Heerlijke koffie drankjes voor de warme zomerdagen! Wat is het dan? Dit is koffie gemengd met koud water die je minimaal 12 uur moet laten trekken. Hierdoor creëer je een intense en zoete koffiesmaak. Je kunt een voorraad maken, zodat je cold brew coffee kunt drinken wanneer je maar wilt.
Koud voor je maag
Al zou dat verschil maar heel klein zijn volgens de onderzoekers. Daarom raden ze aan om koffie altijd warm te drinken. “Wanneer koffie warm is, bevat hij meer antioxidanten“, vertelt hoofdonderzoekster Megan Fuller.
Het zuurgehalte in cold-brew koffie is ongeveer een derde van dat van warme koffie. Daarom denken we dat het vrij duidelijk is dat het drinken van koude koffie gezonder is . Koude koffie is meer alkalisch en ons lichaam functioneert beter in een alkalische staat dan in een zure staat. Het laat ons spijsverteringsstelsel ook efficiënter werken.
Met koud water is het natuurlijk wel iets moeilijker om de smaken uit je koffie te trekken, waardoor deze zetmethode langer duurt, maar hierdoor is er ook een verschil in smaak. Cold brew gaat namelijk zachter, bloemiger en zoeter smaken dan een gewone koffie. Of die nu is afgekoeld met ijsblokjes of niet.
Maar kun je koffie zetten met koud water en gemalen koffie? Het korte antwoord is ja . De kanttekening is dat je meer tijd nodig hebt.
De ideale temperatuur om koffie te zetten is 93 graden. In veel koffieapparaten is dit al geregeld. Wanneer je zelf koffie zet is er een eenvoudige manier om deze temperatuur te bereiken. Kook het water en wacht vervolgens 45 seconden, dan is het water voldoende afgekoeld om goede koffie te kunnen zetten.
Bij cold brewing laat je de koffie gewoon koud trekken , maar je zet hem nog steeds op de klassieke manier klaar: door er heet water overheen te gieten.
Water dat te heet is, kan de koffie snel over-extraheren, wat leidt tot een bittere smaak. Te koud water resulteert daarentegen in onder-extractie, waardoor de koffie zuur en zwak kan smaken. De juiste temperatuur helpt om de diverse aroma's en smaken in koffie naar voren te brengen, zonder ongewenste bitterheid.
Voor- en nadelen van koud brouwen in een French Press
Met behulp van het immersie-brouwproces kunt u gemalen koffie en koud water 12-24 uur onderdompelen om een rijk concentraat te maken . Met een French press-kannen kunt u verschillende batchgroottes produceren en het ingebouwde filter maakt het eenvoudig om grote koffiedeeltjes eruit te filteren.
Het beste aan het thuis maken van cold brew is dat je het helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen. Ergens tussen de 16 en 20 uur is de ideale tijd voor de meeste koffies. We durven te wedden dat je ergens je favoriete steeptijd vindt. Begin met een batch van 16 uur, proef en ga van daaruit verder.
Naast de ontstekingsremmende voordelen, heeft cold brew de mogelijkheid om het risico op verschillende ziekten te verminderen . Onderzoek toont aan dat met een verhoogde koffie- en cold brew-consumptie, je het risico op sommige vormen van kanker, hartziekten en diabetes type 2, de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer kunt verminderen.
De consensus is...
Koffiezetapparaten moeten altijd met koud water worden gevoed .
Het drinken van koud water helpt je bij het verbranden van extra calorieën, omdat het je metabolisme een boost geeft. Hierdoor wordt het proces van calorieën verbranden wat versneld. Onderzoek laat zien dat je tot 70 extra calorieën per dag kan verbranden door het drinken van koud water gedurende de dag.
“Koffie, en zeker sterke koffie, is niet licht verteerbaar en vraagt wel wat van je maag en spijsverteringsstelsel. Daarbij komt dat cafeïne spiervezels doet samentrekken, waardoor je maagkrampen, buikpijn en zelfs zure oprispingen kunt krijgen.Op een lege maag is dat effect groter”, zegt Sels.
Koffie bewaren in de koelkast
Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
De koffiedik wordt in koud water getrokken voor een lange nacht. Dit verzacht de bitterheid en zuurgraad, waardoor de koffie ongelooflijk zacht en rijk van smaak wordt . Je kunt het puur drinken, als je van espressosterkte houdt, of verdund. Cold Brew is geweldig om van tevoren te maken en is zowel puur als opgepept lekker.
Koude koffie is een hit.Het is niet alleen dorstlessend, het smaakt ook echt anders dan warme koffie. Er zijn verschillende manieren om koude koffie lekker te bereiden: cold brew, cold drip. shock brew (die kennen we vooral als ijskoffie) en ijskoffie.
De reden waarom u in die volgorde te werk moet gaan, is dat als u warm water uit de kraan haalt en het kookt, u het grootste deel van de zuurstof in uw water verliest . Dit heeft dan invloed op de smaak van uw koffie. Het water dat u gebruikt om koffie te zetten, moet koud en vers zijn.
Kan ik kraanwater gebruiken om koffie, thee, limonade, babyvoeding, bevroren sap of andere dranken te maken? Nee . Water dat bedoeld is om te drinken, moet worden gekookt voordat het wordt gebruikt om dranken te maken, of gebruik flessenwater.
Het water voor het zetten van koffie moet koud en vers zijn.Het moet mineralen en zuurstof bevatten en niet te hard zijn. Koffiezetapparaten hebben meestal een waterreservoir.
Door water te drinken vóórdat je je koffie proeft, neutraliseer je de smaken in je mond. Daardoor kun je je koffie veel beter proeven. Drink je namelijk meerdere slokken koffie achter elkaar zonder de smaak tussentijds te neutraliseren, dan proef je je koffie met elke slok minder goed.
Koude zwarte koffie helpt het watergehalte in uw lichaam te verminderen en daardoor krijgt u geen last van een oncomfortabel opgeblazen gevoel en vochtretentie. Vochtretentie is een van de grootste gewichtsgerelateerde problemen waar veel mensen mee te maken hebben. Dus, bespaar water en drink koffie!
Als je koffie is afgekoeld, is er geen of amper nog damp dat je neus kan bereiken.Ook melk op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat jouw koffie minder lekker proeft. Een combinatie van de twee zorgt ervoor dat jouw vergeten kopje koffie niet even lekker smaakt.
Voeg de koffie en het koude water toe aan je cafetière en roer het even door om ervoor te zorgen dat alle koffiedik in contact komt met het water. Doe het deksel terug op de cafetière en druk op de zuiger zodat deze op het oppervlak rust (dit zorgt ervoor dat alle koffiedik ondergedompeld is in het water).