Dubbele dekking? Als u zowel een individuele als een beroepsgebonden hospitalisatieverzekering hebt, bent u in principe dubbel verzekerd.
Als u dubbel verzekerd bent, kunt u jammer genoeg niet dubbel vergoed worden. Volgens de wet mag een schadeverzekering niet dienen om u te verrijken, maar enkel om u schadeloos te stellen. Uw hospitalisatiekosten krijgt u bijvoorbeeld maar een keer terugbetaald, zelfs al hebt u twee hospitalisatieverzekeringen.
Beide verzekeraars lopen het risico dat je een schade bij hun claimt. Daarom moet je voor beide verzekeringen gewoon blijven betalen. Je betaalt dubbele premie, maar je krijgt niet dubbel uitgekeerd bij schade.
Wanneer je op pensioen gaat, of bijvoorbeeld van werk verandert, kan je de hospitalisatieverzekering van het werk op individuele basis verder zetten, op voorwaarde dat je de laatste twee jaar onafgebroken aangesloten was bij een hospitalisatieverzekering.
Als u uw werkgever verlaat (pensioen, ontslag, …), verliest u meestal ook uw hospitalisatieverzekering via die werkgever. Om ook in de toekomst verzekerd te blijven, moet u dus gepast reageren. De wet-Verwilghen voorziet dat u uw beroepsgebonden verzekering individueel kunt voortzetten.
Voorbeeld. Je verzekeringscontract dekt een tweepersoonskamer. Als je in het ziekenhuis aankomt, kies je voor een eenpersoonskamer. De supplementen die het ziekenhuis dan voor een eenpersoonskamer aanrekent, worden niet door je hospitalisatieverzekering terugbetaald.
Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering op de wettelijk verplichte ziekteverzekering. Ze dekt medische kosten ten gevolge van een ziekenhuisopname door ziekte, ongeval of bevalling. Zo'n verzekering dekt bepaalde kosten verbonden aan de opname én aan de voorafgaande zorg en nabehandeling.
Wat is een wachtpolis? Een wachtpolis is een verzekering die er voor zorgt dat je de voorwaarden van de(collectieve) hospitalisatieverzekering via je werkgever kan verder zetten zonder dat je een nog hogere premie moet betalen én de verzekeraar kan je niet weigeren o.w.v. gezondheidsredenen.
AG Care Vision is een aanvullende hospitalisatieverzekering. U sluit ze af als u al een polis hebt lopen via uw werkgever, maar als u die polis net zo sterk wilt maken als een volwaardige AG-hospitalisatieverzekering.
Zorgverzekering opzeggen bij dubbele verzekering Heb je de huidige zorgverzekering niet op tijd beëindigd of laten beëindigen en heb je wel een nieuwe zorgverzekering afgesloten, dan bestaat de kans dat je dubbel verzekerd bent. Het is niet wettelijk verboden om dubbel verzekerd te zijn.
Meerdere verzekeringen afsluiten is geen probleem, zolang je de premies maar betaalt. Maar het aanvragen kan soms lastig zijn. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af dan vragen overlijdensrisicoverzekeraars altijd of je er al een of meer hebt lopen en voor welk(e) bedrag(en) je bent verzekerd.
Van samenloop van verzekeringen is sprake wanneer voor één verzekerde hetzelfde belang meer dan één keer is verzekerd, tegen hetzelfde gevaar en tegen dezelfde schade. Er bestaat dan dus verzekeringsdekking op meerdere polissen.
U moet ook weten dat in tegenstelling tot de ziekteverzekering een hospitalisatieverzekering niet verplicht is. Uw mutualiteit mag u dus niet verplichten om deze verzekering af te sluiten. Maar omdat ze een betere dekking biedt bij een ziekenhuisopname wordt ze op elke leeftijd ten zeerste aangeraden.
Kun je geen polis vinden, maar weet je wel de naam van de verzekeraar waar de verzekering is afgesloten? Ook dan kun je gewoon de verzekeraar bellen om te vragen of dat inderdaad zo is. Op de site van het Verbond van Verzekeraars staan bijna alle Nederlandse verzekeraars op een rijtje.
Test-aankoop heeft enige tijd terug een vergelijking Prijs/Kwaliteit gemaakt tussen de hospitalisatieverzekeringsplannen. De beste hospitalisatieverzekering in die studie was het plan Hospitalia van Partena / OZ.
Dat is een verzekering die ervoor zorgt dat je de voorwaarden van de hospitalisatieverzekering via je werkgever kan verderzetten na je pensioen, ontslag of als je van werk verandert. Concreet hoef je dus geen nieuwe aanvraag te doen bij je overstap naar een Hospitalia-verzekering.
Het plan Horizon is een wachtpolis die de verzekerde het recht geeft om te schakelen naar een individuele hospitalisatiepolis van DKV. Dankzij deze overgangspolis kunt u het plan IS2000 onderschrijven wanneer uw groepspolis hospitalisatie beëindigd wordt of wanneer u terugkeert naar België.
Niet iedereen zal een hospitalisatieverzekering kunnen afsluiten. Mensen die te oud zijn of ernstig ziek zijn kunnen geweigerd worden voor de hospitalisatieverzekering aan de hand van de ingevulde vragenlijst.
Hospitalia Medium betaalt daarnaast wel de ereloonsupplementen tot 200% terug. Ben je verzekerd bij Hospitalia Plus en verblijf je in een eenpersoonskamer in één van die ziekenhuizen, dan rekenen wij een franchise van 150 euro aan. Hospitalia Plus betaalt daarnaast wel de ereloonsupplementen tot 300% terug.
Lancering van het plan IS, de eerste aanvullende hospitalisatieverzekering in België met onbeperkte dekking. Oprichting van DKV International N.V. Lancering van de verzekering Gewaarborgd Inkomen. Uitbreiding van het plan IS (met 30 dagen) voor- en (90 dagen) nabehandelingskosten: het plan IS+.
Een ziekenhuisopname zonder hospitalisatieverzekering wordt deels terugbetaald door je ziekteverzekering. Die kosten worden rechtstreeks afgetrokken van de rekening, jij hoeft ze dus niet eerst voor te schieten. Een ziekenfonds betaalt echter zeker niet alles terug.
Wat is een hospitalisatieverzekering en wat dekt ze? Een hospitalisatieverzekering betaalt de medische kosten van een opname in het ziekenhuis wegens ziekte, ongeval of bevalling terug. Die kosten omvatten het verblijf (ook dagopnames), onderzoeken, behandelingen en geneesmiddelen.
De gemiddelde prijs (eigen aandeel) voor een betaling
De gemiddelde prijs voor een gewone bevalling met een prijs in een éénpersoonskamer bedraagt in ons land 1.779 euro. Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro.