Een uitzendkracht heeft recht op werkloosheidsuitkeringen. Alleen moet je goed opletten dat je de voorwaarden goed naleeft. Gelukkig is er het ABVV om je bij te staan met raad en daad.
Stap 1: schrijf je in als werkzoekende bij VDAB
Woon je in Vlaanderen en heb je langer dan 28 dagen tijdelijk werk of interimwerk gedaan? Schrijf je binnen de 8 dagen na je laatst gewerkte dag in als werkzoekende bij VDAB om een werkloosheidsuitkering aan te vragen.
Hoeveel arbeidsdagen bewijzen? ofwel 624 arbeidsdagen gedurende de 42 maanden voorafgaand aan uw aanvraag.
De duur van de arbeidsovereenkomst bedraagt minimaal 1 week en maximaal 6 maanden. Als de interimkracht voldoet aan de functie-eisen, moet hij een contract van onbepaalde duur krijgen na afloop van de interimperiode.
Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen. U heeft recht op WW als u werkloos raakt vanuit een dienstverband en aan de volgende voorwaarden voldoet: U bent verzekerd voor werkloosheid.
Meestal heeft u na afloop van uw tijdelijke contract recht op een WW-uitkering. Biedt uw werkgever u (weer) een tijdelijk contract aan en weigert u dit? Dan krijgt u geen WW-uitkering.
De WW-uitkering is 75% van uw loon. Een enkele keer kan het voorkomen dat het onwerkbare weer langer duurt dan 2 maanden. De uitkering wordt dan lager, namelijk 70%. In de meeste cao's is geregeld dat de werkgever de uitkering aanvult tot 100%.
Als interimmer heb je recht op betaald verlof en feestdagen. Deze maken immers integraal deel uit van je loon. het aantal vakantiedagen worden berekend op basis van het aantal gewerkte dagen in het afgelopen jaar.
Als je ziek wordt tijdens een uitzendopdracht, verwittig onmiddellijk je interimkantoor en het ziekenfonds. Bezorg hen zeker je doktersbriefje. Verwittig ook de onderneming waar je op dat moment werkt. Je hebt recht op een gewaarborgd loon of ziekte-uitkering.
Als u zelf ontslag neemt, hebt u in principe geen recht op een werkloosheidsuitkering. Concreet zal de RVA van u willen horen waarom u uw werk hebt opgezegd, en op basis daarvan uw uitkering wellicht een tijdlang schorsen. Na die schorsing kunt u opnieuw een uitkering aanvragen.
Voorwaarden algemene bijstand
u bent 18 jaar of ouder; u heeft niet genoeg inkomen of vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien; u kunt geen beroep doen op een andere voorziening of uitkering, waarmee u in uw levensonderhoud kunt voorzien; u zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring.
Als u zelf de uitzendovereenkomst wilt beëindigen, kunt u dit in fase A (meestal de eerste 78 weken van de uitzendovereenkomst) met onmiddellijke ingang doen. Wel hoort u dit het uitzendbureau minimaal een (1) werkdag van tevoren te melden zodat zij kunnen proberen om voor vervanging bij de inlener te zorgen.
Uitzendkrachten daarentegen kunnen in samenspraak met hun uitzendbureau zelf bepalen hoeveel bedrijfsvoorheffing er van hun loon afgehouden wordt. Het wettelijke minimum is 11,11% bedrijfsvoorheffing. In de sector zijn afspraken gemaakt om 18% af te houden.
2. Heeft een werknemer recht op een werkloosheidsuitkering na een einde in onderling akkoord? Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen, moet de werknemer onvrijwillig werkloos zijn, zoals bij een ontslag. Bij een beëindiging in onderling akkoord is de werknemer niet onvrijwillig werkloos.
Heb ik een contract nodig? Voor elke opdracht moet er tussen jou als uitzendkracht en het uitzendbureau een schriftelijke arbeidsovereenkomst worden gesloten. Dit moet binnen de 2 werkdagen na indiensttreding. Meestal worden weekcontracten gesloten die telkens hernieuwbaar zijn.
Wanneer je ziek wordt op de eerste werkdag na het einde van je contract, word je betaald door je ziekenfonds. Daarnaast krijg je van het uitzendkantoor een bijkomende vergoeding gedurende 5 dagen. Ook hier krijgen arbeiders 25,88% van het loon en bedienden 26,93%.
Het enkel vakantiegeld is gelijk aan het normale loon dat je krijgt tijdens je opgenomen vakantiedagen. Het dubbel vakantiegeld is gelijk aan 92% van je brutomaandloon en dient als jaarlijkse bonus om de zomerreizen en terrasjes tijdens de zomermaanden te bekostigen.
Interim is een voorvoegsel dat je gebruikt om aan te geven dat iemand een functie tijdelijk invult. Het komt van het Latijnse ad interim, wat in de tussentijd betekent. Een interim professional, ook wel gedetacheerde genoemd, staat onder contract bij een detacheringsbureau.
Een contract met uitzendbeding duurt maximaal 78 weken. Start u als uitzendkracht vanaf 3 januari 2022? En werkt u voor een uitzendbureau dat lid is van de ABU of NBBU? Dan duurt het uitzendbeding maximaal 52 weken.
Interim is het tijdelijk vervullen van een bepaalde functie binnen een organisatie. In de meeste gevallen gaat een werknemer op projectbasis aan de slag bij een opdrachtgever. De opdrachtgever heeft deze persoon nodig omdat er tijdelijk binnen het bedrijf geen persoon beschikbaar is om de taak te vervullen.
De WW is in de eerste 2 maanden na ontslag 75% van het laatstverdiende salaris, daarna 70%. De hoogte van de WW is gemaximeerd. Het maximale dagloon is 228,76 per dag, zodat maximale WW-uitkering ruim 39.000,- per jaar bedraagt.
Uw loon van de periode van 12 maanden voordat u werkloos werd, bepaalt de hoogte van uw WW-uitkering. Dat heet het WW-maandloon. In de eerste 2 maanden is uw uitkering 75% van dat WW-maandloon. De volgende maanden ontvangt u 70%.