De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder. U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist, maar krijgt alleen de scan.
Het maken van een MRI scan is een gebruikelijke vorm van beeldvormende diagnostiek die moet worden gerekend tot de aanspraak medisch-specialistische zorg. In principe kan een huisarts een verzekerde verwijzen naar een radioloog met een aanvraag voor beeldvormende diagnostiek.
Met een doorverwijzing van je arts of medisch specialist worden de kosten van een MRI-scan helemaal vergoed door je basisverzekering. Let op! Laat je de MRI-scan maken in een MRI-centrum? Dan moet je wél eerst toestemming vragen aan je zorgverzekeraar om een vergoeding te krijgen.
Tijdens het onderzoek lig je in een smalle tunnel en wekt het MRI-toestel via sterke magneeldvelden en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam op. De computer vangt deze signalen via een antenne op en verwerkt deze tot een afbeelding. Deze afbeelding toont een doorsnede van het gescande lichaamsdeel of orgaan.
Mits aangevraagd door een huisarts, wordt door elke zorgverzekeraar een MRI-scan in de eerste lijn vergoed!” Huisartsen maken soms een afweging of zij een patiënt wel of niet moeten doorverwijzen naar een medisch specialist.
Geldt het eigen risico voor een MRI-scan? Ja, voor een MRI-scan geldt het eigen risico.
Langdurige blootstelling aan MRI-scanner heeft gevolgen voor de gezondheid. De magnetische velden kunnen op lange termijn invloed hebben op het gehoor, bloeddruk en slaap. Bij een MRI-scan wordt er een foto gemaakt van het lichaam zodat de arts je binnenkant goed kan bekijken.
Een MRI-scanner is een apparaat dat met een magnetisch veld, radiogolven en een computer gedetailleerd foto's van de binnenkant van uw lichaam maakt. De scan maakt lengte- en dwarsdoorsnedes van uw lichaam. Hij laat een eventuele tumor of uitzaaiing zien.
De MRI is dan voor jezelf wel veilig, maar de kwaliteit van de beelden kan minder zijn. Het gaat dan om bijvoorbeeld: kunsthartkleppen. metalen prothesen voor gewrichten.
Een total bodyscan (MRI) van de belangrijkste organen en bloedvaten kost ongeveer 1.000 euro. Als daar nog extra onderzoeken bijkomen, zoals een hartonderzoek, onderzoek van de huid en en laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting, kan daar nog eens 400 tot 600 euro bijkomen.
Een scan plus beeldvormend onderzoek met röntgen, echo, CT-scan of MRI bij een ziekte van het ademhalingsstelsel kost 1.151,99 euro.
MRI-scanners kosten gemiddeld rond een miljoen euro, zeer geavanceerde versies kunnen wel tien miljoen kosten.
MRI-scan onderzoek geeft inzicht in je gezondheid en kan wellicht de oorzaak van je klachten opsporen. Met of zonder verwijzing van een arts kunt je bij Privatescan terecht. Een MRI-scan kan vaak al binnen 1-2 werkdagen uitgevoerd worden.
Een CT-scan geeft een arts een compleet overzicht van bijvoorbeeld het gehele boven- en onderlichaam. Een MRI daarentegen laat meestal maar een beperkter deel van het lichaam zien, bijvoorbeeld alleen de onderbuik en toont organen meer op detailniveau.
Zeker wanneer de klachten vaak terugkomen of langer aanhouden is het verstandig om een hersenscan te laten maken. We kunnen een hersenscan maken als je vaak last hebt van hoofdpijn of migraine, met name wanneer de pijn steeds op dezelfde plek zit zoals het achterhoofd of het voorhoofd.
Door de beelden van de MRI-scan krijgt de radioloog een goed beeld van de mogelijke aanwezigheid van bijvoorbeeld ontstekingen, tumoren, fracturen, cysten en slijtage (artrose). Hierdoor kan een MRI-scan inzicht geven in de eventuele oorzaak van klachten zoals (chronische) pijn vanuit je organen en gewrichten.
Gebieden waar geen water is, zoals lucht of bot, geven geen signaal en zijn zwart op de scan.
Bij driekwart van de vrouwen die op basis van een verdachte MRI-scan een aanvullend onderzoek moesten ondergaan, bleek het vals alarm. Het is dus niet duidelijk of een MRI-onderzoek echt leidt tot betere uitkomsten, of misschien vooral tot veel onnodige onrust en bijkomende onderzoeken.
Een CT-scan gaat over het algemeen wat sneller dan een MRI-scan. Een CT-scan duurt meestal 5 tot 15 minuten, terwijl een MRI-scan wel tot een halfuur of langer kan duren. Om die reden wordt er bij spoed vaak gekozen voor een CT-scan. Een MRI-scan geeft een meer gedetailleerd beeld weer van onder andere weefsels.
Elektromagnetische straling is in principe niet gevaarlijk. Wel zijn sommige mensen hypersensitief voor deze vorm van straling en kunnen dan ook vage klachten krijgen (zoals hoofdpijn, duizeligheid en slapeloosheid) bij langdurige blootstelling door mobieltjes, computers en soortgelijke apparaten.
De CT-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de dwarsdoorsneden te creëren, terwijl de MRI-scan hiervoor een sterk magnetisch veld en radiogolven gebruikt. Bij zowel de MRI- als de CT-scan kunnen we gebruik maken van een contrastmiddel. Het contrastmiddel van de MRI-scan verschilt met die van de CT- scan.
Huisartsenzorg valt onder de basiszorg en gaat niet af van uw eigen risico. Dat betekent dat u niet hoeft te betalen voor een bezoek aan of van de huisarts, assistente en praktijkverpleegkundige.
Het onderzoek duurt meestal ongeveer 15 tot 30 minuten.
MRI scan van de rug (gehele wervelkolom) MRI scan van de rug voor onderzoek naar chronische rugklachten of gevolgen van trauma: Vernauwing (stenose), fracturen, tussenwervelschijven, ontstekingen, ruggenmerg, wervels, en tumoren worden in beeld gebracht.