Brownies Wil je brownies maken en heb je een vorm waar het deeg in zal blijven kleven, dan kan je aluminiumfolie met een antikleeflaag gebruiken. In tegenstelling tot bakpapier kan je dat wel perfect modelleren naar de hoeken van je bakvorm.
Aluminiumfolie
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Na het invetten van de pan, bekleden veel bakkers deze graag met stukken bakpapier of aluminiumfolie die groter zijn gesneden dan de pan zelf, zodat de randen als een slinger over de zijkanten hangen . Vet de voering grondig in.
Brownies bakken
Giet het beslag in de bakvorm en bak de brownies 40 minuten in de voorverwarmde oven van 175 °C.
Aluminiumfolie met olie : Goed om te bakken, vooral bij hogere temperaturen. Aluminiumfolie met olie is een andere goede vervanger voor bakpapier. Net als bij een ingevette bakplaat kan het vet een subtiele invloed hebben op de manier waarop uw eten gaart. Bovendien is er een kans dat een deel van het eten aan de pan blijft plakken.
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
De rechthoekige springvorm van Patisse is de perfecte bakvorm voor het maken van taarten, brownies, cakes en veel meer.
Zet de ovenschaal in het midden van oven en bak de brownie in 30-35 min.gaar. Wanneer de binnenkant van de brownie lekker smeuïg is, kan de brownie uit de oven gehaald worden.
Als je het beslag wel luchtig klopt, dan rijst de brownie te veel in de oven. Je krijgt dan een luchtiger resultaat, maar wel eentje die inzakt na het bakken. Dat betekent ook een bovenkant die scheurt door het in elkaar zakken en randen die nog wel omhoog blijven staan.
Bak de brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte). De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg. Laat de brownie volledig in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt en in stukken snijdt.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Aluminiumfolie is een materiaal om eten in te bakken, niet om restjes in te bewaren. In de koelkast blijven restjes meestal vier dagen goed als ze op de juiste manier zijn afgesloten en bewaard. Voor de meeste mensen is het al voldoende om een bord te bedekken met folie en het in de koelkast te zetten.
Vermijd langdurig contact tussen zure of zoute voedingsmiddelen en aluminiumfolie. Gebruik alternatieve kookmaterialen zoals bakpapier, voor zure ingrediënten. Gebruik aluminiumfolie maar eenmalig als je het gebruikt om voedsel te bereiden en te bewaren.
Het korte antwoord is: ja, aluminiumfolie is over het algemeen veilig in de oven. Het materiaal kan hoge temperaturen verdragen en geleidt de warmte goed. Er zitten echter wel wat haken en ogen aan. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je nooit de bodem van de oven met de aluminiumfolie bedekt.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
Aluminiumfolie als verpakking die helemaal leeg is, gooi je weg bij de gescheiden inzameling van metalen. Aluminium wordt na verbranding deels uit de verbrandingsresten van het restafval gehaald en gerecycled, maar dunne delen zoals folie verbranden en die ben je dan dus kwijt.
Zodra ze uit de oven komen, laat je ze afkoelen in de pan op een rooster . Dit helpt ze goed te laten stollen en voorkomt dat het midden inzakt.
Om de brownie nóg smeuïger te maken is het mogelijk om extra eigeel toe te voegen. Dit maakt het geheel romiger en compacter. Let wel op: te veel eigeel maakt de brownie 'dun'. Houd ongeveer 1 extra eigeel aan op 2 eieren die in het recept staan.
Als je brownies droog zijn, kan dat twee oorzaken hebben: je hebt de brownies te lang gebakken of er zit te veel bloem in je recept .
Bepaalde plekken zijn misschien te hard gebakken, terwijl andere nauwelijks zijn gestold en nog vloeibaar zijn. Om deze problemen te verhelpen, draait u uw browniepan om ervoor te zorgen dat elk gebied van het beslag evenveel warmte krijgt , zelfs in een oven met warme en koude plekken.
Brownies hebben een kleffe reputatie, dus het kiezen van een browniepan die ze makkelijk loslaat is een must. Over het algemeen raden we aan om een pan met antiaanbaklaag te kopen, of een pan van glas of keramiek . Toch moet elk materiaal nog steeds worden ingevet met boter of antiaanbakspray voor de best mogelijke resultaten.
Brownies bewaren
Brownies zijn het lekkerst tot 2 dagen na het bakken, daarna zijn ze ook prima te eten maar dan zijn ze iets droger en kruimeliger. Je kan een gebakken brownie ook goed invriezen. Verpak de brownies dan in plasticfolie, dan kan je ze ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Deze braadsledeset is ideaal voor zowel gebraden diners voor het hele gezin als voor zoete baksels zoals brownies, taarten en crumbles. U kunt uw creativiteit de vrije loop laten met deze set braadpannen .
Stevig brooddeeg kan je bakken op een beboterde en met bloem bestoven bakplaat. Of, nog makkelijker: bekleed de bakplaat met bakpapier. Wil je brood bakken zonder broodbakvorm, ga dan voor een steviger deeg dat z'n vorm behoudt. Denk aan een eenvoudig rond brood, pistolets of vlechtbrood.