Je kunt bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren.
Ja, dat is veilig. Het is wel belangrijk dat je restjes spinazie na de eerste bereiding snel laat afkoelen en in de koelkast bewaart, bij 4 °C. Zo krijgen bacteriën die nitriet produceren, minder kans om te groeien. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen in de koelkast.
Heb je een restje gare spinazie over? Je kunt een restje spinazie 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afgesloten bewaarbakje. Spinazie uit pot (glas) geopend? Dan kun je deze spinazie ook 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Wanneer je koelverse spinazie over hebt en je wilt deze spinazie invriezen, zorg er dan voor dat je de verse spinazie eerst bereid en vervolgens laat afkoelen voordat je deze in de vriezer stopt. Wanneer de spinazie is afgekoeld, bewaar deze dan in een luchtdichte verpakking.
Dit is één van de meest gestelde spinazievragen: mag je nu wel of niet twee keer spinazie opwarmen? Het antwoord is: ja, je kunt spinazie gerust opnieuw opwarmen – mits je de bereide spinazie direct na de eerste bereiding ervan koel bewaart.
Vroeger kookten ze de spinazie daarom met een beetje krijt, maar dat kan simpeler: eet gewoon een gekookt ei bij je spinazie. Het ei maakt het oxaalzuur in spinazie onschadelijk (room doet dat ook, vandaar spinazie à la creme), waardoor je geen last meer hebt van stroeve tanden.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niks mis mee totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan namelijk om tot nitrieten. En daar zit het probleem want nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Diepvries spinazie is verser dankzij het snelle oogsten en diepvriezen. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat de hoeveelheid vitamines, mineralen en vezels in diepvries groenten even groot of groter is dan in verse groenten.
Groenten die al voorgekookt gekocht worden, zoals diepvries spinazie of bietjes, zullen bij de bereiding niet meer slinken en hiervan hoeft dan ook geen hoger gewicht aangehouden te worden.
Door het blancheren worden bepaalde enzymen in de groente afgebroken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, de kleur en de textuur van de groenten aangetast worden in de diepvries. Daarnaast nuanceert dit blancheer proces de sterke smaak van bittere groenten van allerlei koolsoorten.
Je kunt bereide spinazie niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. In de vriezer kun je bereide spinazie in een afgesloten bakje tot 3 maanden bewaren. Om te weten of rauwe spinazie nog goed is, kun je kijken naar de bladeren.
Gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast bewaren. Wij raden het af om spinazie te bewaren in de vriezer maar als je hier toch voor kiest bewaar het dan voor maximaal 3 maanden. Niet-gekookte spinazie kun je tot aan 2 dagen in de koelkast, en tot 1 jaar in de vriezer bewaren.
Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten. Maar dat advies trekt het Voedingscentrum nu in. We hoeven niet meer op te letten dat we niet te vaak spinazie, sla of andijvie eten. Ook de combinatie met vis is geen enkel probleem meer.
Diepvries spinazie kun je het beste opwarmen in een steelpan op laag vuur. Meestal heeft diepvries spinazie 5 tot 10 minuten nodig om te ontdooien. Verse spinazie koken kost wat meer tijd dan diepvries spinazie koken. Verse spinazie moet je namelijk eerst wassen en drogen.
Puree kun je perfect in porties invriezen!
Spinazie koken
Zodra het is geslonken, is het gaar. Je kunt spinazie ook rauw eten. Verder kun je verse spinazie prima uit de diepvries eten, dat is nét zo gezond als vers. Alleen bij spinazie à la crème zitten toevoegingen die je niet nodig hebt.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Is spinazie gezond? Spinazie is zeker gezond!Dit komt omdat het een bron is van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine K en foliumzuur (vitamine B9). Vitamine A speelt verschillende belangrijke rollen in je lichaam.
Spinazie bevat diverse belangrijke mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium. Deze mineralen hebben de volgende effecten op je lichaam: IJzer is onmisbaar voor de aanmaak van rode bloedcellen en speelt een rol bij het immuunsysteem en bij de productie van energie in onze cellen.
Diepvriesproducten zijn goedkoper zijn om twee reden, namelijk; Diepvriesproducten zijn niet direct te gebruiken;De diepvriesproducten moeten natuurlijk eerst worden ontdooid voor gebruik.
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Gevarieerd eten is het beste. Ze is van mening dat - ondanks de nitraat - verhitte spinazie net zo gezond is als rauwe spinazie. Het voordeel van verhitten is namelijk dat het lichaam een grotere hoeveelheid calcium, ijzer en magnesium uit deze groente zou kunnen opnemen.
In spinazie zitten schadelijke stoffen
Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam. Waarom mag je spinazie dan niet twee keer opwarmen? Het niet-opwarmadvies is bedoeld om de bacteriën te dwarsbomen.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat en dat is een stof die kan omgezet worden in nitriet.
Fabel: Je mag spinazie niet in de magnetron doen
Je kunt volgens de expert voedselveiligheid spinazie gewoon in de magnetron opwarmen. Het is zoals eerder beschreven wel belangrijk om restjes die je later wilt opeten snel te laten afkoelen en in de koelkast te bewaren.