Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja!Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Iedereen mag in principe in een auto met grijs kenteken rijden, maar om de voordelen te genieten van een grijs kenteken (waarover hieronder meer), dien je aan enkele voorwaarden te voldoen. Zo moet je ondernemer zijn en een btw-nummer hebben.
Ben jij een particulier? Dan kun je natuurlijk gewoon een bestelwagen kopen, maar je komt helaas niet in aanmerking voor de financiële voordelen van een grijs kenteken die gelden voor ondernemers en ZZP'ers. Het gaat hierbij om de vrijstelling van BPM en een verlaagde wegenbelasting.
De bijtellingsregels voor auto's op grijs kenteken zijn in principe gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto's. Wanneer je als ondernemer meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Deze bereken je over de cataloguswaarde van de auto.
Algemene eisen
Elke bestelauto moet voldoen aan de volgende eisen: De bestelauto is hoofdzakelijk ingericht voor het vervoer van goederen. De bestelauto heeft een toegestane maximummassa van 3.500 kilo of minder. Dit is het gewicht van de bestelauto plus de maximaal toegestane lading.
Een bedrijfsauto kopen als particulier is mogelijk. Er zijn dan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Is de bedrijfsauto jonger dan vijf jaar, dan geldt een naheffing van de aanschafbelasting (BPM) voor de verkoper. Die zul je vaak terugzien in een hogere verkoopprijs.
De fiscus controleert actief door o.a. kentekens te scannen en of boetes te controleren. Wanneer u als ondernemer minder dan 500 KM privé rijdt met uw zakelijke auto. Dan hoeft u geen bijtelling te rekenen voor dit privé gebruik.
Kentekens scannen
Een veelgebruikt controlemiddel van de Belastingdienst. Een vorm waarbij willekeurig kentekens worden gescand, bijvoorbeeld op parkeerplaatsen bij de Ikea of pretparken. Vervolgens wordt gekeken of er bijtelling wordt betaald voor deze auto of dat er een verklaring is getekend.
De belangrijkste twee zijn: Je betaalt geen Belasting op Personenauto's en Motorvoertuigen (BPM) bij de aankoop van een nieuwe bedrijfswagen. Je betaalt minder wegenbelasting.
Kan ik mijn kilometerregistratie afkopen? Ja, dat kan. Je betaalt een vast bedrag aan de Belastingdienst en hoeft dan geen kilometerregistratie bij te houden.
De Belastingdienst beschouwt een bestelauto met grijs kenteken als een vorm van loon, met name als je deze privé meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt. Je bent dan verplicht om een percentage van de cataloguswaarde van de bestelauto bij je inkomen op te tellen, wat de bijtelling wordt genoemd.
Kan ik van een grijs kenteken terug naar een geel kenteken? Ja, dit kan.
De gemiddelde kosten voor het ombouwen van een auto naar een grijs kenteken liggen tussen de €1.000 en €3.000, inclusief de kosten voor de aanpassingen aan de auto en de kosten voor de registratie van het voertuig bij de RDW.
Voor het meten van de laadruimte moet de bestuurdersstoel in de fabrieksmatige achterste stand staan met de leuning omhoog. Het is ook verplicht om een tussenschot te hebben tussen de zitrij en de laadruimte. Dit tussenschot moet vast zitten en mag niet verwijderd worden.
Voordeel grijs kenteken: vrijstelling van BPM
Voldoe je aan de voorwaarden en ga je voor een nieuwe bestelauto met grijs kenteken? Dan hoef je als zzp'er of ondernemer bij de aanschaf geen BPM te betalen: Belasting Personenauto's en Motorrijwielen. Dit scheelt standaard 37.7% op de netto catalogusprijs!
Bijtelling afkopen is alleen mogelijk als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers gebruikt wordt. Als je als zzp'er geen rittenregistratie wilt bijhouden, kun je overwegen een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in te vullen.
Wat is een dubbele cabine? Het voordeel van een dubbele cabine is dat je meer personen kunt meenemen, met behoud van een laadruimte EN grijs kenteken.
Wij controleren door te vergelijken
U geeft uw loon, uitkering of pensioen aan ons door. Uw werkgever, UWV of pensioenmaatschappij doet dat ook. We vergelijken de bedragen. Als ze niet hetzelfde zijn, dan krijgt u daar misschien een vraag over.
De Belastingdienst voert regelmatig controles uit op zakelijke administraties. Toch is de kans op een boekenonderzoek volgens cijfers van de Belastingdienst klein, met 0,4% voor kleine ondernemingen en 2,5% voor middelgrote ondernemingen.
Autoredacteur Niek Schenk: ,,Ja, u mag gerust een paar voertuigen op uw naam registreren of verzekeren. Er geldt in principe geen limiet, maar als het er veel worden, kan er bij autoriteiten een belletje gaan rinkelen en worden onderzocht of hier geen sprake is van malafide handel of identiteitsfraude.
Vrijstelling BPM grijs kenteken vervalt
Sinds 2007 bestaat de vrijstelling voor BPM op bestelauto's met een grijs kenteken. Rijdt u met uw bedrijf in een bestelauto die voldoet aan de grijs kenteken eis? Dan betaalt u geen extra belasting (BPM) op de aanschafprijs. Dit gaat veranderen vanaf 1 januari 2025.
Welke auto's hebben een grijs kenteken? Om een grijs kenteken te kunnen krijgen, moet een voertuig aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bedrijfswagens, pickups en vrachtwagens voldoen in de regel aan de eisen. Daarnaast kunnen sommige MPV's, SUV's en stationwagons omgebouwd worden om te voldoen aan de voorwaarden.
Je kunt je bestelauto particulier verzekeren of juist zakelijk. Op het moment dat je je bestelauto voor minder dan vijfduizend kilometer per jaar “overig” zakelijk gebruikt, dan wordt dit als particulier gebruik beschouwd. Woon-werkverkeer kilometers tellen hierbij als particuliere kilometers.
BPM moet je gewoon afrekenen
Als je een nieuwe bestelauto koopt als particulier, moet je de bpm betalen. Dat bedrag is voor bedrijfsauto's in 2023 37,7 procent over de netto catalogusprijs, dat is de catalogusprijs exclusief de BTW.
Besluit: op een bedrijfswagen betaal je snel 1.000 euro belastingen per jaar. Een werknemer betaalt maandelijks dus belastingen op bovenstaande bedragen. Met een brutomaandloon van 3.000 euro betekent dit dat hij door zijn bedrijfswagen jaarlijks een kleine 1.000 euro minder nettoloon ontvangt.