Met bakpapier is een baktijd van zes minuten doorgaans voldoende, met aluminiumfolie heb je wat meer tijd nodig. Je kunt zowel bevroren als niet-bevroren (ontdooide) pizza gebruiken. Om te zien of de pizza klaar is, kijk je vooral naar de bovenlaag. Het duurt immers langer voordat deze volledig warm is.
Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Wij adviseren om dit niet te doen. Als een pizza is ontdooid wordt de pizza niet meer lekker knapperig. De bodem blijft vrij slap.
In het kort
Bakpapier kun je gebruiken voor het bekleden van bakspullen, zoals ovenschalen, bakplaten en bakvormen. Het maakt invetten overbodig en voorkomt dat eten blijft plakken of aanbakt.
Oetker: Omdat de bodem van de Casa di Mama pizza vers is, kan deze vastplakken op de bakplaat.Het bakpapier voorkomt dat dit gebeurt. Op deze manier blijft je pizza heel en je oven schoon.
Zet het ovenrek op de middelste stand en verwarm de oven voor op 450°F. Plaats de pizza op het middelste rek. Gebruik geen pan of koekjesplaat om pizza te bakken .
Bekleed de bakplaat met bakpapier voor eenvoudiger overbrengen en schoonmaken. De pizza zal ook gelijkmatiger garen. Leg de bevroren pizza met ruimte tussen de randen en zijkanten van de pan. Dit voorkomt dat de korst gaat stomen en zorgt voor gelijkmatig garen.
Bakpapier is een niet-giftig, vet- en vochtbestendig papier dat speciaal is behandeld voor gebruik in de oven en bestand is tegen temperaturen tot 230 graden Celsius.
Houd er rekening mee dat aluminiumfolie gladder is dan bakpapier en dat het bij heel hoge temperaturen iets makkelijker zou kunnen afbladderen. Gebruik je aluminiumfolie in de oven om op je bakplaat of pan te leggen, dan zorg je er bovendien voor dat je later minder schoonmaakwerk hebt.
Als bakpapier te heet wordt gebruikt , kan het verbranden of roken. Dit heeft niet alleen invloed op de smaak van uw eten, maar kan ook een brandgevaar vormen in de oven.
Pan of kookpot
Afbakken: Je kan de pizza bakken in een droge pan met antiaanbaklaag of in een gietijzeren kookpot. Het is wel belangrijk dat je dit op laag vuur doet en met een goed deksel. Anders verbrandt de onderkant terwijl de bovenkant nog koud is of zelfs bevroren. Het resultaat is prima, de bodem is krokant.
Het bakken van je pizza op een pizzasteen maakt een groot verschil. Verwarm hem samen met je oven voor een knapperiger korstje, waardoor zompige pizza's te schande worden. Als je geen steen hebt, kan een gietijzeren pan in een mum van tijd werken, of leg de pizza zelfs direct op het rek.
Het leek op bezorgpizza, maar dan in positieve zin.
Het verwijderen van het bakpapier eerder in het bakproces had mogelijk meer crunch opgeleverd. Niet iedereen is op zoek naar een superknapperige korst, dus bakpapier is een goede manier om die knapperigheid aan te passen, zonder de algehele kwaliteit van de korst in gevaar te brengen .
Plaats een zware, omrande bakplaat op het rooster
Pak een zware bakplaat met randen en leg deze ondersteboven op het rooster. Als je hem omgekeerd in de oven legt, schuif je je pizza er gemakkelijk op en af.
Wanneer je jouw zelfgemaakte diepvriespizza wil eten, verwarm je 'm zo'n 10 à 15 minuten op 220 graden (deze temperatuur is afhankelijk van oven tot oven). Je hoeft 'm vooraf niet te ontdooien. Voor een extra krokante bodem, kan je de pizza bakken op een pizzasteen.
Brand in de oven! Laat ons raden: je bakpapier is in brand gevlogen? Dan lag het te dicht bij de verwarmingselementen of bij de wanden van je oven. Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Dit betekent dat als je in een koekenpan op medium, medium-laag of laag vuur kookt, je waarschijnlijk prima bakpapier kunt gebruiken. Hill gebruikt het altijd in de oven voor temperaturen onder 450°F , maar riskeert het nooit om het op de grill, met de grill of in een koekenpan op hoog vuur te gebruiken, omdat de temperatuur dan hoger kan worden dan 500°F.
Proppen en natmaken
Doordat het nat is, scheurt het papier minder snel. En het natte zorgt ervoor dat het papier in de vorm blijft zitten. Zorg wel dat het papier strak tegen de vorm aan zit en dat er geen extra vouwen in zitten.
Waxpapier is vochtbestendig en antiaanbak, maar het kan niet tegen hitte en mag nooit in de oven worden gebruikt. Wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, zal de wax smelten en kan het papier zelf vlam vatten. Daarom mag u nooit waxpapier gebruiken in de oven, broodroosteroven of andere apparaten, ongeacht de temperatuur.
Bakpapier is ovenbestendig in conventionele ovens voor temperaturen tot 425°F . Laat het bakpapier voor de veiligheid nooit in aanraking komen met open vlammen, de zijkanten of de bodem van de oven, en gebruik het niet met een grillunit of een broodroosteroven.
Omdat bakpapier geen handig "this end up"-teken met een pijl heeft, is er wat speurwerk nodig. Houd het papier gewoon tegen het licht en kijk naar de kant die iets glanzender of glanzender is . Het is de glanzende of glanzende kant van het bakpapier die naar boven moet liggen op uw bakplaat of cakevorm.
1. Oven voorverwarmen. Elektrisch: 220°C, hetelucht: 200°C, gas: 4 [FR/UK:6]. Bewaar bevroren tot klaar om te bakken.
Als u uw diepvriespizza rechtstreeks op het middelste rek van de oven legt, kan de hete lucht rond de korst circuleren. Hierdoor wordt de bodem gelijkmatig gebakken en wordt de bovenkant van uw pizza goudbruin.