Buitenlandse adoptie is een veel voorkomend verschijnsel in Nederland. Ook kinderen uit Marokko worden regelmatig 'geadopteerd'. Marokko kent echter geen adoptie maar alleen een pleegzorgmaatregel genaamd kafala.
Wilt u een kind uit het buitenland adopteren? Dan moet u eerst beginseltoestemming aanvragen. Dit is een verklaring waarin staat dat u volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie geschikt bent om een buitenlands kind te adopteren.
Kafala is een (kinderbeschermings)regeling waarbij de opvoeding, verzorging en de voogdij over het kind aan een ander dan de biologische ouders wordt toevertrouwd. Het is sterker dan ons systeem van pleegzorg, maar zwakker dan adoptie.
Men spreekt van een buitenlandse adoptie als de adoptie reeds volledig tot stand is gekomen in het buitenland. Een buitenlandse adoptie kan eventueel erkend worden in België. Dat zal voortaan altijd gebeuren door de Federale Centrale Autoriteit.
Waarom is adopteren zo duur? De adoptieprocedure is naast langdurend ook erg prijzig. Afhankelijk van de bemiddelaar en het land van herkomst kan een adoptie 15.000 tot 40.000 euro kosten. Een relatief klein gedeelte, 1.595 euro, is bedoeld voor de voorlichting in Nederland en de aanvraag van de beginseltoestemming.
U moet meerderjarig en ten minste 18 jaar ouder zijn dan het kind. U moet het kind tenminste 1 jaar hebben verzorgd en opgevoed. Bijvoorbeeld als pleegouder, voogd of stiefouder.
adoptie = ... urlijk kind is. Bij adoptie gaan alle ouderlijke rechten en plichten over op de adoptiefouders. Het adopteren van kinderen uit ontwikkelingslanden is vaak bekritiseerd omdat commerciële belangen een rol spelen.
Langs de kant van zijn nieuwe adoptiegezin kan het kind enkel erven van zijn adoptieouders. Voor meerderjarigen wordt enkel de gewone adoptie uitgesproken. Bij volle adoptie behoort het adoptiekind niet langer meer tot zijn oorspronkelijke familie en worden alle banden met zijn biologische ouders verbroken.
Wat zijn de kosten van adoptie? De kosten kunnen variëren, maar toch moet je al gauw denken aan bedragen tussen de 20.000 en 40.000 euro, afhankelijk vanuit welk land je adopteert. Dit zijn wel kosten voor het hele proces, inclusief reiskosten.
De hoogte is afhankelijk van het contact: out of pocket kosten 1.600 – 3.100 euro. personeelskosten 5.400 – 7.200 euro. overheadkosten circa 2.000 euro.
Van aanmelding t/m beginseltoestemming: ± 2 jaar.
De wachttijd schommelt de laatste tijd sterk. Allerlei factoren zijn hierop van invloed: het aantal aspirant-adoptieouders, het aantal aspirant-adoptieouders dat de procedure uitstelt of stopzet, het aantal te verwachten adopties.
Om een Nederlands kind te adopteren moet je minimaal 18 jaar ouder zijn dan het kind. Als 18-jarige zou je dus wel een baby kunnen adopteren (als je aan alle andere voorwaarden voldoet), maar om een kind van 3 jaar te kunnen adopteren moet je minimaal 21 jaar zijn.
De meesten kiezen voor adoptie omdat ze zelf geen of moeilijk kinderen kunnen krijgen. Anderen kiezen voor adoptie omdat ze een kind een betere toekomst en een veilig thuis willen bieden.
Open of gesloten adoptie
Contact houden is afhankelijk van de medewerking van de adoptieouders, want contact houden is geen recht. Bij een gesloten adoptie is er geen contact tussen de ouders die afstand doen, het kind en de adoptieouders.
De adoptiekinderen en hun afstammelingen kunnen niet meer van hun oorspronkelijke familie erven. Ze kunnen wel van hun adoptiefamilie (dus ook van de bloedverwanten van hun adoptieouders) erven met dezelfde rechten als biologische kinderen.
Adoptiekinderen. Bij gewone adoptie kunnen adoptiekinderen en hun afstammelingen erven van hun oorspronkelijke families. Daarnaast kunnen zij van hun adoptieouder(s) erven met dezelfde rechten als biologische kinderen (in bepaalde gevallen zullen zij wel hogere successierechten moeten betalen).
Adoptiekinderen en erfenis
Geadopteerde kinderen krijgen de achternaam van hun nieuwe ouders en erfrecht, hierdoor erven zij niet meer automatisch van biologische ouders en in de praktijk schenken ouders ook meestal niet aan de kinderen die ze hebben afgestaan voor adoptie.
Dat komt omdat de islam adoptie verbiedt. Volgens de islam moet de biologische identiteit van een kind duidelijk en herkenbaar blijven. Het gaat zelfs zover dat als een kind wordt geboren en de biologische vader is onbekend, op de geboorteakte van het kind een gefingeerde naam bij de vadergegevens wordt vermeld.
Dat kan een ongekend kind zijn of een kind van de familie . Bij binnenlandse adoptie kan je een gekend kind adopteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om de adoptie van de kinderen van je partner, van je kleinkind of van een nichtje.
Een kind kan maximaal vier juridische ouders hebben en kan opgroeien in maximaal twee huishoudens, stelt de staatscommissie voor in het rapport. Hiermee zegt zij dat twee vrouwen beiden wettelijk als moeders erkend worden (dus niet één als de biologische en de ander als 'meemoeder' met minder rechten).
Voor een tweeoudergezin kost één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen, berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent.
Een kind dat in aanmerking komt voor adoptie is een kwetsbaar kind. Adoptieouder zijn is een grote verantwoordelijkheid. Daarom maakt een gezinsonderzoek door de RvdK deel uit van de adoptieprocedure van zowel een buitenlands als een Nederlands kind.
Zo kan het ene adoptiekind concentratieproblemen ervaren op school en uitdagend gedrag vertonen, terwijl een ander kind juist heel teruggetrokken of neerslachtig is. Ook angsten en zwaardere gedragsproblematiek zoals stelen of liegen zijn niet ongewoon. Op latere leeftijd kunnen de problemen zich blijven profileren.
In totaal moet u rekenen op ongeveer € 20.000 tot € 22.000 (indicatie d.d. december 2017) op basis van een reis met twee volwassenen en één kind).