Kan ik geld lenen of krijgen van het OCMW wanneer ik in de schulden zit? Neen, want de dienst voor Schuldbemiddeling is een dienst voor schuldbemiddeling, geen dienst voor het lenen of voorschieten van geld.
Wie kan een beroep doen op de diensten van een OCMW? Heel wat mensen in België hebben onvoldoende bestaansmiddelenof zelfs geen vaste woonplaats. Al deze mensen kunnen sociale bijstand krijgen van het OCMW. Iedereen die op legale wijze in België verblijft, heeft recht op sociale bijstand.
Alle OCMW's en veel CAW's zijn erkend als instelling voor schuldbemiddeling. Een collectieve schuldenregeling (ook wel foutief 'collectieve schuldbemiddeling' genoemd) is een gerechtelijke procedure voor structurele schuldproblemen. Het doel is dat u uw schulden kunt afbetalen en tegelijk menswaardig kunt leven.
Het kan gaan om financiële (leefloon of equivalent leefloon), psychosociale, en andere medische hulp. Het OCMW onderzoekt elke steunaanvraag. Het doet voorstellen die daar het best bij aansluiten en die beantwoorden aan de behoeften van de persoon in kwestie.
Het OCMW kan het leefloon kan niet weigeren op basis van gebrekkige medewerking door de hulpvrager indien het inlichtingen betreft waartoe het OCMW toegang heeft (Arbh. Brussel 21 april 2010). Soms laat de (fysieke) toestand van de hulpvrager niet toe om medewerking te verlenen aan het onderzoek.
817,36 euro als je alleen woont. 1.089,82 euro als je samenwoont met een minderjarig kind dat je ten laste hebt. Indien je ook een partner hebt, geldt dit bedrag voor jullie beiden. De partner moet ook voldoen aan de voorwaarden (met uitzondering van de nationaliteit) die ook voor jouw van toepassing zijn.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 augustus 2022: 758,64 euro voor een samenwonende persoon. 1.137,97 euro voor een alleenstaande persoon. 1537,90 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
Afhankelijk van de stijgingen en dalingen van je spaargeld, herberekent het OCMW hoeveel er moet worden afgetrokken van je leefloon. Je kan zelf ook een herziening vragen aan het OCMW wanneer het bedrag veranderd is. Bijvoorbeeld: een alleenstaande heeft 25.000 euro spaargeld.
Het OCMW kan vragen dat je werkt. Dat kan zowel gaan over vakantiewerk als over een job tijdens het academiejaar. Je mag € 264,13 netto bovenop je leefloon verdienen. Hetgeen je meer verdient, wordt van je leefloon afgetrokken.
Check je recht op toeslagen en subsidies
Met BerekenUwRecht kun je nagaan voor welke regelingen je in aanmerking komt en om welk bedrag het gaat. Ook zie je direct waar je een tegemoetkoming kunt aanvragen. Als je alle gegevens bij de hand hebt, kost dit je 5-10 minuten. Je blijft anoniem.
Er bestaat geen wettelijk minimumbedrag voor het leefgeld. De bewindvoerder bepaalt de hoogte voor zijn of haar cliënt gebaseerd op het inkomen, vaste lasten en eventuele schulden. Indien het budget het toelaat, wordt er wel rekening gehouden met een normbedrag van 40 euro per week voor de eerste persoon.
Schuldhulpverlening van uw gemeente
Voor gratis advies en hulp bij het oplossen van uw schulden gaat u naar uw gemeente. Elke gemeente heeft hiervoor een eigen regeling. De gemeente kan u bijvoorbeeld helpen met een minnelijk akkoord.
Lukt het niet om de rekeningen op tijd te betalen, wacht dan niet af, maar onderneem actie. Als je niets doet, kun je te maken krijgen met boetes, waardoor de geldproblemen nog groter worden. Klik hier voor extra informatie over betalingsachterstanden. Neem contact op met de organisatie(s) waar het om gaat.
Ja. Als je eigenaar bent van een woning, dan telt je woning mee als een vorm van inkomsten. Dat betekent niet dat je geen recht hebt op leefloon. Ook als je eigenaar bent van een huis of een appartement kan je leefloon krijgen als je aan de andere voorwaarden voldoet.
U hebt recht op een leefloon als uw inkomen onvoldoende is en als u niet in staat bent die toestand te veranderen. Als uw inkomen lager is dan het leefloon, kunt u vragen om het verschil bij te passen zodat uw inkomen op dezelfde hoogte komt als het leefloon.
Met een laag inkomen heeft u mogelijk recht op steun vanuit de Rijksoverheid en uw gemeente. Bijvoorbeeld met toeslagen, (bijzondere) bijstand, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, of een kindpakket (bijvoorbeeld een tegoedbon voor zwemles). Welke hulp u kunt krijgen hangt af van uw situatie.
Het OCMW kan de uitbetaling van je leefloon ook geheel of gedeeltelijk schorsen als administratieve sanctie wanneer: je bestaansmiddelen waarvan je het bestaan kent niet aangeeft. je onjuiste of onvolledige verklaringen die het bedrag van het leefloon beïnvloeden aflegt.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 maart 2022: 729,20 euro voor een samenwonende persoon. 1.093,80 euro voor een alleenstaande persoon. 1.478,22 euro voor een persoon die samenwoont met een gezin ten laste.
Het OCMW moet beslissen binnen een termijn van maximum 30 dagen na de datum van je aanvraag. Je moet binnen de 8 dagen op de hoogte worden gebracht van de beslissing: ofwel via een aangetekende brief; ofwel krijg je hem persoonlijk in handen en teken je een ontvangstbevestiging.
Bijstand bij onvoldoende inkomen
Heeft u niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien? Dan heeft u recht op een aanvullende bijstandsuitkering. U heeft onvoldoende inkomen als uw (gezamenlijke) inkomen lager is dan het sociaal minimum dat op u van toepassing is: de bijstandsnorm.
Fields. De betaling van het leefloon gebeurt per week, per veertien dagen of per maand naar keuze van het OCMW, steeds op een vaste datum of dag, door middel van een postassignatie, een circulaire cheque of een overschrijving. Uitzonderlijk kan de betaling ook rechtstreeks aan de betrokkene gebeuren.
Samenwonend: 758,64 euro per maand ( 9.103,73 euro per jaar) Alleenstaand: 1.137,97 euro per maand (13.655,61 euro per jaar) Gezinslast: 1.537,90 euro per maand ( 18.454,82 euro per jaar)
Je bent gezinshoofd als je samenwoont met een of meerdere gezinsleden die geen eigen inkomsten hebben. Je bent alleenstaande als daadwerkelijk alleen woont. Je bent samenwonende als je geen gezinshoofd en geen alleenstaande bent.
Het maandelijks leefloon bedraagt vanaf 1 maart 2022: voor een samenwonende: 729,20 euro. voor een alleenstaande: 1.093,80 euro. voor een persoon met gezin ten laste: 1.478,22 euro.
De eerste betaling van het leefloon moet gebeuren binnen de 15 dagen na de beslissing.