je er veel te veel zou eten wel, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Alles met mate! Een portie druiven of ander fruit bevat veel minder calorieƫn en een stuk meer gezonde voedingsstoffen dan snoep, koekjes en andere snacks. Het is een gezond tussendoortje waar je echt niet zo maar van zult aankomen.
Voedselmythe: je moet groentes wassen om bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Appels, peren of een pruim: die houd je even onder de kraan voor je er je tanden in zet. Even de bestrijdingsmiddelen eraf spoelen.
"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Aardbeien schoonmaken
Was de aardbeien voorzichtig in een kommetje onder stromend water. Ze raken namelijk snel doortrokken met water. Houd de aardbeien niet direct onder de stromende kraan, daarmee kun je ze kneuzen. Verwijder na het wassen pas de kroontjes.
Druiven hebben een laxerende werking. Wie gedurende een bepaalde tijd veel druiven eet, kan de darmen en de galblaas schoonmaken. De stoelgang wordt er dus mee op gang gebracht.
Druiven zitten vol voedingsvezels. Ze leveren zelfs de meeste voedingsvezels van alle fruitsoorten. Dit is belangrijk, want die vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en een betere stoelgang.
Als je naar de voedingsvezels en antioxidanten kijkt, steekt blauw er met kop en schouders bovenuit. Blauwe druiven bevatten 2,1 gram vezels tegenover 1,4 gram die witte druiven bevatten, en de hoge dosis anthocyanen ā een soort antioxidant ā is te danken aan de donkere kleur van de minivruchtjes.