Als je een verstopte radiatoren hebt en het slib niet verwijdert, zal de ophoping de cv ketel / boiler en de radiatoren harder laten werken omdat het warme water niet goed circuleert. Dit betekent dat de verwarming niet efficiënt werkt en kan u meer geld kosten.
Met een radiatorombouw op maat kun je radiatoren verstoppen en zelfs integreren in je algehele ontwerp. Denk bijvoorbeeld aan een extra brede vensterbank waar je een aantal kussens legt en lekker kunt zitten. Met radiatorombouw is dat mogelijk.
Lucht in de radiatoren
Na lange inactiviteit van de radiatoren ontstaat er lucht in het verwarmingssysteem. Hierdoor worden de radiatoren met minder water gevuld waardoor ze nauwelijks of niet opwarmen. Het beste wat je kan doen is de radiatoren ontluchten.
Wanneer je radiator nauwelijks warm wordt of slechts gedeeltelijk opwarmt, kan het zijn dat je radiator niet volledig met het water is gevuld maar ook lucht bevat. Lucht in de leidingen verzamelt zich in de radiator en die verwarmt daardoor niet meer.
De eerste mogelijke oplossing is om de radiator te ontluchten. Werkt dit niet, dan wordt er te weinig water door de leidingen vervoerd. Vul de cv-ketel bij, zodat de waterdruk weer goed is.
Wanneer u een rammelend of borrelend geluid hoort en uw verwarming niet meer goed warm wordt, is het wellicht nodig om uw verwarming te ontluchten. Het kan namelijk zo zijn dat er luchtbellen in de leidingen zitten.
De radiatoren maken ongewone geluiden
Als je het water hoort stromen in de radiatoren, of als deze lawaai maken, betekent dit meestal dat er zich lucht in het circuit bevind.
Het is sterk aan te raden om de verwarming van uw woning eens per jaar te ontluchten. U kunt ervoor kiezen de cv-ketel eens per half jaar bij te vullen en dit te combineren met het ontluchten van de leidingen.
Radiatoren geven de warmte uit die vloeistof, af aan langsstromende lucht volgens het tegenstroomprincipe. Hierbij stroomt het warme water er aan de bovenkant in en zakt het af naarmate het afkoelt.
Hoe lang duurt het om mijn radiatoren te ontluchten? Na het uitschakelen van uw verwarming moet u één uur wachten en de buizen en radiatoren laten afkoelen. Het ontluchten zelf duurt zo'n vijf minuten per radiator.
Je kunt de knop gebruiken om de verwarming warmer en kouder zetten of helemaal uit. Is de thermostaatknop kapot, dan kan het zijn dat de verwarming steeds te warm, te koud of zelfs helemaal uit staat.
Kijk of de temperatuurmeter van uw auto snel in de gevarenzone komt en zet vervolgens de motor af. Open de motorkap en raak de bovenste en onderste radiateurslangen enkele seconden voorzichtig aan. Beide moeten erg warm zijn, zo niet, dan is de thermostaat waarschijnlijk defect.
Draai radiatoren dicht
Draai radiatoren dicht van ruimtes die je niet of nauwelijks gebruikt. Let erop dat u de deuren van deze onverwarmde ruimtes sluit. Zet de radiatoren eens per maand een half uurtje open. Daarmee voorkomt u dat er roest of ander bezinksel in de leidingen komt.
Dat hangt van je woning af: In oude en slecht geïsoleerde woningen blijft een radiator onder het raam noodzakelijk om de indringende kou af te remmen. Die oplossing verslindt wél veel energie. Beter is het om de woning grondig te isoleren en (drie)dubbel glas te laten plaatsen.
Gebruik een lange, flexibele radiatorborstel om de binnenkant van de radiator te reinigen. Steek de borstel voorzichtig in de openingen via bovenkant en onderkant van de radiator en beweeg deze op en neer om vuil en stof los te maken. Vervolgens spoel je de radiator opnieuw door.
Controleren of de radiator leeggelopen is
Als er geen water meer uitkomt, kun je stoppen met aftappen. Let op! Tap niet meer water af dan nodig is. Hoe meer vers water er in de cv-installatie komt, hoe groter de kans op roestvorming in het systeem.
Je radiatoren warmen niet meer voldoende op
Een installateur kan je eventueel nog helpen, maar soms is het voordeliger om meteen je oude radiatoren te vervangen. Nieuwe exemplaren verhogen je comfort in huis: ze zijn makkelijker te onderhouden, nemen minder plaats in en voldoen beter aan je warmtebehoefte.
Je kunt de waterdruk van je cv-ketel eenvoudig controleren op de meter aan of naast de ketel.Die moet een waarde aangeven tussen 1,5 en 2 bar. Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan.
Door een onderblok zijn de aanvoer van warm water en de koude retourstroom samen in één metalen afsluiter verbonden met de radiator. Met een onderblok kan het verwarmingssysteem worden gebalanceerd, waardoor de radiatoren gelijkmatig opwarmen.
Begin bij de radiator op het laagste punt in je huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt. *Lucht verzamelt zich vaak op het hoogste punt van de cv-installatie. Als je cv op zolder hangt, is het ontluchtingspunt van de ketel zelf het belangrijkste.
Zet de thermostaat dan uit en wacht nog 10 minuten zodat het water tot rust kan komen. Lucht verzamelt zich op het hoogste punt van de installatie.
Als de verwarming of water niet meer goed warm wordt is het tijd om uw cv-ketel bij te vullen.Dit is het beste om te doen voor én na het ontluchten van uw cv-installatie. De waterdruk van uw ketel kunt u zelf controleren op het display van uw cv-ketel.
Maakt je radiator een klotsend of tikkend geluid? Dan moet je zo snel mogelijk de verwarming ontluchten. Deze geluiden wijzen er namelijk op dat er lucht in de radiator zit. Maakt je radiator nog geen geluid?
Een CV-ketel heeft voldoende druk nodig om (goed) te kunnen functioneren. De werkdruk van een CV-ketel ligt tussen de 1,2 en 2,0 bar. Het advies is om de druk tussen de 1,5 en 2,0 bar te houden. Dit kunt u controleren op uw drukmeter.
De minimale druk van de cv-ketel ligt tussen rond de 1 bar.De maximale druk van de cv-ketel kan tot 2 baar opgevoerd worden. Hoger of lager raden wij af. Wanneer de druk boven de 2 bar ligt dan kan dit schadelijk zijn voor het expansievat.