Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van chronisch hoesten. Het kan bijvoorbeeld komen door problemen aan de longen, ontstoken neusbijholte of een aandoening van de slokdarm. Het is niet altijd eenvoudig de oorzaak te vinden.
De oorzaak van kriebelhoest is vaak een verkoudheid, maar kan ook een allergie als hooikoorts, stress, hartfalen of een longembolie zijn. Meestal gaat een kriebelhoest vanzelf weer over, tenzij het om een onderliggende ziekte gaat. Als je erg last hebt, kun je medicijnen nemen die de hoestprikkel onderdrukken.
Verder kan hoesten ook een 'gewoonte' worden. Zonder dat er slijm zit kan u door teveel hoesten de slijmvliezen zó irriteren dat men de hoest hierdoor in stand houdt.
Als je altijd last hebt van hoesten, noemen we dit chronisch hoesten. Er zijn vele oorzaken voor chronische hoestklachten. Hierbij kunt u denken aan astma, ontsteking van de voorhoofdsholtes, (ongemerkt) maagzuur in de slokdarm, medicijngebruik, longkanker, COPD en longfibrose.
Hoest je meer en houdt dat langer dan een paar dagen aan? Dan is dat niet goed. Als je tijdens het hoesten slijm opgeeft, dan heet dat een productieve hoest. Komt er geen slijm mee, dan gaat het om een droge hoest.
Af en toe hoesten is normaal. Als u een periode vaak moet hoesten, is dat meestal ook niet erg. Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond.
Kun je last van hoesten krijgen door stress? Ja, een van de signalen dat je teveel stress hebt, is dat je problemen met je keel krijgt, zoals keelpijn of continu hoesten. Je hebt last van zogenaamde 'stresshoest'. Naast 'stresshoest' zijn er nog veel meer lichamelijke klachten die op stress/burnout kunnen wijzen.
Mensen met beginnend COPD hoesten veel. Het begint vaak met een zogeheten 'rokershoestje'. Daarbij wordt nogal eens slijm opgehoest. Sommigen hebben ook last van kortademigheid of een piepende ademhaling tijdens inspanning.
Een hoest wordt chronisch als hij niet automatisch verdwijnt na meerdere weken (3 weken tot een maand). Als je na het hoesten kunt spugen, dan gaat het om een slijmhoest. Als er niets meekomt, dan gaat het om een droge hoest. Je kunt de twee soorten hoest ook duidelijk herkennen aan hoe ze klinken.
Wanneer moet ik naar de dokter bij hoesten? Meestal hoeft u bij hoest geen contact op te nemen met uw huisarts en gaat het binnen twee à drie weken over. Soms is het wel nodig dat uw hoest verder onderzocht wordt.
Keelpijn door stress. Stress is een van de grootste bedreigers van je immuunsysteem. Het zorgt voor een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die de focus legt op overleven in plaats van gezond blijven. Keelpijn en hoesten zijn dan ook veelvoorkomende symptomen van een verminderde weerstaand door chronische stress.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Symptomen. Blijven hoesten na een verkoudheid of griep kan wijzen op acute bronchitis. Een droge hoest en dan slijm ophoesten ook.
Hoestprikkeldempende middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel en verminderen daardoor de neiging tot hoesten. Ze worden gebruikt bij kriebelhoest, wanneer de keel en longen zijn geïrriteerd. Voorbeelden zijn noscapine, dextromethorfan, pentoxyverine en codeïne.
Langdurig of chronisch hoesten is niet alleen vervelend, het kan van grote invloed zijn op het dagelijks leven van patiënten. Zo kan het patiënten 's nachts wakker houden door slaapgebrek. Ze kunnen zich daardoor erg moe voelen. Ook kan het gevolgen hebben voor het sociale leven.
Bij kriebelhoest (ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd) heeft u last van een kriebel in uw keel. Deze hoest wordt meestal veroorzaakt door een virus. Maar kriebelhoest kan ook worden veroorzaakt door hooikoorts, luchtvervuiling, rook of kou. Als u kriebelhoest heeft, hoest u nauwelijks slijm op.
De honing, citroen en gember hebben een verzachtend effect op de keel en zorgen ervoor dat je minder gaat hoesten.
Astma uit zich in een chronische hoest, vooral 's nachts, een gevoel van benauwdheid, ademnood en een fluitende adem tijdens inspanningen.
Een longfunctie-test is een onderzoek om te kijken of u COPD heeft. Op een longfoto is dit niet te zien. Bij dit onderzoek meet de praktijkondersteuner hoe goed uw longen werken (de longfunctie): hoeveel lucht u maximaal kunt uitademen na rustig diep inademen.
Het komt vaak voor, omdat er veel slijm in de longen en keel zit. De typische hoest bij beginnend COPD wordt door veel mensen ook wel een rokershoest genoemd. Hoesten is een natuurlijke reactie van het lichaam om slijm weg te krijgen. Het kan dus zijn dat er slijm meekomt bij een hoestbui.
Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig. Gekleurde fluimen en bloed in de fluimen kan wijzen op infectie of andere aandoening en rapporteert u best aan de huisarts. Een veel voorkomende klacht bij COPD is benauwd zijn of het continue gevoel te hebben van een tekort aan lucht. Sommige hebben een piepende ademhaling.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest meer slijm op dan eerder. De slijm is van kleur veranderd of je hoest steeds meer slijm op. Naast dat je last hebt van veel slijm, voel je je ook benauwd of piept je ademhaling veel.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
Voortdurend hoesten en gevoelens van verstikking kunnen veroorzaakt worden door spasmen van de spieren van de stembanden of door verlamming van de spieren die de stembanden openen. Er kan sprake zijn van een plotselinge afsluiting ter hoogte van de stembanden door spasticiteit van de sluitspieren van de stembanden.