Als het gezaagde hout droogt krimpt het spinthout meer dan het kernhout en gaat het hout kromtrekken. Het droogproces speelt daarin een heel belangrijke rol; als het snel gaat is de kans op kromtrekken groter. Het hout kan door zijn interne structuur bij langzaam drogen voorkomen dat het hout sterk kromtrekt.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk. Hierdoor wordt het veel gebruikt voor meubels en andere projecten binnenshuis die relatief zwaar belast kunnen worden.
De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Een deur trekt krom door verschil in vochtgehalte aan de binnen- en buitenzijde van de deur. Dit vochtgehalte wordt beïnvloed door temperatuur en luchtvochtigheid. Aan de vochtige deurzijde zwelt de deur en wordt langer, terwijl de andere zijde even lang blijft. Hierdoor gaat de deur hol staan.
De hartkant van hout bij rabatdelen, bevelsiding of andere houten planken is de kant van het hout waar het hart van de boom zat. De hartzijde is duurzamer dan de andere zijde van de boom. Als u gaat potdekselen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Hout werkt en planken kunnen bol gaan staan.
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Hout kan uitzetten bij vochtopname en krimpen bij vochtverlies. In tegenstelling tot bijvoorbeeld metaal verandert hout niet veel van vorm onder invloed van de temperatuur, maar vooral door vocht. Houtsoorten gedragen zich verschillend ten opzichte van vocht.
Het hout krimpt. Het kan dan ook niet anders of het hout, een natuurlijk produkt, is aan veranderingen onderhevig. Nogmaals: In de zomer zal het parket onder invloed van het omgevingsklimaat uitzetten, in de winter zal het dan weer krimpen.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
De meest bekende houtsoort voor buiten is douglas hout. Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 - 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten.
Niet alle houtsoorten zijn even makkelijk te buigen. Naaldhout is lastig, loofhout buigt doorgaans beter. Eiken en Essen zijn goed te buigen, Beuken is ideaal om te buigen. In beginsel buigt kwartiers hout iets makkelijker dan dosse gezaagd hout.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo'n 25 jaar mee.
Padoek, Afrormosia en Ipé zijn gekend als de beste houtsoorten. Uitgebreide informatie over de houtsoort, zoals bewerkingsmogelijkheden, oorsprong en eigenschappen van het hout vindt u op de pagina's van de houtsoort.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Het drogen duurt 1 tot 2,5 jaar. Es, linde, wilg en berk (1,5 jaar drogen) en fruitbomen, eik en beuk (2,5 jaar drogen) leveren favoriet brandhout. Let er op dat de houtblokken niet te dik zijn, want dunner hout droogt sneller en brandt beter.
Zomer: hout zet uit
Warme lucht in de zomer neemt overdag veel vocht op en het hout neemt dit vocht uit de lucht weer op. Vocht zorgt ervoor dat het hout gaat uit zetten, waardoor de vloer bol kan gaan staan.
Droog het hout op een koele plek. Dus niet vlak bij een kachel, verwarming of in de volle zon. Een plekje buiten (uit de regen, uit de zon) is prima, of in een onverwarmde schuur. Dan droogt het hout langzamer en dat is het beste tegen scheurtjes.
Zet douglas hout uit? Je zult nu misschien denken, dat het bijna onmogelijk is voor douglas hout om uit te zetten, gezien de hardheid en de duurzaamheid. Er bestaat echter niet zoiets als ontastbaar hout. Welke soort hout je ook gebruikt, het is en blijft een natuurproduct.
Kromtrekken | Een natuurlijke eigenschap van douglas is dat het kan kromtrekken of torderen. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit van het hout, het materiaal kan gewoon toegepast worden.
Het kromtrekken van steigerhout voorkomt u door de planken goed te laten drogen voordat u ermee aan de slag gaat. Het hout heeft namelijk de eigenschap om veel vocht vast te houden.
Om kromtrekken zoveel mogelijk te voorkomen kunt u het beste de hartkant aan de buitenzijde van de schuur, gevel of schutting monteren. De bovenliggende plank bevestigt u dan 25 a 30mm over de onderliggende plank, zodat ze elkaar voldoende overlappen.