Omdat niet bekend is hoe lang vaccinatie bescherming biedt, moet men in Nederland ervan uitgaan dat in principe iedereen vatbaar is voor pokken. Het is wel mogelijk dat vaccinatie in het verleden enige bescherming biedt tegen een ernstig beloop van de infectie.
Mag ik ook een vaccinatie als ik niet in de doelgroep val? Nee, de vaccinatie is vooralsnog alleen beschikbaar voor mensen die een verhoogd risico op besmetting hebben. Je kunt niet zelf deze pokkenvaccinatie aanvragen.
Wie krijgt een uitnodiging voor vaccinatie
Het gaat om mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen die: PrEP gebruiken via het Centrum voor Seksuele Gezondheid of vóór 25 juli 2022 al op de wachtlijst stonden voor PrEP.
Indicaties. Personen vanaf 12 maanden met als doel om primaire infectie met waterpokken te voorkomen. Bij kinderen tussen de 9 en 12 maanden kan vaccinatie worden overwogen in bijzondere omstandigheden, zoals bij een uitbraak (zie LCI-richtlijn).
7. Als je vroeger ingeënt bent tegen de pokken, beschermt dat je dan nu tegen apenpokken? In Nederland werd tot 1974 iedereen ingeënt tegen de pokken. Toch zijn mensen die die vaccinatie hebben gehad, nu niet volledig beschermd tegen apenpokken.
Omdat niet bekend is hoe lang vaccinatie bescherming biedt, moet men in Nederland ervan uitgaan dat in principe iedereen vatbaar is voor pokken. Het is wel mogelijk dat vaccinatie in het verleden enige bescherming biedt tegen een ernstig beloop van de infectie.
Zelfmoordcommando's vormen een nog groter gevaar. Een groep besmette terroristen kan de hele wereld over reizen en hoestend duizenden mensen besmetten. Een biologische aanval met het pokkenvirus zal veel grotere gevolgen hebben dan de miltvuuraanval die op dit moment plaatsvindt.
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Waterpokken komt vooral voor bij jonge kinderen. Bijna alle kinderen in Nederland krijgen waterpokken voordat ze 6 jaar zijn.
Pokken of variola was een uiterst besmettelijke en levensbedreigende virusziekte die de mensheid millennia heeft geteisterd. Er wordt geschat dat er in het 18e-eeuwse Europa jaarlijks 400.000 dodelijke slachtoffers vielen door de pokken, en dat een derde van het aantal gevallen resulteerde in blindheid.
Het waterpokkenvirus wordt overgedragen door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Dit geldt ook voor blaasjes van iemand die gordelroos heeft.
Bekijk op de website www.rijksvaccinatieprogramma.nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest.
Spaanse expeditie redt miljoenen van pokken
Vóór de vaccinaties werd de ziekte in Engeland jaarlijks 3000 mensen per miljoen inwoners fataal – in 1803 was dat aantal gedaald tot 1173 en een jaar later tot nog maar 622. Het nieuws ging als een lopend vuurtje over de wereld.
Hoe zien waterpokken eruit? Waterpokken zien eruit als rode bultjes of blaasjes op de huid ter grootte van een speldenkopje. Het kind kan tegelijkertijd zowel bultjes, blaasjes als korstjes (opgedroogde bultjes) hebben.
Vaccinatie met het Moderna vaccin (Spikevax) kan op het litteken op de prikplaats van de oude Bacillus Calmette Guerin (BCG) vaccinatie roodheid en zwelling geven. Na vaccinatie met een BCG vaccin ontstaat vaak een litteken. Op dit litteken kan opnieuw een reactie ontstaan.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Behandeling van tetanus
Dit biedt ongeveer 10 jaar bescherming tegen de ziekte. Bij een diepe wond waarin vuil is gekomen is het daarom verstandig een nieuwe inenting te halen als de laatste vaccinatie meer dan 10 jaar geleden is.
Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.
Neem naar de afspraak mee: de oproepkaarten. het vaccinatiebewijs van je kind (dit zit meestal in het 'groene' of 'blauwe' boekje van het consultatiebureau) de door de ouder ondertekende antwoordstrook op de achterkant van de uitnodigingsbrief.
Zonder behandeling is tetanus dodelijk, daarom is vaccinatie nodig. U kunt tetanus krijgen door besmetting met de tetanus-bacterie. Deze komt voor in aarde, straatvuil en mest van dieren. De bacterie kan via een verwonding in het lichaam komen en zich daar gaan vermenigvuldigen.
Het apenpokkenvirus is besmettelijk via huid-op-huidcontact en uitwisseling van lichaamssappen. Je kunt het virus van een mens of dier krijgen. Het virus verspreid zich vrijwel niet via de lucht. Apenpokken zijn dan ook lang niet zo besmettelijk als Covid-19.
Probeer niet te krabben. Door krabben wordt de jeuk erger en kunnen infecties en littekens ontstaan. U kunt gewoon in bad of onder de douche. Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een ijsblokje of koude drank de pijn tijdelijk verzachten.
Apenpokken doet een beetje aan dat andere pokkenvirus, de waterpokken. Bijna elk kind krijgt die ziekte wel een keer. De symptomen lijken op die van apenpokken. Als je waterpokken hebt krijg je vlekjes, blaasjes en korstjes over je hele lichaam.