De huidaandoeningen ontstaan vaak als gevolg van veel blootstelling aan UV-straling. Een voorbeeld van een dergelijke huidaandoening is actinische keratose.Dit ziet er vaak uit als een eeltig plekje dat een beetje lijkt op een wratje of eczeem.
De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
Er bestaan afwijkingen van de huid die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Dat heet een voorstadium van kanker. Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen. Bij beide aandoeningen is er sprake van zonlichtbeschadigingen van de huid.
Actinische Keratose. Dit is een voorstadium van huidkanker. Dit zijn meestal rode, ruw aanvoelende plekjes die gemakkelijk bloeden. Een actinische keratose kan uitgroeien tot een plaveiselcelcarcincoom.
Sommige plekjes die jeuken kunnen huidkanker zijn. Actinische keratose en een plaveiselcelcarcinoom kunnen jeuken, basaalcelcarcinoom jeukt over het algemeen niet.
Symptomen huidkanker
Symptomen zijn: jeuk, bloeden, zweren en veranderen van kleur van de huid. Ook kunnen zomaar nieuwe huidafwijkingen ontstaan of reeds aanwezige huidafwijkingen kunnen opeens veranderen.
Psoriasis is een chronische huidaandoening, waarvan de symptomen sterk lijken op die van eczeem, maar zijn toch niet geheel hetzelfde. Het meest voorkomende type psoriasis is plaque psoriasis. De symptomen van plaque psoriasis worden meestal aangetroffen op de hoofdhuid, ellebogen, knieën, onderrug en geslachtsorganen.
Huidkanker ziet eruit als een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal. Veel van dat soort plekjes kunnen onschuldig zijn. Het kan gaan om een bobbeltje dat een lichtere kleur heeft. Of een plekje dat verschillende kleuren heeft, of een onregelmatige rand.
Huidkanker kan je vaak zelf zien of voelen. Het is belangrijk dat je alert bent voor veranderingen in de vlekjes op je huid. Er zijn verschillende soorten huidkanker, en die kunnen er allemaal anders uitzien.
Meestal zaait melanoom als eerste uit naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom. Soms zaait het melanoom uit naar andere organen. Bijvoorbeeld naar de longen, de lever, de hersenen of een andere plek op je huid.
Kan huidkanker ooit vanzelf overgaan? Nee, huidkanker gaat niet vanzelf over.
Denk aan plekjes die binnen korte tijd ontstaan, bloeden, jeuken, een korstje hebben, of veranderen van vorm of kleur. Onderzoek je lichaam regelmatig op vreemde plekjes, bultjes of veranderende moedervlekken.
Huidkankers laten zich horen
Anderen hebben wel degelijk klachten gehad van jeuk, stekend gevoel, branderigheid of zelfs pijn maar brachten deze klachten niet direct in verband met een kwaadaardigheid. Hierdoor worden huidkankers vaak te laat ontdekt.
Wat is Huidkanker (basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom)? Basaalcelcarcinoom ontstaat uit opperhuidcellen en is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Ongeveer 80 procent van de huidkankerpatiënten heeft een basaalcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker groeit langzaam en zaait bijna nooit uit.
ABCDE-regel voor melanoom
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Tien jaar na de diagnose is ongeveer 90% van de patiënten met PCC nog in leven. Voor melanoom is er over de jaren een duidelijke verbetering in de overleving. De relatieve 5-jaarsoverleving is tussen 1991 en 2017 gestegen van 83% naar 92%.
Vaak zal de behandelend chirurg de tumor onder plaatselijke verdoving verwijderen (excisie). Hierbij snijdt hij een randje gezonde huid mee (marge) om er zeker van te zijn dat hij alle tumor verwijdert. Bij grotere tumoren en/of tumoren met een agressieve groeiwijze zal hij meer huid weghalen.
Er zijn verschillende vormen van huidkanker, de meest voorkomende zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom (samen ongeveer 90% van alle huidtumoren). Deze vormen zijn goed te behandelen.
U kunt een melanoom herkennen als een sterk afwijkende moedervlek, of een nieuw ontstane moedervlek die verandert. Vaak gaat dit gepaard met jeuken of bloeden van de moedervlek. Een melanoom kan ontstaan door zonverbranding (vooral in de vroege jeugd) en zonnebankgebruik. Ook erfelijkheid kan een rol spelen.
De kans dat u huidkanker krijgt wordt geschat op 5 tot 10%.
Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen in de huid (melanocyten). Vaak gebeurt dit op de plaats van een moedervlek. Een melanoom groeit vervolgens door in de diepere lagen van de huid. Uiteindelijk is er een risico op uitzaaiingen.
Basaalcelcarcinoom: groeit lokaal door, maar zaait niet uit. Plaveiselcelcarcinoom: zaait soms uit, vooral als het langer bestaat. Melanoom: zaait relatief snel uit, kan daardoor levensbedreigend zijn.
Stress kan een eczeemtrigger zijn. Bij eczeem is de huid meestal droog en de plekken zijn naast droog en rood ook schilferig.In sommige gevallen zijn er ook bultjes of blaasjes te zien op de huid: Jeuk.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken.Er kunnen schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn. Ga niet vaker dan 2 of 3 keer in de week onder de douche of in bad. Het liefst zonder zeep.
Bij eczeem heeft u plekken op uw huid die jeuken. Als u een lichte huid heeft, zijn de plekken rood. Als u een getinte of donkere huid heeft, zijn ze donkerder. Ook kunnen er schilfers, bultjes, kloofjes of korstjes zijn.